Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Sashegy-krém

2009. június 30., kedd



Az eredeti neve a desszertnek: Highland cream és jóféle whiskey-t is kevernek bele. Az elnevezés alapján gondolom, hogy skótot.
Whiskey nem volt itthon, került bele sherry - így aztán valami új nevet kellett a krémnek kitalálni. Nem túl nagy fantáziával a lakóhelyünkről neveztem el, az is magasan van :)
A krém különben nagyon finom, enyhén alkoholos, ropogós, habos édesség.

Hozzávalók:
2 dl tejszin
175 gr joghurt
2-3 ek méz
3 ek sherry (vagy bármilyen alkohol)
3 ek zabpehely
3 ek szeletelt mandula
3-4 db keksz (Hobbit, Győri zabfalatok vagy valami hasonló)

Elkészítés:
1. A zabpelyhet és a mandulát szárazon megpirítjuk egy serpenyőben.
2. A zabpehely-mandula keveréket és a kekszet apróra vágjuk, legjobb egy robotgépben, ha nincs, akkor zacskóban sodrófával összetörjük.
3. A tejszint kemény habbá verjük.
4. A joghurtot összekeverjük a mézzel, beleforgatjuk a tejszinhabot, hozzáadjuk az alkoholt és a ropogós morzsalékot.

Lehűtjük és úgy tálaljuk. Igen finom, könnyű édesség, fagyinak is el tudnám képzelni.
forrás: Kitchen Library



Céklás rizottó

2009. június 28., vasárnap


Amikor megláttam a szakácskönyvben a képet erről az ételről, egyből beleszerettem a színébe. Aztán mikor megcsináltam, akkor megállapítottam, hogy ilyen színt csak Photoshoppal lehet előállítani :)
Az enyém nem lett olyan bíbor szinű mint amilyen a könyvben, inkább pirosas, az íze viszont fenséges.
A kicsit édeskés céklához nagyon jól illik a rukkola csípőssége.

Hozzávalók:
300 gr rizottó rizs
7,5 dl alaplé (húsleves, zöldséglé)
7,5 dl víz
350 gr cékla (tisztítva mérve)
2 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
parmezán
rukkola
olivaolaj




Elkészítés:

1. A céklát lereszeljük vagy felvágjuk vékony csíkokra. Beletesszük az alaplé és víz keverékébe, felforraljuk és főzzük pár percig.
2. Közben egy nagyobb lábasban megmelegítjük az olivaolajat, beletesszük az apróra vágott hagymaféléket és pár percig pároljuk.
3. Hozzáadjuk a rizst, kevergetve pirítjuk egy percig, aztán hozzáöntünk egy merőkanállal a céklás léből. Közepes lángon kevergetve addig főzzük, amíg be nem szívta a rizs a folyadékot.
4. Ekkor jöhet egy újabb merőkanálnyi lé (cékla is menjen vele), és így folytatjuk, amíg el nem fogy az összes folyadék.
5. Levesszük a tűzről, belekeverünk egy marék reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt pár percig pihentetjük.
6. Olivaolajjal meglocsolt rukkolával tálaljuk.

Nagyon finom, egészen különleges a céklától.

Forrás: The Complete Book of Modern Classics.



Kávés kávé-keksz

2009. június 26., péntek


Gyors, egyszerű és nagyon finom keksz. Ropogós is, puha is, kávés is. Csupa olyan tulajdonság, ami egy keksznek csak előnyére válik.

Hozzávalók: (kb. 50-60 db kekszhez)
1 marék kávébab
3 tk őrölt kávé
125 gr puha vaj
150 gr barnacukor
220 gr finomliszt
1 tojás
3 tk vaniliakivonat
csipet só
2 tk sütőpor

Elkészítés:
1. Nincs kávédarálóm, ezért robotgépben őröltem meg kb. 20-30 kávészemet, így kicsit durvább őrleményt kaptam, ami szerintem direkt jót tett a süteménynek.
2. A sütőt előmelegítem 180/160 C fokra (normál/légkeverés).
3. A puha vajat a cukorral, vaniliakivonattal, őrölt kávéval habosra keverem.
4. Hozzáadom a tojást, azzal is jól összekeverem.
5. A liszthez adom a sót, sütőport és hozzákeverem a cukros-tojásos-vajhoz. Elég puha, ragacsos tésztát kapunk, ami nyersen is nagyon finom.
6. Kibélelek 2 tepsit sütőpapírral.
7. Kisdiónyi gömböcskéket formálok a tésztából és jó messzire rakom le őket egymástól a tepsire. Sütés közben a tészta szétterül majd és szép kis kerek kekszalakot vesz fel. Minden gömböcske tetejére nyomok egy szem babkávét.
8. Beteszem az előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsül. Akkor jó, ha szép világosbarna szinű lesz a keksz.
9. Rácson kihűtöm - nagyon hamar hül és nagyon hamar elfogy, ha nem vigyázunk. De hát ezért sütöttük, nem?


