Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Édes krumplis-túrós béles - VKF! XXV.

2009. május 30., szombat



Készültem ám egy édességgel is a VKF-re. A mezőkeresztesi nagymamám sütött ilyet néha, gondolom, azért született ez a recept, hogy a drága túró egy részét helyettesítsék az olcsó krumplival.
Nagyon finom sütemény, a krumplitól egészen különleges íze lesz.

Hozzávalók:
A tésztához
40 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
1 ek cukor


A tetejére:
50 dkg héjában főtt krumpli
50 dkg túró
1 kis doboz tejföl
2 tojás
cukor ízlés szerint (10 dkg biztos kell bele)

a tetejére 1 tojás

Elkészítés:
1. Kelt tésztát készítünk: a tejet meglangyosítjuk, kiöntünk belőle 0,5 dl-t egy pohárba, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kis kanál cukrot teszünk bele. Meleg helyre téve felhabosítjuk az élesztőt. Közben a lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzátesszük a sót, cukrot. A vajat megolvasztjuk. A liszthez öntjük az élesztőt, tojást, tejet és összegyúrjuk. A végén hozzáöntjük az olvasztott vajat és szép simára dagasztjuk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
2. A főtt krumplit áttörjük, hozzáadjuk a túrót, tejfölt, tojást és szép simára keverjük. Annyi cukrot adjunk hozzá, amivel kellemesen édesnek érezzük.
3. A megkelt tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki és tegyük bele egy kivajazott, közepes méretű tepsibe.
4. Kenjük a tészta tetejére a túrós krumplit és hagyjuk megint kelni.
5. Közben melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
6. Ha a sütő bemelegedett, kenjük meg a tetejét egy felvert tojással. Az eredeti recept így szól és így csináltam most is, de ez a tojásos kence elválik a tetejéről. Lehet, hogy nem is kellene semmi a tetejére vagy esetleg tejföllel kéne megkenni.
7. Betesszük a sütőbe és kb. 25 perc alatt megsütjük. A teteje szép sárgásbarna lesz ekkorra.
8. Kicsit hűlni hagyjuk, megszórhatjuk porcukorral is és nekiláthatunk.

Egyszerűen elkészíthető, jó maradék főtt krumpli felhasználására is és ráadásul nagyon finom.


Jansson megkísértése - svéd tejszínes krumpli, VKF! XXV.



Cukroskata VKF kiírására egy sós és egy édes étellel nevezek.
A sós változat a Jansson megkísértése - svédül Jansson's Frestelse, Svédországban nagyon népszerű étel, Karácsonykor, Húsvétkor gyakran kerül náluk az asztalra. De előfordul a híres "svédasztalon", a Smörgasbordon is.
Az elnevezés eredetéről olvastam egy érdekesebb és egy kevésbé izgalmas változatot.
Az egyik kevésbé érdekes eredet szerint Pelle Janzon svéd operaénekesről nevezték el, aki nagy ínyenc hírében állt. (forrás)
Az izgalmasabb történet szerint Jansson úr éppen böjtölt, amikor találkozott ezzel az étellel és nem bírt neki ellenállni :)
Amit nem csodálok, ugyanis nagyon finom, krémes, a tetején ropogós, alatta tejszines, szardellafilés egytálétel. Családunk pillanatok alatt eltüntette, csak itt-ott lehetett elégedett sóhajtásokat és nyögéseket hallani.

Úgy tartják a svédek, hogy a legjobb eredményt igazi svéd szardellafilével érhetjük el - állítólag az Ikeában kapható is ilyen, én olaszt találtam hozzá és ezzel is tökéletes volt.

Hozzávalók:
1 kg krumpli (régi)
2 fej vöröshagyma
3.5 dl tejszin
10 dkg vaj
1 üveg szardellafilé
kevés só, bors
zsemlemorzsa

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Kivajazunk 1 kisebb tűzálló tálat vagy tepsit.
2. A krumplit meghámozzuk, 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk, a szeleteket pedig. 0,5 cm széles hasábokra.
3. A hagymát vékony karikára vágjuk és kb. 5 dkg vajban puhára pároljuk. Nem szabad megbarnítani, maradjon szép fehér.
4. A tűzállótálba tesszük a krumpli egyharmadát, picit sózzuk, borsozzuk. Ne sózzuk nagyon, mert a szardellafilé eléggé sós. Rátesszük a hagyma felét, ráfektetjük a szardellafilék felét. Jöhet megint a krumpli, hagyma, szardella, a tetejére krumpli.
5. Ráöntjük a tejszint, kevés zsemlemorzsával megszórjuk a tetejét és rátördeljük a maradék vajat.
6. Az előmelegített sütőben 1 órán át sütjük, addig, amíg a krumplik megpuhulnak, a teteje pedig ropogós nem lesz.

Egyszerűen elkészíthető étel, az íze pedig egészen fantasztikus. Egyszerre sós, édes, krémes, érdemes kipróbálni!

Lajos Mari 99 Zöldségtál című könyvében találoztam ezzel az étellel először, most utánaolvastam az interneten is.

