Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Rumos meggy befőtt

2009. április 28., kedd
Egyelőre nem sikerült elfogadható képet készíteni a befőttről, de biztosan mindenki el tudja képzelni.

A világ legegyszerűbb befőttje, elrontani nagyon nehéz, bár nem lehetetlen :).
A leve felér a legfinomabb likőrökkel, maga a rumos meggy pedig mint tudjuk, rumos is, meggy is ....
A receptet F. Nagy Angéla A család szakácskönyve könyvében olvastam és készítem már hosszú évek óta.
Kicsi (3 dl) befőttes üvegeket teletöltünk megmosott, leszárazott meggyszemekkel. Nem kell kimagozni a meggyet! Üvegenként rászórunk 10 dkg kristálycukrot, leöntjük 1/2 dl rummal, rácsavarjuk a tetejét és kész. Mehet a kamrába. Pár hét alatt levet ereszt és már lehet is használni.

Ikres Kati túrótortája - rumosmeggy-öntettel



A torta receptjét egy kedves szomszédomtól kaptam, akit igen meglepő módon Katinak hívnak és négy szép gyereke között van ikerpár is.
Ez egy olyan túrótorta, aminek csak tölteléke van, tésztája nincs :). Ami igazán különleges benne az nem látszik, a receptből majd kiderül, hogy mire gondolok.

Túrótorta
Hozzávalók:
1/2 kg túró
1 tejföl
1 ek búzadara
2 ek finomliszt
5 ek cukor
1 Bourbon vaniliás cukor vagy kevés vaniliakivonat
2 tojás
a formához 1-1 teáskanál cukor, zsemlemorzsa, fahéj
kevés vaj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 C fokra, légkeverésest elég 160 C-ra. A túrót jól elkeverem a tejföllel, hozzákeverem a 2 tojás sárgáját, cukrot, lisztet, búzadarát. A végén hozzákeverem a kemény habbá vert fehérjét.
Összekeverem a zsemlemorzsát, fahéjat, cukrot és beleszórom egy vajjal kikent tortaforma aljára. Mintha szitálnék, eloszlatom egyenletesen a forma alján. Ettől a keveréktől nagyon finom lesz a torta alja is - csak nem látszik.

Beleöntöm a túrós masszát a formába és beteszem a sütőbe. Nekem most csak nagy, 28 cm átmérőjű formám volt, ebben elég lapos lesz a torta és kevesebb ideig is kell sütni. Persze megint elfelejtettem megnézni, hogy mennyi ideig sütöttem - kb. 20-25 perc lehetett, kisebb formában biztosan kell neki 40 perc. Akkor van kész, ha a teteje szép aranybarna és a beleszúrt tű, pálcika szárazon húzható ki belőle.
Én eddig a pontig szoktam leggyakrabban elkészíteni ezt a tortát.

Az eredeti recept még folytatódik, leírom, hátha valaki így szeretné megcsinálni.
A kihűlt torta tetejét kirakjuk rumba, tejbe mártott babapiskótával és leöntjük vaniliapudinggal. Ha a puding megdermedt, kirakjuk valamilyen piros gyümölccsel és gyümölcszselét öntünk rá.

Rumosmeggy-öntet
A tortához készült egy kis rumosmeggy-öntet, nagyon finom volt vele - de kiváló valamilyen gyümölcsöntettel, málnával, eperrel is. Éppen nem volt itthon semmi ilyen gyümölcs, rumosmeggy-befőttek viszont sorakoznak a polcon.
Ez az öntet torta nélkül is nagyon finom, amikor elkészült, valamelyik gyerek mindig a tál körül sündörgött és jártában-keltében megkóstolta egy kicsit. Hátha alul nem olyan az íze, mint a tetején :)
Vízgőz fölött megolvasztottam egy tábla 60 %-os keserűcsokoládét, hozzáöntöttem annyi rumosmeggy-befőtt levet (kb. 1-1.5 dl) , hogy elég folyékony legyen, majd belekevertem a leszűrt rumos meggyeket. Ha kihül, akkor megdermed és lehet csokiként enni :)

A torta nagyon finom magában is, nem túl édes, a tejföltől pikánsan savanykás.