Házi kenyér 5 perc alatt

2009. június 21., vasárnap

A cím persze figyelemfelkeltő szeretne lenni, de nem az lesz a megoldás, hogy menjünk és vegyünk egyet magunknak a szomszéd pékműhelyben vagy házasodjunk be egy pék családjába. :)

Felkeltette a figyelmemet egy honlap, aztán a honlap alapjául szolgáló könyv: "Artisan Bread in Five Minutes a Day" - hevenyészett fordításban Kézműves kenyér napi 5 perc munkával.

A módszer kitalálója egy fizikus, Jeff Hertzberg és egy cukrász-pék Zoe Francois, a módszer lényege pedig az, hogy elkészítünk előre egy nagyobb adag kenyértésztát, amit a hűtőben tárolunk és akkor vesszük elő, amikor kenyeret szeretnénk sütni. A könyv szerint 2 hétig minden baj nélkül jól elvan a kenyértészta a hűtőben.

Én nem próbáltam ki a két hetet, 9 nap volt a legtöbb, amit a tészta a hűtőben töltött, a 9 napos hűtőben tartózkodás után a tészta savanykás, erjedt illatú, folyékonyabb massza lett, a belőle készült kenyér kicsit laposra sikerült, viszont cserébe nagyon jó ízű volt.


9 napos tészta a hűtőből elővéve

9 napos tészta formázás után

9 napos tészta sütés után

Először a könyvben megadott alaptésztát készítettem el, ez nekem elég folyós tésztát eredményezett, így csak formában tudtam megsütni a kenyeret.
A végeredmény egy nagyon finom kenyér lett, a héja ropogós, a tésztája kicsit vizes hatású.
Lényegében a dagasztás nélküli kenyér néven futó darabot sikerült így előállítanom.


Formában sült kenyér, az 1. alaptésztából

A következő próbálkozásomnál már eltértem a könyvben megadott mennyiségektől, növeltem a liszt arányát és a fehér liszt mellett került a tésztába rozsliszt és Graham liszt is.
Most már olyan állagú lett a tészta, hogy forma nélkül is megállt a lábán, akarom mondani a tepsin és olyan ciabatta-szerű, nagyon finom kenyeret eredményezett.



2. recept, 1 napos hütés után

A kenyér sütéséhez ajánlottak egy nagyon jó módszert, ami tényleg ideális körülményeket teremtett a ropogós héj eléréséhez.
Amikor előmelegítjük a sütőt sütés előtt, be kell tenni a sütőtepsit üresen, ezen fog majd sülni a kenyér - a könyv sütőkövet ajánl, de az nekem nincs. Legközelebb ki fogom próbálni a lyukacsos aljú pizzasütő tepsimen is.
A tepsi alá be kell tenni egy másik tepsit (persze ne közvetlenül alá), szintén üresen, ebbe akkor kell majd beleönteni egy pohár forró vizet, amikor betesszük a kenyeret sülni a sütőbe. Ettől hirtelen gőz képződik a sütőben, ha ügyesek vagyunk és gyorsan becsukjuk a sütőajtót, akkor bent is tudjuk tartani a gőzt :).

Akor most jöjjenek a receptek, először leírom az erdeti alapreceptet, aztán a saját változatomat.
Szükségünk lesz egy olyan műanyag edényre, aminek jól zárható teteje van és elég nagy ahhoz, hogy a tészta megkelhessen benne.
(1 csésze=2,5 dl)

Hozzávalók:

1. alaprecept

Ezekből a mennyiségből két közepes méretű cipót lehet sütni.

3 csésze langyos víz
1,5 ek szárított élesztő
1,5 ek só
6,5 csésze simaliszt
kevés kukoricaliszt vagy graham liszt

2. recept
3 csésze langyos víz
1,5 ek porélesztő
1,5 ek só
1,5 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
2 csésze Graham-liszt
4 csésze simaliszt
kevés kukoricaliszt vagy Graham-liszt


Elkészítés:
1. Legjobb abban az edényben összekeverni a tésztát, amiben majd a hűtőben fogjuk tartani.
2. Beleöntjük az edénybe a langyos vizet, hozzákeverjük a sót, porélesztőt. Hozzátesszük a lisztet és gyorsan összekeverjük, lehet fakanállal vagy vizes kézzel. Nem kell dagasztani, csak jól elkeverni, ne maradjon benne száraz, lisztes rész.
3. Lefedjük és szobahőmérsékleten kelni hagyjuk 2 órán át. Nekem nagyon megkelt a tészta 2 óra alatt, felnyomta az edényem tetejét és rá is ragadt. Ilyenkor nem kell pánikolni, vissza kell nyomkodni a tésztát az edénybe és megszórni a tetejét liszttel.
4. Ezután kétféleképpen járhatunk el. Vagy egyből sütjük a kenyeret vagy jól lezárjuk a tetőt, betesszük a hűtőbe a tálat és később használjuk fel a tésztát.