A svéd receptet is idemásolom, mert szerintem nagyon szép szavak vannak benne :)

Du behöver:
  • 10 medelstora potatisar
  • 2 gula lökar
  • ca 20 ansjovisfiléer + spadet de ligger i
  • 3 dl grädde (av valfri fetthalt)
  • ströbröd
  • ca 2-4 msk smör eller flytande margarin/smör

Gör så här:

Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor. Du kan också använda matberedare för att strimla potatisen. Om du använder matberedare tänk då på att skölja potatisstrimlorna i kallt vatten t.ex. i ett durkslag och låt rinna av.

Skala löken och skär i tunna strimlor.

Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, ansjovis i formen, avsluta med potatis överst.

Häll över ansjovisspad och grädde. Strö över lite ströbröd.

Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå eller ringla över flytande margarin/smör.

Ställ in i mitten av ugnen i 225 grader ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

Karfiol egytál ropogós tetővel

2009. május 28., csütörtök



Nagyon finom zöldséges egytálétel, tojás nincs benne, tehát tojásallergiások figyelem!
Az alap zöldség a karfiol, de finom lehet brokkolival is.

Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 doboz kukoricakonzerv
kaliforniai paprika kockára vágva, minél többszinű, annál jobb
4 lapos ek liszt
4 dkg vaj
3,5 dl tej
a karfiol főzőlevéből 1,5 dl

bors
10 dkg cheddar sajt durvára reszelve

a ropogós tetőhöz:
5 dkg vaj
5 dkg zabpehely
5 dkg mandulaforgács

Elkészítés:
1. A karfiolt szedjük rózsáira, alaposan mossuk meg és főzzük meg sós vízben.
2. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
3. A megfőtt karfiolt szűrjük le, a főzővizéből 1,5 dl-t tegyünk félre.
4. Készítsünk besamel mártást: egy lábasban melegítsük meg a 4 dkg vajat, tegyük bele a 4 ek lisztet, jól keverjük el, habzásig süssük a vajban közepes lángon, aztán öntsük fel a tejjel, a félretett karfiolfőzőlével és habverővel kevergetve forraljuk fel és sűrítsük be. Lehet csak karfiolfőzőlével is elkészíteni a mártást. Ízesítsük sóval, borssal.
5. Egy nagy tálban keverjük össze a főtt karfiolrózsákat, a kukoricát, az apróra vágott paprikadarabokat - én most 3 különböző szinű fél paprikát kockáztam bele, öntsük bele a besamelmártást, a reszelt cheddar sajt nagy részét, ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges.
6. A keveréket öntsük bele egy kivajazott, közepes méretű tepsibe.
7. A tetőhöz morzsoljuk össze a vajat, mandulát, zabpelyhet, ne tésztát próbáljunk meg gyúrni belőle, hanem morzsalékot.
8. Szórjuk a morzsát a zöldség tetejére, hintsük meg a maradék cheddar sajttal, meg más maradék reszelt sajtot is tehetünk rá.
9. Az előmelegített sütőben süssük meg. Nekem légkeveréssel 20 perc alatt sült barnára a teteje. Hagyományos sütőben érdemes kicsit tovább sütni, kb. 20 C fokkal melegebb sütőben.

Legközelebb annyit változtatok a recepten, hogy a ropogós tetőhöz több zabpelyhet teszek.

Langyosan-melegen a legjobb, lehet köret is valamilyen szárazabb sülthöz, de magában is nagyon finom.

Forrás: Kitchen Library sorozat

Ajándék

2009. május 27., szerda



Köszönöm Trinitynek a kedves ajándékot. És Zsannamannának is, akitől szintén megkaptam :)
A szabályok szerint én is továbbítom a sapkát olyanoknak, akiknek szeretem a főztjét vagy a stílusát vagy a humorát, esetleg mindhármat egyszerre :)
Ja és olyanokat nem írok be, akik már több helyről is megkapták.
És mellőzöm a nagy szavakat, az nem az én stílusom, de nagyon jókat gondolok róluk :)




A sok kedvesből őket választottam:

Joghurtos málnafagylalt mandulás szelettel

2009. május 24., vasárnap



Gyors édesség fagylaltkedvelőknek. Málnakedvelőknek különösen ajánlom! Ugyanis nagyon finom :)

Hozzávalók:
1 doboz fagyasztott málna
1 nagy doboz joghurt (450 gr)
1 tubus sűrített tej (175 gr)

Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk. Ha fagyasztott málnából készítjük, akkor nem érdemes kiolvasztani, legalább jó hideg lesz a massza. Fagylaltgépben gyorsan elkészül, mivel jó hidegen önthetjük így a gépbe. Ha friss málnából készítjük, akkor a fagylaltgépbe töltés előtt hűtsük le alaposan.
Akinek nincs fagylaltgépe, az fagyassza meg a mélyhűtőben, közben vegye ki néhányszor és turmixolja össze a fagyott masszát.
Vagy egyszerűen egye meg málnakrémként :)

forrás: saját fejlesztés

Ostya helyett készült hozzá egy kis mandulás sütemény, angolul mandulás ujjacskák a neve.

