Vajsör - VKF!XXXII. forduló
Mindenképpen alkoholosnak képzeltem, hiszen élénken élt bennem a Két év vakációból, hogy a hajótörött gyerekek, még az egészen kicsik is, frissítő gyanánt vízzel kevert brandyt kaptak a vacsorához.
Aztán a TV-Paprikán néztem Heston Blumenthal karácsonyi műsorát és mit látok? A bolondos szakács vajsört készített, amiről azt is megtudtam, hogy valamikor nagyon régen ismerték ezt az italt, aztán feledésbe merült. Talált hozzá receptet is, ami alapján elkészítette a saját változatát.
Kipróbáltam és nagyon finom lett! Kicsit kesernyés, édes, melengető, hideg napokra való ital.
Úgy gondoltam, hogy a vajsör igazán beleillik a 32. VKF! témájába, amit Maimoni hirdetett meg.
Tiszta őrület! Sör melegen? Igen !!
Akkor jöjjön a recept!
Hozzávalók:
Fél liter világos sör (lehetőleg ale típusú, ne lager legyen)
2 tojássárga
3 evőkanál cukor
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk őrölt szegfűszeg
reszelt szerecsendió - kb. 1/4 tk
1-2 dkg vaj
Elkészítés:
1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral.
2. A sört melegítsük össze a fűszerekkel - kb. 50 C fokosra kell melegíteni. Nem volt folyadékhőmérőm, ezért ujjpróbával ellenőriztem - olyan meleg legyen, hogy az ujjunkkal még ne érezzük forrónak.
3. Öntsünk kevés meleg sört a tojássárgákhoz, keverjük el, majd öntsük vissza az egészet a lábasba.
4. Állandó keverés mellett sűrítsük be egy kicsit - nem szabad forrnia! A leírás szerint legfeljebb 80 fokosra melegítsük fel. Ezen a hőmérsékleten főzzük 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat.
5. Habosítsuk fel habverővel vagy tejhabosítóval és kész is, lehet inni.
Gyerekeknek nem való, eléggé érezhető benne az alkohol . Felnőtteknek viszont nagyon ajánlom :)
Megjegyzések
Melegen mekkora bizarr! Pont ideillik!
Viki, én is nagyon szeretem a barna sört, de ehhez érdemes világosat venni :)
Egycsipet, remélem, hogy neked is tetszeni fog!
Zsuzska, azt olvastam, hogy ezeket az angol típusú söröket (ale), nem kell annyira hidegen inni mint a német típusúakat.