A sütés napján:
1. Ha nem formában sütjük, akkor letépünk egy akkora sütőpapírt, amin elfér majd a kenyér és megszórjuk kukorica vagy Graham-liszttel.

2. Kivesszük a tálat a hűtőből, levesszük a tetőt és megszórjuk a tészta tetejét kukoricaliszttel vagy Graham liszttel. Lisztes vagy vizes kézzel kiszakítunk a tésztából egy akkora darabot, amekkorát sütni akarunk. Elég puha, ragacsos a tészta, ne ijedjünk meg tőle.

3. Próbáljunk a kezünkkel egy gömböt formálni a tésztából, úgy hogy a tészta oldalát próbáljuk alulra simítani, nyomkodni és közben körbe forgatjuk a tésztát 90 fokonként a kezünkben. Ha ez nem megy, akkor rátesszük a sütőpapírra a tésztát és azon formáljuk meg a gömböt vagy hosszúkás alakzatot. Fontos, hogy ne gyúrogassuk, csak formáljuk.
Nekem egy kis kerek, fedeles jénai edényem van, ahhoz kerekre formáltam a tésztát. Amikor forma nélkül sütöttem, akkor hosszúkás alakzatot készítettem.
Lényegében ezzel túl is vagyunk az 5 perces munka oroszlánrészén.

4. 40 percig kelesztjük így a tésztát. 20 perc elteltével bekapcsoljuk a sütőt, bemelegítjük 210 C fokra.
Ha fedeles formában sütjük, akkor most tesszük be a formát fedelestül a sütőbe.
Ha forma nélkül sütjük, akkor betesszük az üres sütőlapot és a gőzöléshez való üres tepsit.

5.
a., Amikor elérkezik a sütés ideje, akkor kivesszük óvatosan a formát, levesszük a tetejét, belecsúsztatjuk a tésztát, úgy hogy a sima része felül legyen. Be is vagdoshatjuk gyorsan a tetejét. Visszatesszük a forma fedelét, gyorsan betesszük a sütőbe és 30 percig fedővel, utána kb. 20 percig fedő nélkül sütjük. Kiborítjuk egy rácsra és hagyjuk kihűlni.

b., Ha a tepsin sütjük, akkor sütőpapírostól gyorsan áttesszük a forró tepsire a kenyeret, az üres tepsibe beleöntünk 2,5 dl forró vizet és gyorsan bezárjuk az ajtót. Kb. 30 percig sütjük így, addig, amíg szép barna, ropogós nem lesz a héja. Nekem néha ilyenkor meg kellett fordítani a kenyeret és még 5 percig sütni, hogy az alja is jó ropogós legyen. Ilyenkor is rácson hagyjuk hűlni.

Ne essünk neki teljesen forrón, legalább langyosra hűtsük ki. Szeletelni igazából hidegen lehet jól.


A könyv szerint az alapreceptből nagyon sokféle kenyeret lehet sütni, akár pitát is, apránként ki fogom majd próbálni őket.

Összefoglalva a módszer előnyei:
- akkor állítjuk össze a tésztát, amikor éppen van rá időnk
- 2 héten belül bármikor felhasználhatjuk
- miután elővettük a hűtőből a tésztát, 1 és egy negyed óra múlva az asztalon illatozik a frissen sült kenyerünk

Rebarbarás almás crumble

2009. június 16., kedd


Nincs igazán jó elnevezés erre az angol eredetű süteményre. Emlegetik morzsasütemény néven, de ez nem írja le találóan a lényeget: alul krémesre sült gyümölcs, a tetején ropogós réteggel. Akárhogy is nevezzük, az íze az nagyon finom!
Ebben a receptben az tetszett, hogy egyrészt van benne rebarbara, másrészt a tetején lévő morzsába kukoricapelyhet is kell tenni, amitől még ropogósabb lesz.
Az eredetiben kókuszmorzsalékot is tesznek a ropogós réteghez, én úgy találtam, hogy ez nem illik hozzá, helyette mandulaszeleteket adtam hozzá.



Rebarbarát a MOM melletti biopiacon vettem (Budapestiek figyelem !), a bejáratnál árulja mindig egy árus.
Hazafelé betértem a kisboltunkba kosaramban a rebarbarával, a boltban ketten is megkérdezték, hogy hol vettem, mennyiért. Egy kedves néni elmondta, hogy ő is szokott rebarbaratortát sütni, de sajnos sietett, nem tudtam tőle receptet kérni :).
A másik érdeklődő egy még kedvesebb férfi volt, aki nekem szegezte a kérdést: miért nem termelek a társasház kertjében rebarbarát? Nagyon egyszerű gondozni, ha most elültetem, őszre már lehet is saját termésem. Kiderült a pasasról, hogy van egy kertészete, ahol lehet venni rebarbarapalántát is, a kertészet a János kórház oldalában van, a Diósárok úton, valahol a mentőbejáratnál. Minden nap nyitva van 8-18-ig, ha jól emlékszem.
Teljesen belelkesültem, el is megyek hétvégén rebarbarapalántát venni :)

És most jöjjön a recept!