Hozzávalók:
125 gr vaj
125 gr finomliszt
50 gr barnacukor (Muscovado)
50 gr szeletelt mandula

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy kis tepsit (18x28 cm).
2. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, gyönyörű sötétbarna lesz a cukortól. Hozzágyúrjuk a lisztet és a mandulát, puha, ragacsos tészta lesz az eredmény.
(Nagyon finom a nyers tészta is - ugyanis lenyalogattam az ujjaimról a ráragadt tésztát.)
3. Belenyomkodjuk kézzel a tésztát a tepsibe, elsimítjuk a tetejét és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje már megbarnult.
4. Kihűtjük a tepsiben, aztán felvágjuk hosszúkás szeletekre. Kicsit törékeny, morzsálódós, de nagyon-nagyon finom. Fagylalttal, anélkül, mindenhogy.

forrás: Kitchen Library sorozat



Halban sült gombás hal kapormártással



Mostanában a fiam ezt kéri a születésnapjára. Meg csak úgy, mert nagyon szereti. Nemcsak finom, hanem nagyon látványos is így tálalva ez az étel. Lehet persze egyszerűen tepsiben, lepényként sütni, de ünnepélyesebb alkalomra megéri kicsit több időt szánni rá.

Hozzávalók:
50 dkg tőkehalfilé vagy más szálkátlan hal
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2+1 tojás
petrezselyemzöld
50 dkg leveles tészta
vaj
olivaolaj
citrom
só, bors

Elkészítés:
1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk.
2. Kevés vaj és olaj keverékén megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Ha már puha a gomba, nagyobb lángon elfőzzük e levét. Ha langyosra hűlt hozzákeverünk 2 tojást és sok apróra vágott petrezselyemzöldet.
3. A halat ujjnyi vékony hasábokra vágjuk, picit megsózzuk. Vajat forrósítunk egy serpenyőben és a haldarabokat óvatosan megsütjük benne. Vigyázzunk hamar megsül és könnyen törik a hal. Ha kész, facsarjunk rá citromlevet ízlés szerint és hagyjuk kihűlni.
4. A halformához készítsünk sablont papírból. Egy A4-es papírra rajzoljunk egy egyszerű halformát, hosszában és szélességében kb. 2 cm-el legyen kisebb mint a papír. Legegyszerűbb hosszában kettéhajtani a papírt és egy fél halformát rárajzolni, kivágni. Így legaláb szimmetrikus lesz a művünk.
5. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra, egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Akkora tepsit válasszunk, amiben két halforma elfér egymás mellett.
6. A leveles tésztát osszuk négy felé. Amíg egy darabbal foglalkozunk, a többi mehet be a hűtőbe. Nyújtsunk ki akkorára egy darabot, amekkorára ráfér a sablon, vágjuk körbe és a hal alakú tésztát tegyük a tepsire. A következő tésztát is nyújtsuk ki, ezt egy kicsit nagyobbra, tegyük rá a sablont és körben 1 cm ráhagyással vágjuk körbe a halformát. Ez lesz a töltelék tetején, ennek egy picit nagyobbnak kell lenni.
7. Verjünk fel egy tojást villával. A tepsin lévő tészta széleit kenjük meg körben tojással, tegyük rá a gomba negyedét, erre a haldarabok felét, majd a halra a gomba második negyedrészét. Úgy tegyük rá a tölteléket, hogy körben a tésztán maradjon 1 cm-es sáv szabadon. Tegyük rá a fedő tésztát és jól nyomkodjuk ösze a széleit. A hal tetejét is kenjük meg tojással, díszítsük kedvünk szerint, lehet neki szemet készíteni borsból, uszonyt a leeső tésztadarabokból, konyhai ollóval lehet mintát csipkedni a testére, stb. Ugyanígy készítsük el a második halat is.
8. Süssük meg az előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt megsül. Akkor jó, ha szép ropogós, pirosas a külseje.
9. Közben a megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle kis halakat, rákokat, stb. kenjük meg őket tojással és süssük meg a forró sütőben. Amíg hül a nagy hal, ezek is elkészülnek.
10. Kapormártás készült hozzá: besamelmártást készítünk, de egy kis fehérbort is öntünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, majd nagyon sok apróra vágott friss kaporral és citromlével ízesítjük.

Nagyon finom és tényleg nagyon mutatós. Olyan gyereknek is készíthetjük, akivel meg akarjuk szerettetni a halat.

A receptet egy Hegyvidék újságból vágtam ki már nagyon régen.



Nagymamám túrófánkja sütöben sütve

2009. május 23., szombat


Nagymamám sütött sokszor ilyen túrófánkot, persze ő nem sütőben, hanem bő zsírban, ahogy azt egy rendes fánknál kell. Szerencsére még élt a nagymamám, amikor eszembe jutott, hogy el kéne kérni a receptjeit azoknak az ételeknek, amiket ő készített , amiket nagyon szerettem gyerekkoromban.
A receptjei persze nem voltak olyan igazi receptek, mértékegységként sokszor csak a marka szolgált, de megmértem, felírtam mindent pontosan.
Ezt a fánkot sokáig én is bő olajban sütöttem, de mostanában már nem készült, mert teljesen leszoktunk a bő zsiradékban sütésről.
Szoktam készíteni azért rántott dolgokat is, de azokat is a sütőben, tepsiben sütöm meg.
Kipróbáltam ezt a fánkot is így megsütni és nagyon meg vagyunk elégedve az eredménnyel.

