Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Lime-os vajas keksz

2009. december 30., szerda


Nagyon finom keksz, rengeteg lime héj és lé van benne, amitől olyan érzésünk van evés közben, mintha limonádét ennénk. Ezt (is) vittem a tegnapi egész napos börzsönyi kirándulásunkra.
Diósjenőről indultunk, fel a Csóványosra (a Börzsöny legmagasabb pontjára - 938 m), aztán át a Nagy hideg-hegyre, onnan le Királyrétre. Gyönyörű időnk volt, ragyogó napsütés, nem túl hideg, olyan igazi téli kiránduló idő.
A kekszet nagyon egyszerű elkészíteni: a hozzávalókat gyorsan összegyúrni, rudat formálni, hideg helyre tenni, aztán szeletelni és sütni. A tésztarudakat a mélyhűtőben tarthatjuk 2 hónapig, így váratlan vendég, kirándulás sem okoz gondot.



A receptet itt találtam.

Hozzávalók:
210 gr finomliszt
15 gr keményítő
170 gr vaj
50 gr porcukor
csipet só
2 lime lereszelt héja
1/2 - 1 lime leve
1 ek vaníliakivonat
porcukor a hempergetéssel.

Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sóval.
2. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral.
3. Lereszeljük a lime-ok héját, összekeverjük a kinyomott lime lével és az egészet elkeverjük a cukros vajjal.
4. A vajas masszához hozzágyúrjuk a lisztet és a vaníliakivonatot.
5. 2 hengert formálunk a tésztából, a hengerek átmérője kb. 3 cm legyen. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük őket. Legalább egy órán át hűtsük őket, de lehet hosszabb ideig is.
6. Sütés előtt kivesszük a tésztát a hűtőből, a sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
7. Felszeleteljük a hengereket kb. 5 mm vastag szeletekre és sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk őket. Ne rakjuk őket teljesen szorosan egymás mellé.
8. Légkeveréssel sütöttem őket, 10-12 perc alatt elkészülnek. Akkor jók, ha az aljuk kezd világosbarna lenni. A tetejük maradjon világos.
9. Hagyjuk őket kihűlni, utána forgassuk porcukorba.

Citrommal is finom lehet, de a lime-nak van egy jellegzetes íze, ami nagyon jót tesz ennek a keksznek.


Kis kedvcsináló egy ilyen túrához (a kekszen kívül):


Kilátás a csóványosi kilátóból.


Sífelvonó a Nagy hideg-hegyen hó nélkül.

Karácsony

2009. december 24., csütörtök
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek, aki erre jár!

Nézni kell és hallgatni :)
(Don Mclean Vincent című dala és Van Gogh képei)

Banános kávés csokoládés muffin

2009. december 14., hétfő



Ezt a muffint először Sajtkukacnál láttam meg és szerelem volt első látásra. A már többször emlegetett amerikai Baked című szakácskönyvből készítette. Aztán megszereztem én is a könyvet és most már a sajátomból süthetem ezt a süteményt, ami a legfinomabb muffinok közé tartozik, amit valaha ettem.
Ha megéri a másnapot, harmadnapot akkor sem szárad ki, a tésztája szaftos, nagyon banános, csokis, kávés.
Nem csak muffinformában lehet sütni, ez a tésztamennyiség egy közepes méretű tepsiben is nyugodtan süthető.
Én direkt kicsi muffinokat sütöttem, így 18 db lett belőle.

Hozzávalók:
4 db közepes méretű, puha banán
10 dkg kristálycukor
2-3 dkg sötétbarna nádcukor
100 gr vaj
60 gr joghurt (1/4 csészényi), eredetileg tej kell hozzá, de éppen nem volt itthon annyi
1 nagy tojás
170 gr finomliszt
2 tk instant kávé
1,5 tk szódabikarbóna
1 tk só
150 gr csokoládélencse vagy ugyanennyi étcsoki apróra vágva
(1 csésze= 2,5 dl)

Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
2. Béleljük ki a muffin tepsi mélyedéseit papírformákkal vagy egy közepes tepsit sütőpapírral.
3. Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, szódabikarbónát, instant kávét.
4. Egy nagyobb tálban keverjük össze a puha vajat a cukorral, adjuk hozzá a banánt, jól nyomkodjuk össze. Keverjük hozzá a tojást és a joghurtot vagy tejet.
5. Keverjük hozzá a száraz anyagokat, majd a végén a csokilencsét.
6. Adagoljuk a tésztát a papírcsészékbe (a recept szerint 12 nagy muffin lesz belőle, nekem 18 kisebbre lett elég a tészta).
7. Légkeveréssel süssük kb. 15-20 percig, addig, amíg meg nem barnulnak a sütemények és a beleszúrt hurkapálcára nem ragad már tészta.
8. Hűtsük ki rácson, mert forrón nem lehet az ízeket élvezni. Langyosan viszont már igen.