Hozzávalók:
1 kg rebarbara
60 dkg alma
20 gr vaj
1/4 csésze (50 gr) barnacukor
2 ek narancslé
cukor

a tetejére:
2 csésze (60 gr) kukoricapehely
1/3 csésze (75 gr) barnacukor
1/2 csésze (35 gr) mandulaszelet
2 ek simaliszt
70 gr vaj

Elkészítés:
1. A rebarbara végeit levágom, lehúzom a külső réteget a szárról és összevágom 2-3 cm-es darabokra. Az almát felvágom vastagabb szeletekre. Meg is mosom őket összevágás előtt :)
2. A sütőt előmelegítem 180/160 C fokra (normál/légkeverése sütő).
3. Egy serpenyőben megolvasztom a 2 dkg vajat, hozzáadom az 50 gr cukrot, az almaszeleteket és addig párolom, sütöm, amíg az alma el nem kezd karamellizálódni. Közben óvatosan kevergetem. Ekkor teszem hozzá a rebarbarát, a narancslevet, lefedem és puhára párolom. A rebarbara nagyon gyorsan megpuhul.
4. Ha kész, adok hozzá még cukrot, nehéz megmondani, hogy mennyit, közben kóstolgatni kell. Legyen kellemesen édes-savanykás. Óvatosan összekeverem és beleöntöm egy tűzálló tálba (1,5 l űrtartalmúba).
5. A tetejéhez a kukoricapelyhet kézzel kisebb darabokra morzsolom, hozzáteszem a lisztet, vajat, mandulát, cukrot és megpróbálom darabos állagúra morzsolni. Ne gyúrjuk tésztává, hanem az ujjainkkal morzsolgassuk.
6. Rászórom a gyümölcsre és kb. 15 percig sütöm, addig, amíg szép barnára-ropogósra nem sül a teteje.

Kicsit hűlni hagyjuk, aztán már neki is láthatunk. Finom lehet vaniliafagyival, nekünk az most éppen nem volt itthon.
Összekevertem tejfölt, johurtot, kevés tejszínt, vaniliás porcukorral és vaniliakivonattal.
Ezt kanalaztuk rá, nagyon finom volt együtt.
Forrás: Old-fashioned Desserts, Women's Weekly kiadvány


Tökfőzelék - kicsit másképp




Ez a tökfőzelék eltér a hagyományos paprikás, hagymás változattól, szerintem nagyon finom, érdemes így is kipróbálni.

Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
4 dkg vaj
2 púpos ek liszt
3 dl tej
2 dl tejföl
1 kicsi főzőhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 cs kapor


Elkészítés:
1. Egy nagyobb lábasban megolvasztom a vajat, beleteszem a tököt és jól átkeverem.
2. Megsózom, hozzáadom egészben a főzőhagymát és lefedve, néha megkeverve puhára párolom a tököt. Ez nem túl sok idő, kb. 10 perc, ezalatt elég sok levet is enged és jól összeesik.
3. Megszórom a liszttel, jól elkeverem, megpróbálom elérni, hogy ne legyen csomós. Ha nem sikerül, az sem nagy baj :). Felöntöm a tejjel, összeforralom, beleteszem a tejfölt, azzal is összekeverem.
4. Hozzáadom az áttört fokhagymát, feforralom és leveszem a tűzről.
5. Hozzákeverem az apróra vágott kaprot.

Nagyon finom melegen, hidegen, langyosan. Lehet savanyítani egy kevés citromlével is.


Kis csirkés piték

2009. június 14., vasárnap


Nagyon finomak ezek a kis egyszemélyes piték, salátával tökéletes ebéd vagy vacsora. A töltelék előre elkészíthető, így a befejezés már tényleg gyorsan megy.

Hozávalók:
16 db kis pitéhez
1 csirkemellfilé
4 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl tej
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
1 púpos ek krémsajt
1 púpos tk dijoni mustrár
só,bors
1 csomag leveles tészta
1 tojás

Elkészítés:
1. A csirkemellet felvágom nagyon pici szeletekre.
2. Egy serpenyőben megmelegítem a vajat, beleteszem a csirkedarabkákat és átsütöm őket. Sózom, borsozom.
3. Ha teljesen átsültek a csirkedarabok, megszórom a liszttel, jól elkeverem és felöntöm a tejjel. Sűrűre összeforralom, belekeverem a tejfölt és a krémsajtot, majd leveszem a tűzről.
4. Hozzákeverem a reszelt sajtot, a mustárt, sózom, borsozom, ha még szükséges. Hagyom kihűlni.
5. Bemelegítem a sütőt 220/200 C fokra (légkeverésnél elég a 200). Előveszek muffin tepsiket.
6. Lisztezett felületen kinyújtom kb. 2 mm vékonyra a leveles tésztát. Kiszúrok a tésztából 16 db kb. 10-12 cm átmérőjű kört és kibélelem velül a muffintepsi mélyedéseit. Elosztom a mélyedésekben a kihűlt tölteléket. Kiszúrok a maradék tésztából kb. 6 cm átmérőjű köröket és befedem velük a kis pitéket. Kicsit összenyomkodom a széleket, de nem fontos nagyon.
7. Bekenem a tetejüket tojással.
8. Az előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm, addig amíg szép pirosasbarnára nem sülnek.
9. Kicsit kihűtöm, mert forrón nehéz kiszedni a formából.
Langyosan is, hidegen is nagyon finom.