Finom, könnyű, nagyon gyors. Aki akarja, persze kipróbálhatja hagyományosan megsütve, úgyis nagyon finom, nem szívja magát tele zsiradékkal.

Hozzávalók:
50 dkg túró
25 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
2 tojás
csipet só
1/2 zacskó sütőpor

kevés vaj a sütéshez

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval, aztán a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze.
Kicsit ragacsos tésztát kapunk.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, kézzel is lehet ellapogatni, nagyon puha a tészta.
Valamilyen formával szúrjuk ki, én most virágot választottam.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal.
Sorakoztassuk fel a fánkokat a tepsin, nem túl szorosan, mert kicsit megdagadnak.
A tetejüket is kenjük meg olvasztott vajjal.
Süssük meg az előmelegített sütőben, nekem légkeveréssel kb. 10 perc alatt megsültek.



Nagyon finom porcukorral vagy lekvárral vagy tejföllel vagy mindhárommal egyszerre.






Házi boursin - vagyis zöldfűszeres túrókrém

2009. május 18., hétfő


A receptet franciaórán kapták a lányomék a franciatanárnőjüktől, így aztán autentikus receptnek tekintjük :).
Ebből a mennyiségből jó nagy adag lesz.

Hozzávalók:
20 dkg juhtúró
20 dkg túró vagy krémsajt
20 dkg vaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítés:
Vágjuk apróra a petrezselyemzöldet, kaprot. Az eredeti recept szerint friss tárkony is kellene bele, de az most nem volt itthon.
Keverjük össze a juhtúrót, túrót, vajat, az összevágott zöldeket és az áttört fokhagymát. Kóstoljuk meg, mielőtt megsózzuk, mert a juhtúró néha nagyon sós. Ízlés szerint tegyünk bele borsot is.
Frissen is nagyon finom, de az ízeknek jót tesz, ha áll egy kicsit.
Mi rozskenyérrel ettük, nehezen lehet abbahagyni.
Készíthetünk belőle golyókat is, meg lehet őket hempergetni durvára darált borsban, apróra vágott friss fűszernövényben, stb.
Vörösbor mellé sem megvetendő. Vagy mellé a vörösbor.





Csokoládés három-tej sütemény - Tres Cocoas Leches




"Nem találunk szavakat." * - kezdhetném én is a klasszikus mondattal, de akkor hogy lesz ebből bejegyzés?
A Három-tej sütemény csokoládés változata - maga a csokoládé mennyország!! Nagyon csokis, nagyon krémes, nagyon finom - és mégsem túl édes.
Az alap most egy kakaós kevert sütemény, figyelem, a neve: Devil's Food Cake - biztosan nem véletlenül :)
A Három-tej süteményhez hasonlóan ez is kap egy tejes öntetet (ebben most csokoládé is van), amit beszív magába a tészta - ettől olyan lesz, mintha egy csokis tortánál a tészta és a krém morzsánként keveredne el egymással - valahogy mindenhol csokis és krémes, de mégsem olyan, mintha tortakrémet kanalaznánk.

1 csésze=2,5 dl

Hozzávalók:
Devil's Food Cake:
9 ek kakaó
1,5 csésze finomliszt
1/2 tk só
1 tk szódabikarbóna
1/4 tk sütőpor
11 dkg puha vaj
1,5 csésze cukor
2 nagy tojás
1/2 csésze erős kávé (vagy víz)
1/2 csésze tej

A tetejére:
100 gr keserű csokoládé (én most 85 %-os kakaótartalmút használtam)
1 tubus édes sűrített tej
250 ml édesítetlen sűrített tej (pl. Maresi, de nem kávétejszin !)
1/2 csésze tejszin
rum

a tálaláshoz:
1,5 dl tejszín
2 ek kakaópor
2 ek porcukor

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra.
2. Vajazzunk ki egy közepes méretű tepsit (38x22 cm).
3. A lisztet keverjük össze a sóval, szódabikarbónával, sütőporral, kakaóval.
4. A puha vajat a cukorral keverjük egészen krémessé.
5. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, azokkal is keverjük habosra.
6. Adjuk a vajas keverékhez a liszt felét, keverjük el vele, majd öntsük hozzá a tejet és a kávét, végül a maradék lisztet. Keverjük az egészet habosra.
7. Öntsük a tésztát a kivajazott tepsibe és kb. 20-25 perc alatt süssük meg.
8. Hagyjuk kicsit hűlni a tepsiben, aztán sűrűn szúrkáljuk meg a tésztát egy hegyes pálcával.
9. Az öntethez vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, keverjük hozzá habverővel a háromféle tejet és ízlés szerint rumot. Mindenképpen nagy kakaótartalmú keserűcsokoládét válasszunk hozzá.
10. Öntsük rá egyenletesen a még meleg tésztára.
11. Ha kihűlt, fedjük be alufóliával és tegyük be a hűtőszekrénybe, legalább 4-5 órára, de még jobb egy egész éjszakára.
12. Tálalás előtt verjük habbá a tejszint a porcukorral és a kakaóval. A sütit vágjuk kockára, tegyünk a tetejére a kakaós tejszínhabból és szórjuk meg kakaóval.