Ínyesmester perece - 2. kísérlet

2009. április 26., vasárnap

Tanulva a nagy perec-hadművelet tapasztalataiból, a már megszerzett hatalmas tudás birtokában kezdtem neki a 2. perec-kísérletnek. :)

A MESTER instrukcióitól kissé eltérve, változtattam a recepten és többféle verziót dolgoztam ki elméletben.
Két fő irányban ágazott el az elején a készítés menete:
  • főzöm a pereceket, de nem teszem hideg vízbe
  • főzöm és hideg vízbe teszem őket
Mindkét változatban megkenem sütés előtt a pereceket tojással, így rövidebb sütési idő fog eredményezni gusztusos barna színt.
Most már merész voltam és fél kiló liszttel kezdtem neki a 2. kísérletnek. Elöljáróban annyit elárulok, hogy hatalmas sikerrel zárult a 2. forduló.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (BL 55)
3 dkg friss élesztő
1 ek só
2.5 dl meleg víz
1 tojás a tetejére

Elkészítés:
A lisztet összekevertem a sóval, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáöntöttem a meleg (nem forró) vizet és szép simává dagasztottam. Lefedtem és 1 óra alatt duplájára kelesztettem.
4 részre osztottam a tésztát, hogy könnyebb legyen vele bánni. Az egyes darabokat kinyújtottam kb. fél cm vastag téglalappá, a rövidebb oldala 10-12 cm széles legyen. Felvágtam 10-12 cm hosszú és 1.5 cm széles csíkokká. Azért csináltam most így, mert ezzel a módszerrel könnyebb viszonylag egyenletes hurkává gömbölyíteni őket. Alaposan összenyomtam a két végét a hurkáknak, hogy szép karikákat kapjak.
Vizet forraltam egy nagy fazékban és kis adagokban beletettem a karikákat. Most csak annyi ideig hagytam benne őket, hogy kicsit megdagadjanak, ez max. fél perc.
A perecek felét lecsepegtettem és egyből a sütőpapírral borított tepsibe tettem. A másik fele ment a hideg vízbe és utána a tepsire.
Megkentem a tetejüket tojással, némelyiket megsóztam és 210 C fokra előmelegített sütőben légkeveréssel megsütöttem őket. (légkeverés nélkül 220-230 Cfok).
Kb. 15 perc alatt megsülnek, ha 20 percig sütöttem őket, akkor már nagyon ropogósak lettek.

Azt figyeltük meg, hogy azok a perecek, amiket nem tettünk hideg vízbe, kevésbé lettek ropogósak, mint a hideg vizesek.
A végén még készült pár darab olyan perec, amire sós kencét kentem (Citromfű útmutatása alapján 1 tk. só, 1 tk liszt, 1-2 tk víz keveréke). Azt tapasztaltuk, hogy a sós kencével megkent perecek hamarabb elveszítették ropogósságukat, ezért azokat frissen, gyorsan kell megenni. Jelentkező lesz rá bőven :)
Nálunk megoszlott a vélemény, hogy melyik változat a finomabb. Van akinek a ropogósabb, van akinek a foszlósabb tetszett, de abban mindenki egyetértett, hogy nagyon finom lett.

Paradicsomos, olajbogyós tészta

2009. április 25., szombat


Nagyon gyorsan elkészíthető tésztaétel, mialatt felforr a víz és megfő a tészta, a mártás is elkészül . A receptet Stahl Juditnál olvastam, de nem emlékszem rá, hogy pontosan hol.

Hozzávalók:
1/2 - 2/3 csomag tészta, én fusillit használtam
1 doboz paradicsomkonzerv - hámozott, egész paradicsom, nem sűrítmény
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10-15 dkg fekete olajbogyó
10-15 dkg füstölt sajt
olivaolaj
só, bors

Elkészítés:
Felteszem forrni egy nagy fazékban a vizet a tésztához. Mivel kevés ideig fő a mártás, érdemes a hagymát, fokhagymát nagyon apróra vágni - ehhez a legjobb egy késes aprító.
Egy nagy serpenyőben (amiben majd elfér minden) olivaolajon megpárolom a nagyon finomra vágott hagymát, fokhagymát. Nem kell megbarnítani, csak puhítani. Ha elég puhának ítélem, hozzáöntöm a paradicsomot, a nagy darabokat szétnyomkodom fakanállal. Sózom, borsozom, összeforralom. Hozzáteszem a szintén apróra vágott olajbogyót, ezzel egy-két percig forralom és kész is a mártás. Közben már biztosan felforrt a víz, megfőzöm benne a tésztát. A fusilli azért jó ehhez az ételhez, mert sok kis redője van, amihez jól hozzá tud tapadni a mártás.
A kifőtt tésztát leszűröm, alaposan összekeverem a mártással, majd apránként hozzáadom a finomra reszelt füstölt sajtot, azzal is jól összekeverem.
Nagyon finom!

Tészta - kicsit másképp

2009. április 23., csütörtök

Íme a bizonyíték, hogy mi minden rejtőzhet egy doboz egyszerű tésztában.
Az alkotások a BME Építész alkotóhetére készültek, a kiállítás április 24-ig megnézhető a K épület 1. emeletén. (Műegyetem rkp. 3.)




