Legközelebb teszünk a húshoz gombát is.





Kakaós palacsinta

2009. június 11., csütörtök





Hallom a méltatlankodó megjegyzéseket: Kakaós palacsinta? Hát az is egy recept? Azt mindenki tud csinálni :)
Igen, kakaós, de nem a tölteléke, hanem a tésztája.
Egy francia gasztroblogban találtam a receptet és ez a blog teljesen elvarázsolt. Gyönyörű képek, rafinált, mégis egyszerű ételek, annak is érdemes megnézni, aki nem tud franciául.



Pofonegyszerű ötlet, mégis egészen más mint egy sima palacsinta. Érdemes kipróbálni, ha valami egyszerű, mégis különleges édességre vágyunk.
Most meggyes-túrós töltelékkel ettük, nagyon finom volt.

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
1/2 l tej
3 tojás
6 ek cukrozatlan kakaópor
4 ek cukor
1 csipet só
1 ek olaj
1-2 ek rum
kevés vaj

töltelék:
1/2 kg túró
2 dl tejföl
1 kk vaniliakivonat vagy vaniliáscukor
cukor ízlés szerint
őrölt fahéj
kimagozott nyers meggy

Elkészítés:
1. A palacsintatésztához összekeverem a lisztet a kakaóval, cukorral, sóval. Hozzáütöm a tojásokat és apránként hozzáöntve a tejet, simára keverem kézi habverővel . A végén belekeverem az olajat és fél órára beteszem a hűtőszekrénybe.

2. Közben a töltelékhez a hozzávalókat a meggy kivételével simára keverem.

3. A tésztából vastagabb palacsintákat sütök, nekem ebből a mennyiségből 16 palacsinta lett. Minden palacsinta előtt borsónyi vajat teszek a serpenyőbe.

4. Megkenem a palacsintákat a túrókrémmel, kirakom meggyszemekkel és összetekerem.
Nagyon finom és szerintem látványos is.


7 titok

2009. június 9., kedd
Palócprovance lepett meg azzal a kérdéssel, hogy áruljak el 7 "titkot" magamról. Nem könnyű rá válaszolni, lsd. 1. pont.
Igyekszem jó oldalamról bemutatkozni, a rám nézve hátrányos titkokról most nem beszélnék :)

1. Alapvetően szemérmes vagyok, tehát nyilvánosan nem szivesen vallok magamról. Na, ez jól kezdődik, kapja fel a fejét a kedves olvasó :)
2. Kíváncsi vagyok: nyitott vagyok a szokatlan, új dolgokra, legyen az étel, zene, szinház, képzőművészeti alkotás, bármi.
3. Nagyon szeretek játszani, főleg az olyan játékokat szeretem, amikben lehet gondolkodni. Gyorsan vág az agyam (itt lehet kicsit dicsekedni is, ugye? :)), ezért jó vagyok a gyors nyelvi, asszociációs feladatokban.
4. Bizonyos dolgokban nem szeretem az állandóságot, ezért néha átrendezem magam körül a környezetemet - nem kell rosszra gondolni, családtagokat, barátokat nem cserélek le - csak átrendezek szobát, lakást, íróasztalt, mikor mire van lehetőség :)
5. A humor és önirónia nagyon fontos számomra. Nem tudok mit kezdeni az olyan emberekkel, akik túlságosan komolyan veszik magukat.
6. Otthon majdnem mindent megszerelek. Vagy mindent majdnem ? :) Ez sokszor jó is tud lenni. Sajnos néha Mekk Elek módjára sikerül a barkácsolás, de ez nem veszi el a kedvemet.
7. Szeretek másoknak segíteni, elégedetté tesz egy-egy jól sikerült akció :)

Szeretném én is továbbadni a kérdést olyanoknak, akikre tényleg kíváncsi vagyok:
Flat-Cat
Vesta
Fehérnyúl tüsténkedik
Napmátka
Lekvároskukta

Lehetetlen pite

2009. június 7., vasárnap




Már a neve is megfogott ennek a süteménynek: Impossible pie - Lehetetlen pite. Amikor elolvastam a receptet nagyon kíváncsi lettem rá, hogy tényleg úgy működik-e, ahogy leírták.
A szakácskönyv szerint (Old-fashioned Desserts) azért lett ez a neve, mert a sütőedénybe egy nagyon folyós kevert tésztát öntünk, viszont mire megsül, szétválik három rétegre: az alsó rész egy tészta-szerű réteg, mivel a liszt és a vaj lesüllyed a forma aljára, a középső réteg egy habos puding-szerű töltelék, a teteje pedig aranybarna és ropogós lesz, mert a kókuszreszelék sütés közben felemelkedik a süti tetejére.