Együk lassan és élvezzünk minden falatot! Nagyon finom!

A Tres Cocoas Leches receptjét itt találtam, a Devil's Food Cake-receptjét itt.



* Esterházy Péter: Termelési-regény

Paprikás újkrumpli tojással, zöldborsóval

2009. május 15., péntek


Pár napja készült a fénykép kint a teraszon, amikor olyan hideg volt, hogy a meleg étel ilyen fehéren gőzölgött. Ennyit az időjárásról :)
Ezt a receptet egy régi Magyar Konyhában olvastam kb. 20 éve.
Újkrumpliból paprikáskrumplit készítünk, nem kell annyi víz hozzá, mint ha régi krumpliból készítenénk, az újkrumpli nagyon sok vizet tartalmaz.
Ha már majdnem kész a krumpli, tegyünk hozzá zöldborsót ízlés szerinti mennyiségben (vagy amennyi éppen van otthon :)) és főzzünk puhára mindent. Ha kész, keverjünk hozzá tejfölt, pár kemény tojást negyedelve és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel.
Nagyon finom, hasonlít a paprikás krumplihoz és mégis egészen más.

Sörös hallepény

2009. május 12., kedd


Tintalevesnél láttam meg ezt a receptet és szerelem volt első látásra. Azóta kipróbáltam már az eredeti recept szerint harcsával, aztán rákkal is. Mindkettő finom volt, a harcsás különösen ízletes lett. Most megcsináltam tőkehallal is, ezzel is zajos sikert arattam a családnál. A macskánkat is beleértve :)

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
2 tojás
3 dl sör
50 dkg tőkehal
só, bors
kevés olaj

Elkészítés:
A halat apró kockákra vágom, kicsit megsózom. A lisztet csomómentesre keverem a tojássárgákkal és a sörrel, sózom, borsozom. Hozzákeverem a haldarabkákat és a tojásfehérjékből vert habot.
Egy teflonserpenyőben nagyon kevés olajat forrósítok. Evőkanállal kis halmokat teszek a serpenyőbe és közepes lángon mindkét oldalát szép pirosra sütöm a lepényeknek. Gyorsan megsül, a halnak nem kell sok idő.
Tejföl és joghurt keverékébe jó sok apróra vágott kaprot és petrezselymet tettem, ez ettük hozzá. Nagyon finom!

Lehetne lepényhalból is készíteni, milyen jól hangozna: lepényhallepény :) Bocs, ez csak úgy eszembe jutott, mikor a címet találtam ki hozzá :)

A nyári leves



Akkor jön el az ideje ennek a levesnek, amikor megjelennek a piacon az új zöldségek. Régiből sem rossz, de mégiscsak más az újkrumpli, újrépa, újzöldborsó. Na az utóbbi még nem volt, ezért egy kicsit csaltam és fagyasztottat használtam helyette. De a piacon már annyira kellette magát a sok finom, új zöldség, hogy nem bírtam ellenállni.
Újkrumpliból, zöldborsóból ízlés szerint lehet beletenni, én kb. 30 dkg újkrumplit és 30 dkg zöldborsószemet tettem bele. Bevallom, nem mértem le.

Hozzávalók:
1 csomó új sárgarépa
1 csomó új fehérrépa
újkrumpli
zöldborsó
1 fej új főzőhagyma
petrezselyemzöld
1 paradicsom
1 zöldpaprika


olaj

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom, a répaféléket karikára vágom, az újkrumpli kockára, a paprikát felszeletelem vékony karikára, a paradicsomot kis kockákra.
A petrezselyemzöld egy részét összefogom, összetekerem és megkötöm cérnával, hogy ne essen szét. Lehetőleg ne kék spárgával :)
Egy lábasban kevés olajat melegítek, beleteszem a répaféléket, zöldborsót, a hagymát egészben és az összekötözött petrezselymet. Kicsit átfuttatom a zöldségeket az olajon (a levesnek a répától lesz majd szép sárgás szine), megsózom és pár percig fedő alatt párolom. Utána felöntöm vízzel, annyival, hogy jó sűrű maradjon a leves és felforralom. Ha felforrt, beleteszem a krumplit és puhára főzöm. A végén teszem hozzá a paradicsomot, paprikát és azokkal még 2 percig főzöm.
Leveszem a tűzről és megszórom jó sok apróra vágott petrezselyemmel.

Ezzel kész is, nagyon finom, friss és könnyű leves lesz, a zöldségek íze dominál benne.