(Megigértem Dömének, hogy felteszem ide a receptet: így Erika annyiszor fogja megsütni nekik, ahányszor csak akarják :))


Citromos diós sütemény

2009. december 9., szerda


Dió és citrom - mondhatnánk elcsépeltnek is ezt a párosítást. De nem mondjuk, mert így, ebben a formában nem lenne igaz :)
A különlegessége ennek a süteménynek az, hogy a tésztába csak a tojásfehérjét kell belekeverni, a tojássárga pedig a frissen kisült sütemény tetejére kerül cukor és tekintélyes mennyiségű citromlé társaságában.
A tésztája nagyon finom diós, szinte krémes (pedig isten bizony, hogy nem sületlenül vettem ki :)), a tetején pedig citromos mázként szilárdul meg a tojássárgás keverék.

Ehhez a süteményhez mindig a papám törte a diót, verte habbá a tojásfehérjét - nagyon büszke volt arra, hogy milyen kemény habot tud verni.
Egy ideje már nem süti a mamám, nincs aki diót törjön és habot verjen hozzá.
Sütöm hát én, emlékül is.

Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
14 dkg liszt
1 sütőpor
2 dl tej
1 citrom
15 dkg olvasztott vaj
a tetejére még 15 dkg porcukor

Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk. (23 x 35)
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval.
3. A diós liszthez keverjük a tejet és az olvasztott vajat.
4. A citrom héját belereszeljük a masszába.
5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd tovább verve hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot. Nekem ilyenkor már nem annyira kemény, inkább kicsit folyós lesz a hab.
6. A habot keverjük hozzá a tésztához, öntsük bele a kikent tepsibe és süssük meg. Légkeveréssel kb. 10 perc alatt megsül.
7. Amíg sül a tészta keverjük habosra a tojássárgákat a 15 dkg porcukorral és a citrom levével. Ha nagyon nagy a citrom, akkor elég a felének a leve (vagy a levének a fele).
8. Ha megsült a tészta, vegyük ki a sütőből, öntsük a tetejére a citromos keveréket és egyengessük el a tetején. Ugyan nem kéne, de én 1 percre visszatettem még a forró sütőbe a süteményt.

Hűtsük ki a sütit és már ehetjük is.


Sült gyümölcs - karácsonyra

2009. december 6., vasárnap


Nemisbéka karácsonyi pályázatára utolsó fogásként egy régi-új desszerttel készültem. Szerepelt már nálam a sült gyümölcs mascarpone krémmel, azért választottam mégis, mert nálunk rendszeresen ez készül karácsonykor. Annyit változtattam a szokásos elkészítési módon, hogy most nem apróra vágva sültek a gyümölcsök, hanem félbe vágva, nagyobb darabokban. Ilyenkor kis méretű gyümölcsöket válasszunk vagy ha nagyobbak, azokat ne félbe vágjuk, hanem legalább negyedeljük fel (dinnye és hasonlók).

Hozzávalók
gyümölcs ízlés szerint - most alma, ringló, körte, konzerv őszibarck
annyi gyümölcsből készítsük, amennyit egy rétegben tudunk elteríteni egy nagy gáztepsin
vaniliás porcukor
sherry
mascarpone

Elkészítés
1. Ha van a sütőnkben grillfunkció, akkor használjuk azt. Melegítsük elő a sütőt 230-240 C fokra.
2. A félbe vágott gyümölcsöket sorakoztassuk fel a tepsin.
3. Locsoljuk meg sherryvel (vagy más alkohollal) a gyümölcsöket, szórjuk meg 1-2 ek porcukorral.
4. Süssük a gyümölcsöket a sütőben addig, amíg a tetejük meg nem pirul és a gyümölcsök meg nem puhulnak. Ez nagyjából 15-20 perc. Ha túl hamar pirulnak, de még nem elég puhák, állítsuk kisebbre a sütő hőmérsékletét.
5. Közben a mascarponét keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű vaniliás porcukorral és sherryvel.