És tényleg így működött, ráadásul annyira finom lett, hogy hamarosan ismétlés következik. Hidegen lenne az igazi, de mi már langyosan nekiestünk :)
Sajnos nem volt olyan sütőformám, ami a recept szerint kellett volna, csak kicsit nagyobbat és alacsonyabbat találtam, ezért nem annyira látványos nálam a három réteg, de azért látszik.

Hozzávalók:
1/2 csésze (75 gr) finomliszt
1/2 csésze cukor (110 gr)
3/4 csésze (60 gr) kókuszreszelék
4 tojás
1 tk vaniliakivonat
125 gr olvasztott vaj
1/2 csésze (40 gr) szeletelt mandula
2 csésze (500 ml) tej

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra (légkeverésest 160 C fokra).
2. Összekeverjük a tojásokat, cukrot, lisztet, kókuszreszeléket, vanilát, olvasztott vajat, a mandula felét, majd apránként hozzáöntjük a tejet és azzal is jól összekeverjük.
3. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, magas (!!) oldalú kerek sütőtálat. Beleöntjük a keveréket és 30-35 percig sütjük a sütőben.
4. Kivesszük a sütőből, rászórjuk a maradék mandulát és még kb. 10 percig sütjük.

Ezzel kész is, próbáljuk meg teljesen kihűteni mielőtt nekiesünk.
Nagyon-nagyon finom, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni !!

Utóirat: Közben vettem magamnak egy vastag falú, kerámia sütőedényt. Gyönyörűen sül benne ez a pite, sokkal szebben, mint az üvegformámban.


A gyümölcsleves




Nálunk ez az első számú gyümölcsleves. A nagy kedvenc, amit nem csak levesként, hanem desszertként is eszünk vagy csak úgy, mert jól esik :). Valószinűleg a szegfűbors lehet az az összetevő, ami miatt olyan különleges lesz az íze.
Kedves szomszédomtól, Dórától kaptam a receptet.

Hozzávalók:
1 kg meggy
1 kg őszibarack
1 citrom
2 dl tejszín
2 púpos ek kukoricakeményítő
1 fahéjrúd
4-5 szegfűszeg
13 szegfűbors
6 púpos ek cukor

Elkészítés:
1. Megmosom a gyümölcsöket, a meggyet leszárazom, én nem szoktam kimagozni, szerintem úgy szebb a levesben. Az őszibarackot felvágom kockákra, kb. akkorákra, mint a meggy.
2. Egy nagy fazékba beleteszem a gyümölcsöket, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje őket. Beleteszem a fűszereket és felforralom.
3. Mialatt melegszik a víz, nagyon alaposan megmosom a citromot és felvágom nagyon vékony karikákra. A magokat kiszedem belőle, a két végét sem szoktam felhasználni.
4. A keményítőt kevés vízzel elkeverem, aztán hozzáadom a tejszínt is.
5. Amint felforrt a leves, beleöntöm a tejszínes keményítőt (előtte teszek hozzá pár kanál forró levet a levesből), jól elkeverem és 1 percig forralom, majd elzárom alatta a gázt (vagy kinek mi van) . Az a lényeg, hogy tovább ne főjjön.
6. Most teszem bele a cukrot és a citromot.

Kihűtöm, minél többet áll, annál finomabb az íze. Ebből a mennyiségből igen nagy adag levest kapunk és ez jó, mert rá lehet járni napokig. A citromkarikák gyönyörű színűek lesznek, nagyon jó ízűek és csak savanykásak, nem ehetetlenül savanyúak. Nagy kincs, ha valakinek az is jut a tányérjába :)

Biztosan sokan emlékeznek arra a nevezetes szalmonellás eperlevesre, ami Budapesten nagyon sok gyereket, felnőttet betegített meg 1995-ben. A lányom akkor volt óvodás, ő is evett a levesből, szerencsére nem került kórházba, de a határán volt. Miután meggyógyult, egyszerűen rá sem tudott nézni a gyümölcslevesekre, meg érdekes módon az ananászra, merthogy az is volt a levesben.
Sok év után ezt a gyümölcslevest volt hajlandó megkóstolni és rájött, hogy mégiscsak finom dolog :)
Különben azt mondták az óvónénik, hogy annyira finom volt az a nevezetes eperleves, hogy több tányérral ettek belőle.

Rebarbarás fagylalt

2009. június 6., szombat


Azért nem lett a címe rebarbara fagylalt, mert nem tettem meg a kellő óvintézkedéseket, hogy
megőrizzem a fagylalt alapanyagát, a maradék vörösboros rebarbaraszószt, így egyes felelőtlen családtagok egyszerűen megették a felét!! :)
Mint rebarbarás fagyi viszont nagyon finom lett!