Tres Leches - Három-tej sütemény

2009. május 11., hétfő


Csak lelkendezni tudok! Eszméletlenül finom sütemény!!
Tejszin, cukrozott és cukrozatlan sűrített tej keverékével kell leönteni a tésztát, innen az elnevezés: három-tej sütemény (spanyolul: Pastel de Tres Leches). Közép-Amerikában nagyon népszerű, minden országnak megvan a maga változata, de elterjedt Észak- és Dél-Amerikában is.
Ahogy a nagy felfedezésekkel lenni szokott, véletlenül bukkantam rá az első receptre, valami egészen mást kerestem az interneten. Aztán elkezdtem utánaolvasni, találtam többféle leírást. Minél többet olvastam róla, annál inkább az alakult ki bennem, hogy nagyon finom sütemény lehet és nem is csalódtam :)
(1 csésze=2.5 dl)

Hozzávalók:
6 tojás
2 csésze finomliszt
1 csésze cukor
2 tk vaniliakivonat
2 tk sütőpor
1/2 csésze tej
1/2 tk só

a tetejére:
1 tubus cukrozott sűrített tej
2.5 dl sűrített tej (cukrozatlan), pl. Maresi (nem kávétejszín!)
2 dl tejszin
4 ek rum

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Kivajazunk egy közepes méretű tepsit (23 cm x 35 cm).
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaniliakivonattal. Óvatosan keverjük hozzá a tejet, majd apránként a lisztet.
Végül adjuk hozzá a fehérjékből vert habot. Öntsük bele a tepsibe és süssük addig, amíg világosbarna nem lesz a teteje és a beleszúrt tű szárazon húzható ki belőle. 180 C fokon kb. 25 perc alatt sül meg.
Hűtsük ki langyosra a tepsiben. Közben keverjük össze a kétféle sűrített tejet, tejszínt és rumot. A süteményt sűrűn szúrkáljuk meg egy hegyes pálcával, majd lassan öntsük rá a tejkeveréket.
Fedjük le és tegyük a hűtőszekrénybe. Legalább 3 órán át hagyjuk állni, de még jobb, ha egész éjszaka így marad. Közben a sütemény beszívja a tejkeveréket, egészen szaftos, puha lesz és átveszi a rumos, tejszínes aromát.

Finom magában is, de kevés tejszínhabbal, savanykás gyümölccsel mennyei !!
Tényleg érdemes kipróbálni, az biztos, hogy nálunk bevonul a repertoárba :)

A wikipedián itt olvashatsz erről süteményről.
A receptet itt találtam, de változtattam rajta, az eredeti cukormennyiséggel szerintem émelyítő lenne. Van olyan változat is, ami a tésztába vajat is tesz, azt még nem próbáltam.
Vannak olyan elvetemültek, akik négy-tej süteményt készítenek és még egy kis dulce de leche-t is öntenek rá. :)


Sonkában sült spárga

2009. május 10., vasárnap

sütés előtt

Egyszerű, gyors és nagyon finom. A spárgát nem kell előre megfőzni, nagyon hamar megsül a sütőben is és szerintem így sülve sokkal finomabb.

Hozzávalók:
2 csomag zöld spárga
200 gr feketeerdei sonka (vagy valamilyen más nyers, füstölt sonka)
só, bors, olivaolaj


Elkészítés:
A zöld spárgát nem kell meghámozni, mint a fehér társát, hanem csak le kell törni a fás végét és alaposan megmosni. Kevés olivaolajat csepegtetek egy akkora sütőedénybe amiben majd elférnek a spárgakötegek. 3-4 szál spárgát összefogok és körbetekerem egy szelet sonkával. A kötegeket egymás mellé belesorakoztatom a tepsibe. Kicsit megsózom (a sonkát kóstoljuk meg, hogy mennyire sós), kevés frissen őrölt borsot teszek rá és olivaolajjal a tetejét is megcsöpögtetem. Ne ússzon az olajban, tényleg kevés kell rá.
Beteszem a sütőbe és addig sütöm, amíg a spárga megpuhul és megpirul a sonkával együtt. Nekem légkeveréssel 200 C fokon kb. 20 perc kellett hozzá.
Petrezselymes újkrumplival ettük, igazi tavaszi, friss ebédünk volt.


Csalános rozsos kifli

2009. május 9., szombat




A Finn csalános rozsos kenyér folytatása, a bedagasztott tészta feléből készültek a kiflik.

Emlékeztetőül a hozzávalók:
3 dl forró víz
3 dl joghurt megmelegítve
3 dkg friss élesztő
2 tk só
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
65 - 70 dkg finomliszt
8 - 10 dkg csalánlevél

A tészta elkészítését most nem írom le megint.
Ami igazán érdekes ebben a kifli receptben az az, hogy a megkelt tészta felét visszatettem a kelesztőtálamba és lefedve betettem a hűtőbe. Nem volt időm foglalkozni a kiflikkel, ezért másfél napig maradt a hűtőben a tészta. Azért ellenőriztem egyszer, hogy jól érzi-e magát, de nem volt vele semmi probléma, az illata lett egy picit savanykásabb a tésztának.
Este elővettem a tésztát, téglalap alakúra nyújtottam, felvágtam háromszögekre és kifliket csavartam belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem és visszaköltöztettem őket a hűtőbe. (A tepsit beletettem egy használt sütőzacskóba, az volt a fedél).