Picit hagyjuk hűlni a gyümölcsöt, aztán tálaljuk a mascarpone krémmel.
4 emberre számoljunk minimum 25 dkg mascarponet, de simán elfogy a dupla adag is.


Sütőtökös csirkecomb



Nemisbéka karácsonyi receptversenyére készült ez a fogás is. Szép szines, vidám és nagyon finom. Bár manapság a csirkecomb nem számít igazán ünnepi eledelnek, de szerintem így elkészítve megállja a helyét az ünnepi asztalon. Meg a nem ünnepin is. Ráadásul viszonylag olcsó is ez a fogás, a legdrágább benne a füstölt sonka, abból viszont nagyon kevés kell hozzá.


Hozzávalók (4 főre)
4 db nagy méretű felső csirkecomb kicsontozva
1 kisebb sütőtök
4 szelet nyers, füstölt sonka - én feketeerdeit használtam hozzá
1 kg krumpli
só, bors
chili (por vagy pehely)
olivaolaj

Elkészítés
1. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra, és vegyünk elő 4 nagyobb darab alufóliát.
2. A sütőtököt tisztítsuk meg és vágjunk belőle 4 db akkora hasábot, amit a csirkecombba bele tudunk majd göngyölni, a többit vágjuk fel nagyjából sült krumpli méretű hasábokra.
3. A krumplit is tisztítsuk meg és vágjuk fel hasonló méretű hasábokra.
4. A csirkecombokat egyenként tegyük egy akkora alufólia darabra, amibe majd be tudjuk őket csomagolni.
5. A combokat sózzuk meg, mindegyikre tegyünk egy sonkaszeletet, arra pedig egy-egy sütőtök hasábot. A sütőtököt sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg csípős chilivel (ízlés szerint).
6. Az alufólia segítségével göngyöljük fel a csirkecombokat (a sütőtök maradjon középen), csomagoljuk be a combokat az alufóliába és tegyük egy tűzálló tálba.
7. 25 percig süssük a combokat az előmelegített sütőben.
8. Közben a krumplit és a maradék sütőtököt tegyük külön-külön egy-egy tálba, sózzuk, borsozzuk és szórjunk rájuk is chilit. Öntsünk rájuk 2-3 evőkanál olivaolajat és kézzel jól keverjük össze.
9. A krumplit terítsük szét egy nagy tepsin és kezdjük el sütni a csirkével együtt. (Sajnos ez csak légkeveréses sütőben működik jól igazán).
10. Ha a krumpli félpuha, tegyük hozzá a tökhasábokat és együtt süssük szép ropogósra őket.
11. A csirkéket 25 perc után bontsuk ki az alufóliából, a sütő hőmérsékletét vegyük fel 220 fokra és süssük még kb. 15 percig őket, addig, amíg szép pirosak, ropogósak nem lesznek.

Az édes, sült sütőtők nagyon finom a füstölt sonkával és a csípős chilivel.



Az elkészítési idő bőven belefér a megadott 1 óra 15 perces keretbe. Ha nem légkeveréses a sütőnk, akkor amíg előkészítjük a húst, tegyük be a sütőbe sülni a krumplit, süssük 15 percig, aztán tegyük be a húst 25 percre. Utána vegyük ki a húst, tegyük vissza a krumplit a sütőtökkel, közben csomagoljuk ki a húsokat az alufólából. Megint cseréljenek helyet a sütőben és miután a csirke megpirult és pihen pár percet, tegyük vissza a köretet, hogy az is megpiruljon.

Finn halleves - karácsonyra

2009. december 5., szombat


Nemisbéka karácsonyi receptpályázatára készült ez a leves. Kevés munka, egyszerű műveletek, a végeredmény pedig egy nagyon ízletes halleves, amit persze nem csak karácsonykor érdemes elkészíteni. Tengeri halból szoktam főzni, általában tőkehalból, de érdemes kipróbálni úgy is, hogy többféle halat teszünk bele (akár lazacot is).
Az elkészítési idő bőven belefér a megszabott 40 percbe.