Hozzávalók:
3 dl rebarbaraszósz (pontos recept lsd. fent)
150 gr krémsajt (legjobb a Philadelphia, de ha az nincs, nem baj, csak ne legyen sós vagy ízesített)
1 dl joghurt
1 dl tejszín

Elkészítés:
Összeturmixolunk mindent, jól lehűtjük és fagylaltgépben elkészítjük.

Legközelebb azért kipróbálom majd a rebarbara fagyit is :)

Banánnal töltött csirkemell



Jamie Oliver receptje, a Jamie vacsorái c. könyvben találtam, kicsit átalakítva készítem.
Nagyon finom, a banán édes íze és a sonka füstös aromája igazán különlegessé teszi.

Hozzávalók:
2 kisebb csirkemellfilé
2 banán
5-6 szelet vastag nyers füstölt sonka vagy nagyon húsos füstölt tarja
2 dl tejszín
2 doboz morzsolt kukorica
só, bors

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítem 200 C fokra.
2. A csirkemelleket hosszában ketté vágom és minden negyedbe vágok egy hosszú nyílást.
3. Sózom, borsozom a csirkemelleket és a nyílásba 1-1 fél banánt dugok. A banánt előtte azért meghámozom :). Nem baj, ha egy kicsit kilóg a banán.
4. Egy tűzállótálba vagy tepsibe beleöntöm a kukoricát, ráöntöm a tejszínt, ráfektetem a csirkemelleket. 4 sonkaszeletet ráfektetek a csirkemellekre, a maradék sonkát apróra vágom és a csirkék közé szórom.
5. Nagyjából 30-35 perc alatt megsül, mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a csirkemellet, hogy teljesen átsült-e.

Az eredeti receptben JO egy babkonzervet is tesz a kukoricához és a tejszín mellett fehérborral is leönti.

Luxus szendvics tízóraira

2009. június 4., csütörtök




Nagyon finom szendvics, a füstölt lazacból kevés kell hozzá, mert nagyon intenzív az íze, a hal inkább ízesítőként van jelen. Ezért 1 csomag füstölt lazacból sok szendvicset lehet készíteni.
Az íze luxus, nem az ára :)

150 gr krémsajtot összekevertem 1 púpos evőkanál sűrű tejföllel, egy nagy csokor finomra vágott kaporral, frissen facsart citromlével és borssal.
Rozskenyérszeleteket vastagon megkentem a sajttal, rátettem 1 szelet nyers, füstölt lazacot és kettőt összeborítottam.
Szerintem ehhez nem kell zöldség, mert elnyomná a hal finom füstös, citromos ízét.
A gyerek ilyen luxus szendviccsel villoghatott az iskolában :)

Rizspuding rebarbaraszósszal

2009. június 2., kedd

Ez a rizspuding nagyon finom magában is, a rebarbaraszósszal viszont egészen különleges lesz.

Az eredeti receptben a rebarbara darabokban szerepel, de nekem nagyon gyorsan szétfőttek és igen gusztustalan látványt nyújtottak a levükben :) Összeturmixolva viszont gyönyörű, fényes mártás lett belőle. Mivel nagy adag készült, a maradék mártás fagylaltként fogja végezni. Beszámoló később jön róla.
A rizspudingot és a rebarbaraszószt készítsük el előre, mert mindkettőt jól le kell hűteni tálalás előtt.
1 csésze=2,5 dl

Hozzávalók:
Rizspuding
1 csésze rizs (arborio)
2,5 csésze tej
1 csésze tejszín
1/2 csésze cukor
1/2 vaniliarúd

Rebarbaraszósz
kb. 70 dkg rebarbara (nekem ez 2 köteg volt)
3,5 csésze víz
1,5 - 2 csésze cukor
1 csésze száraz vörösbor
1 fahéjrúd
2 ek citromlé
1/2 vaniliarúd

Elkészítés:
Rizspuding
1. Egy nagy lábasban vizet forralok, ha felforrt a víz, beleöntöm a rizst, megkeverem és 3 percig főzöm.
2. Leszűröm a rizst, jól lecsöpögtetem és visszateszem a lábasba. Ráöntöm a tejet, tejszint, beleteszem a cukrot, a vaniliarúd kikapart magjait és a vaniliarudat. Felforralom és kis lángon kb. 20-25 percig főzöm. A végefelé már érdemes mellette állni és kevergetni, nehogy leégjen.
3. Ha kihűlt, beteszem a hűtőbe és vagy 3 órára behűtöm.