Másnap reggel kivettem a hűtőből a tepsit, begyújtottam a sütőt 200 C fokra. A sütő aljára tettem egy vízzel teli tepsit. 20 perc múlva mehettek is a forró, gőzös sütőbe a kiflik - a sütőzacskót levettem róluk és vízzel megspricceltem a tetejüket.
Légkeveréssel 20 perc alatt sültek szép ropogósra. Nagyon finom lett kifli formában is ez a tészta.
Tízóraira frissen sült kiflit vihettek a koránkelők :)


Finn csalános rozsos kenyér

2009. május 8., péntek



Régóta szerettem volna már kipróbálni ezt a csalános kenyeret, a recept lelőhelye a kedvenc finn szakácskönyvem (Bokor Judit: Finn konyha). Csalánt vidéken szedtem a mamámnál, ott, ahol nincs permetezés, nincsen annyi autó - szóval remélhetőleg viszonylag szennyezetlen példányokat sikerült beszerezni.
A csalánt kesztyűben szedtem - reumások próbálkozzanak kesztyű nélkül :)

Hozzávalók:
3 dl forró víz
3 dl joghurt megmelegítve
3 dkg friss élesztő
2 tk só
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
65 - 70 dkg finomliszt
8 - 10 dkg csalánlevél

Elkészítés:
A forró vízzel és a joghurttal leöntjük a rozslisztet, összekeverjük és állni hagyjuk, amíg ki nem hül.
Közben a csalánt előkészítjük: a csalánleveleket vízzel jól leöblítjük, és 2-3 percen át folyatjuk rá a hideg vizet - vagy csak áztatjuk vízben, én az utóbbi víztakarékos módszert választottam. A vizet jól kinyomkodjuk belőle, aztán apróra összevágjuk. Nem kell félni, ilyenkor már nem csíp a csalán.
A kihűlt rozslisztes keverékhez morzsoljuk az élesztőt, beletesszük a sót, az apróra vágott csalánlevelet. Ezután hozzáadjuk a lisztet és szép simára kidolgozzuk, dagasztjuk. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk, ami kicsit ragacsos. Lisztezzük be a tetejét, fedjük le és kelesszük duplájára.
Amikor megkelt a tészta, kettéválasztottam. A felét visszatettem a tálba, lefedtem és betettem a hűtőbe, hogy majd másnap kiflit készítek belőle.
A kint hagyott tésztából két rudat formáltam, sütőzacskóba tettem (azt egy tepsibe), és megint kelesztettem, kb. 20 perc kellett nekik, hogy duplájukra nőjenek.
A sütőt előmelegítettem 200 C fokra.
Amikor megkeltek a kenyérkék, óvatosan bevágtam a tetejüket a zacskóban, vizet fröcsköltem a zacskóba, óvatosan a kenyerek alá hajtottam a zacskó nyitott száját. Ezt a módszert Limaránál olvastam és persze nagyon jól működik :).
Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sültek meg légkeveréssel.
Az elkészült kenyér puha belsejű, ropogós, vékony héjú lett. Nagyon finom íze van, enyhén csípős, aki megkóstolta nem tudta eldönteni, hogy milyen fűszer van benne.
A fiam Nutellával is kipróbálta, nagyon ízlett neki :)
Folyt. köv. a kiflikkel.

"Self-saucing pudding" - csokis süti csokiszósszal

2009. május 4., hétfő


Ez egy igazi 2:1 sütemény: mire megsül, kettéválik egy sütire, ez lesz felül és egy öntetre, ez lesz alul.
Az angol neve nagyon kifejező és frappáns - magyarul sajnos csak körülírni lehet. Próbálkoztunk találó magyar nevet adni neki, nem jártunk nagy sikerrel. Legjobb (?) próbálkozásunk az önszószos sütemény volt :).
Viszont nagyon finom, nagyon csokis, nagyon egyszerű és nagyon gyors. Kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Szerintem kell hozzá még valami, ami kicsit lágyítja az erőteljes, kakaós ízt - ez most nálunk egy kis vaniliás porcukorral felvert tejszinhab volt. Nem kell belőle sok, csak egy kevés, de az tényleg kell. Finom lehet vaniliafagyival, legközelebb majd azzal készül, úgyis itt a fagylaltszezon.
Most 4 db 3 dl-es formában készítettem, de szerintem egy embernek sok egy ekkora adag. Érdemesebb kisebb formákban vagy egy nagyban készíteni. Az összűrtartalom azért legyen kb. 12 dl.

Hozzávalók:
125 gr finomliszt
120 gr cukor
3 tk sütőpor
4 ek kakaópor (nem cukrozott)
250 ml tej
25 gr vaj
2 tojás
1 tk vaniliakivonat
1 cs só
az öntethez:
160 gr barna cukor (szerintem ez sok, elég bele 10 dkg)
2 ek kakaópor
250 ml forró víz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, vajazzuk ki a formá(ka)t, amiben sütni fogjuk (összesen 12 dl űrtartalom).
A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, kakaóval, cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, olvasztott, de nem forró vajat és a tejet. Jó alaposan keverjük össze és öntsük bele a kivajazott formába.
Az öntethez keverjük össze a barna cukrot, kakaót, öntsük bele apránként a lobogva forró vizet és jól kavarjuk össze, hogy a cukor felolvadjon a vízben. Ezt a keveréket öntsük rá óvatosan a formában várakozó masszára. Úgy a legjobb önteni, hogy egy kanál hátuljára csorgatjuk a folyadékot, így nem lesznek nagy lyukak a sütiben.
Tegyük be a sütőbe és süssük kb. 20 percig. Hűtsük ki legalább langyosra (addig a várakozóknak találjunk ki valami elfoglaltságot) és aztán lássunk neki. Kivülről egyszerű kakaós sütinek néz ki, de ahogy belevágunk a kanállal, előtűnik a gyönyörű, sötétbarna mártás is.
Málnát is el tudnék hozzá képzelni.