Hozzávalók:
1/2 kg tengeri halfilé
6-7 dl víz
1/2 kg krumpli
1 vöröshagyma vagy 1 póréhagyma
5 db szegfűbors
1 babérlevél
2 ek vaj
1/2 ek só
2 dl tejföl
1 cs kapor
citrom

Elkészítés:
1. A hagymát vágjuk fel vékony szeletekre, nem kell felkockázni.
2. A krumplit vágjuk fel kockára vagy szeletekre, ahogy jobban tetszik.
3. A halat is daraboljuk fel kisebb darabokra.



4. Egy fazékba tegyük bele a krumpli, rá a hagymát, erre a szegfűborsot, babérlevelet. Ezután következnek a haldarabok, a vaj és a só. Ne keverjük össze, csak rétegezzük.




5. Öntsük le 6-7 dl langyos vízzel és forraljuk fel. Főzzük 10-15 percig, ezalatt minden öszetevő megpuhul.
6. A tejfölt keverjük össze pár kanál forró levessel, öntsük bele a levesbe és forraljuk fel újra.
7. Vegyük le a tűzről és szórjuk meg az összevágott kaporral. Ízesíthetjük pár csepp citromlével is.

A finn konyha ízvilágára jellemző egyszerű, de ízletes levest kapunk.
Egy ismerősöm kipróbálta ezt a levest úgy is, hogy összeturmixolta és krémlevesként ették. Azt mondja, hogy nagyon finom lett így is.
(Lemaradt a forrás: Finn szakácskönyv, Minerva kiadó)


Rózsaborsos keksz avagy Világ Gasztrobloggerei egyesüljetek!

2009. december 2., szerda

Kedvenc dél-afrikai bloggeremnél olvastam beszámolót az első gasztroblogger világtalálkozóról, amit Londonban tartottak november 28-án. A világ minden tájáról megjelentek ott kollégák, magyarról egyelőre nem tudok és a résztvevőket nézegetve keveredtem egy helyes indiai lány blogjára. Van ott sokféle sütemény (francia macaron, szicíliai cannoli, sajttorta, stb.) , de akkor néztem nagyot, amikor megláttam egy drezdai stollen receptjét. Indiai blogon német karácsonyi sütemény - ez az igazi globalizmus :)

Ott akadtam rá erre a kekszre, be is fészkelte magát a fejembe erősen, hogy ezt mindenképpen ki kell próbálnom. Pedig az elemek összeesküdtek ellenem, vettem a sütihez egy csomag rózsaborsot egy arab fűszeresnél és itthon derült ki, hogy kukacos a bors. Na de én nem hagytam magam, engem ekkor már semmi nem tántoríthatott el attól, hogy megsüssem a kekszeket. Fogtam egy zacskó borskeveréket, kiválogattam belőle a rózsaborsokat és már indulhatott is a sütés. (Milyen jó, hogy nem kölest kellett hamuból válogatnom).

A keksz nagyon egyszerű, alig kell hozzá valami, de már a nyers tésztának is olyan íze van, hogy úgy kellett visszatartani magam a kóstolgatástól.

Úgy tervezem, hogy ilyet mindenképpen viszek a 3. magyar GBT-re.

Hozzávalók:
170 gr puha vaj
287 gr finomliszt
5 púpos evőkanál vaníliás porcukor
2 teáskanál rózsabors
1/2 tk cukor
fél rúd vanília

33 db lesz belőle - lett volna több is, ha nem olyan finom a nyers tészta

Elkészítés:
1. Mozsárban törjük össze a rózsaborsot a fél teáskanál cukorral.
2. A puha vajat keverjük habosra a cukorral.
3. Adjuk hozzá a rózsaborsot és a vanília kikapart magjait.
4. Gyúrjuk hozzá a lisztet és formáljunk belőle golyót.
5. Tegyük a tésztát egy órára a hűtőbe.
6. Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt.
6. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra és szúrjunk ki belőle tetszőleges formájú kekszeket. Sorakoztassuk a kekszeket a tepsin.
7. Süssük 12-13 percig a kekszeket, vigyázzunk ne süssük túl őket.
8. Félig csokiba is márthatjuk a kekszeket.

Nagyon finom omlós, vajas, fűszeres kekszet kaptam.