Rebarbaraszósz
1. Felforralom a bort, vizet, cukrot, fahéjat, citromlevet, a vaniliarúd kikapart magját és a vaniliát. Kis lángon 10 percig főzöm.
2. A rebarbarát megmosom, a végeit levágom, lehúzom a külső héját, és felvágom 4-5 cm-es darabokra.
3. Beleteszem a lébe és további 15 percig főzöm.
4. Kihűtöm, kiveszem belőle a vaniliarudat, fahéjat és összeturmixolom. Beteszem a szószt is a hűtőbe, és hűtöm legalább 3 órán át.





Eredeti recept itt.


Vadas marha zsemlegombóccal

2009. június 1., hétfő


A fiam kérése volt, hogy csináljak már végre marhahúst, a sok csirkemell és zöldség után. Kérdeztem tőle, hogy mit csináljak a húsból, azt mondta, hogy olyan vadas cuccot :) Hát így lett a hétvégén vadas marha az ebédünk.
Szoktam ilyet készíteni pulykacombból is, azzal is nagyon finom, de azért most megállapítottam, hogy marhahúsból az igazi. Most kivételesen volt időm bepácolni a húst, kifejezetten jó tett neki.

Hozzávalók:
1 kg marhafelsál
3-3 szál fehérrépa és sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2-3 babérlevél
5-6 szem borókabogyó
1 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek cukor
só, bors
citromlé
1 dl száraz vörösbor
olaj
1-2 ek balzsamecet

zsemlegombóc
35 dkg finomliszt
4 szikkadt zsemle
2 tojás
3 dl tej
2 dl víz
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
1 ek olaj
+ liszt

Elkészítés:
1. A húst bepácoltam: beletettem egészben egy tálba, hozzátettem a borókabogyókat, babérlevelet, ráöntöttem a balzsamecetet és kb. 1/2 dl olajat. Jól megforgattam a húst az olajban, rátapasztottam a fűszereket, lefedtem, betettem a hűtőbe és 3 napig így hagytam. Bevallom, én nem forgattam közben, de aki ráér, megcsinálhatja.
2. A zöldségeket megtisztítom, a répaféléket karikára vágom, a hagymát apró kockára.
3. A húst felszeletelem kb. ujjnyi vastag szeletekre.
4. Egy kuktában kevés olajat forrósítok, a hússzeletek mindkét oldalát átsütöm az olajon, aztán kiteszem őket egy tányérra. Érdemes több részletben sütni, egyszerre csak annyi húst tenni az olajba, amennyi egymás mellett elfér.
5. A hússütés után maradt olajban az egy ek cukrot megbarnítom (karamellizálom) és hozzáteszem a hagymát, ilyenkor egészen fantasztikus illata van a hagymának a cukortól és a hústól.
6. Hozzáteszem a zöldségeket, kicsit átpirítom őket, sózom, borsozom,visszateszem a hússzeleteket, a pácléből kihalászott fűszereket és felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
7. Ráteszem a kukta fedelét és sípolástól számítva fél órán át főzöm.
8. Kiengedem a gőzt a kuktából, leveszem a fedelét, hozzáöntöm a bort és így fedetlenül főzöm még 10 percig.
9. Kiveszem a húsokat, a fűszereket, a maradékot botmixerrel simára pürésítem. Hozzáteszem a tejfölt, mustárt, ha kell citromlevet és összeforralom. Visszateszem a mártásba a húsokat, megkóstolom, ízesítem ha szükséges és a hússal is összeforralom.

Amíg a hús fő, előkészítem a zsemlegombócot.
1. 2 zsemlét apró kockákra vágok és a sütőben kicsit megpirítom őket zsiradék nélkül.
2. A 35 dkg lisztet összekeverem sóval, hozzáütök 2 tojást, beleöntöm a tejet és simára keverem. Apránként hozzáadom a vizet, az olajat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és ezekkel is jól összekeverem. Végül belekeverem a megpirított zsemlekockákat is.
3. Felteszek forrni egy nagy lábasban vizet.
4. A maradék 2 zsemlét nagyon apró kockára vágom és hozzákeverem a masszához. Mire felforr a víz, a zsemlekockák egészen szét fognak mállani. De ez most nekünk jó :)
5. Egy nagy tányérra lisztet szórok.
6. Ha felforrt a víz, akkor megsózom és kezdem a maszatos munkát. Evőkanállal kiteszek egy púpos kanálnyi masszát a lisztes tányérra, kicsit hempergetem a lisztben, aztán a kezemmel gyorsan golyóvá gömbölyítem és teszem is be a vízbe. Igyekszem ezt viszonylag gyorsan megcsinálni a maradék masszával, a lisztet pótolom néha a tányéron, a kezemről lekaparom néha a ráragadt masszát. Nekem ezzel a módszerrel sikerült végre szép, gömbölyű gombócokat készíteni :)
7. A gombócokat kb. 10 percig főzöm, azért a biztonság kedvéért 10 perc után kiveszek egyet, kettévágom és megnézem, hogy átfőtt-e teljesen.

A megfőtt gombócot a hússal és a mártással tálalom.
A maradék gombócokat érdemes a főzővízben hagyni, hogy ne száradjanak ki.

Nagyon finom lett.