Több receptet próbáltam már ki, ezt a változatot az interneten találtam, itt.

Tarhonya spárgával




Másfél hete éjszaka értem haza, szinházban voltam (Egy nagyon jó előadást láttam: Fédra Fitness, Tasnádi István darabja, főszerepben a zseniális Csákányi Eszterrel. Aki nem idegenkedik a nem hagyományos szinháztól, annak nagyon ajánlom ezt a darabot. A helyszin sem mindennapi: egy bevásárlóközpont fitness termében játszák az előadást. )
És mit csinál egy gasztroblogger, ha hajnalban hazajön? Odaül a számítógéphez és természetesen megnézi a napi gasztroblog termést :)
Akkor találtam rá erre a receptre, Chili & Vanilia adta közre, kicsit változtattam rajta az itthoni készlethez igazodva és másnap már meg is csináltam. Nagy sikere volt, tényleg nagyon finom magában is, köretként is. (Másik nagy tarhonyás kedvencem szintén C&V receptje, a sütőtökös, tökmagos tarhonya.)
Ehhez a recepthez is érdemes házi tarhonyát venni, sokkal finomabb, mint a géppel készült. Gyerekkoromban sokáig azt hittem, hogy a tarhonya valamilyen növény (tarhonyafa) termése , mint a rizs. :)

Hozzávalók(ez már az én változatom):
25 dkg házi tarhonya
6 dl víz vagy alaplé
3-4 szál újhagyma
olivaolaj
pár szál zöldspárga
kb. 10 dkg cheddar sajt
só, bors

Elkészítés:
Olivaolajon megpároljuk a finomra vágott újhagymát, hozzáadjuk a tarhonyát, kicsit pirítjuk és felöntjük a vízzel(alaplével). Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt pároljuk, amíg majdnem az összes levet be nem szívja. Közben megtisztítjuk a spárgát, a fejeket egyben vágjuk le (lefejezzük őket), a szárát felkarikázzuk kb. 1/2 cm vastag karikákra. A spárgát a főzés utolsó 2-3 percében adjuk hozzá a tarhonyához és lefedve pároljuk készre. A sajtot zöldséghámozóval hozzászeleteljük a tarhonyához, összekeverjük és kész is.

Vaniliás mangófelfújt angyalhajjal

2009. május 3., vasárnap



Igazi raffinált, francia édesség - látványos, mégsem bonyolult elkészíteni, ráadásul nagyon finom (és fogyókúrázóknak is ideális).

Hozzávalók:
2 közepes méretű, érett mangó
kevés citromlikőr (eredetileg Grand Marnier)
4 tojás
6 ek porcukor
1 vaniliarúd
1/2 citrom reszelt héja
175 gr tejföl+75 gr joghurt keveréke (eredetileg 250 gr fromage blanc)

az angyalhajhoz 2 ek cukorból karamell

Elkészítés:
A mangót meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk 1-2 ek likőrrel. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Kivajazunk négy kis felfújt-formát.
A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral és a vaniliarúd kikapart belsejével. (Milyen jól jön ilyenkor az a sok vaniliarúd :) ).

Az eredeti receptben fromage blanc szerepel, mint megtudtam róla, ez egy speciális francia tejtermék, nálunk nem kapható. Soha nem kóstoltam, ezért elképzelni sem tudtam, hogy mivel lehetne helyettesíteni. A biztonság kedvéért vettem egy doboz mascarponet hozzá :) . Az interneten keresgélve rátaláltam egy blogra, ott tanácsolták a tejföl és joghurt keverékét. Ugyan fordított arányban keverték a tejfölt és a joghurtot, de én most így láttam jónak.

A cukros tojáshoz keverjük a tejföl+joghurt keveréket, hozzáreszeljük egy fél citrom héját. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához.

Elosztjuk a formákban a habos keveréket, rászórjuk a tetejére a mangókockákat és az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Közben elkészítjük az angyalhajat - már a neve is nagyon tetszett, ráadásul nagyon látványos díszítés.
2 ek cukorból sötét szinű karamellt készítünk. A recept szerint villával húzzunk szálakat a karamellből, de ez nem annyira egyszerű. Meg kell várni, amíg a karamell még folyékony, de már kezd dermedni. Ilyenkor már nem éget, tehát kézzel is hozzá lehet nyúlni. Nekem úgy sikerült a hajkészítés, hogy villával kivettem egy kis darabot a karamellből és elkezdtem húzni a kezemmel szálakat a villáról.
Az angyalhajszálakat tegyük rá a felfújtra és azonnal együk meg. Ha sokáig hagyjuk állni, összeesik a felfújt.
A receptet egy kis francia szakácsfüzet-sorozatban találtam (Bon appétit: Gratins).



Itt még haj nélkül