Spenót tojással kerek edényben

2009. április 21., kedd


Ez az étel hirtelen felindulásból született az otthon található készletből. Az eredmény egy nagyon finom és könnyű étel lett. Lehet persze gazdagítani sokféle dologgal, ami a hűtőben, kamrában éppen fellelhető pl. sonka, medvehagyma, tejszin, krémsajt, aszalt paradicsom, ...
A névadás a lányom érdeme :).

Hozzávalól 3 személyre:
50 dkg friss spenót
25 dkg túró
1 dl tejföl
10-15 dkg vörös cheddar sajt (más is jó persze)
3 tojás
só, bors, szerecsendió
vaj a formák kikenéséhez
1-2 tk szódabikarbóna

Elkészítés:
Egy nagy fazékban vizet forralok, ha felforrt, sót, szódabikarbónát teszek bele. A megtisztított, alaposan megmosott spenótot beledobom 1 percre a felforrt vízbe. Ezután a leveleket átteszem egy tál hideg vízbe, majd leszűröm és jól lecsepegtetem, kinyomkodom a leveleket.
A túrót összenyomkodom villával, hozzákeverem a tejfölt, a durvára reszelt sajtot, a durvára vágott spenótot. Fűszerezem, majd 3 kivajazott sütőtálkákba szétosztom. A spenótos massza közepébe egy kis mélyedést nyomok, óvatosan 1-1 tojást ütök bele és 200 C fokra előmelegített sütőben megsütöm. Akkor van kész, ha a tetején a tojás megsül, ez kb. 15-20 perc.

Vajban sült banán chilivel, nádcukorral

2009. április 19., vasárnap



Nagyon finom, nagyon gyors desszert. Azt hiszem a TV Paprikán láttam egy sorozatot a dél-afrikai konyháról, abban készítettek valami hasonlót.

Hozzávalók:
3 banán
3-4 ek nádcukor
chilipaprika
3 dkg vaj
1/2 dl rum
1/2 dl tejszin

(hárman ettük ezt a mennyiséget)

Elkészítés:
A banánokat 4 felé vágjuk (egyszer hosszában és egyszer keresztben). Összevágunk nagyon apróra egy-két kimagozott chilipaprikát (lehet szárítottat is használni, ha nincs friss és persze lehet bennehagyni magot is, ha valaki a nagyon csípőset szereti) és összekeverjük a cukorral.
A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, a banánokat beleforgatjuk a chilis cukorba és közepes lángon megsütjük mindkét oldalukat. Gyorsan sül, arra vigyázzunk, hogy a vaj ne égjen meg, a banán pedig ne olvadjon szét.
Kiszedjük egy tányérra a banánokat, beleöntjük a rumot a forró serpenyőbe - bátrabbak meg is gyújthatják, összeforraljuk, beleöntjük a tejszínt, azzal is összeforraljuk és kész is. A banánokra öntjük a mártást és megesszük. Finom lehet vaniliafagyival, azzal is ki fogom majd próbálni.
Más gyümölccsel is lehet próbálkozni, szerintem jó lehet almával, körtével, szilvával. A keményebb gyümölcsöt tovább kell sütni, mint a banánt.


sütés előtt

A nagy perec-hadművelet



Megígértem Vestának, nem maradhatok szégyenben, hogy megfutamodom a kihívás elől. Olvasóim már minden bizonnyal izgatottan ülnek a gépeik előtt és várják Ínyesmester perecét. :))
Ráadásul Vesta már előállt a maga Perecével, nem halogathattam tovább, délelőtt nekiálltam.

Ide másolom az eredeti receptet:
Sósperec
"Lisztből, sóból, vízből és élesztőből (1 kilóra 2 1/2 deka) kemény tésztát gyúrunk. Annyi cipóra szaggatjuk, ahány perecet csinálunk belőle. Mikor a cipók megkeltek, pereceket formálunk belőlük és aztán forró, sós vízben, rendes tészta módjára kifőzzük őket. A forró vízből kiszedve, rögtön hideg vízbe dobjuk, majd onnan is kivesszük és száraz ruhán megszárítjuk őket. Aztán vizes sóval meghintve, a sütőben megsütjük."

Végigolvasva a receptet egyből a gyerekmondóka jutott az eszembe: Katalinka szállj el, jönnek a törökök, sós vízbe tesznek, onnan is kivesznek, .... Lehet, hogy ők is perecet főztek? :)

A recept nem sok támpontot ad az elkészítéshez, majdnem minden szava után kérdőjelet tehetnék, hát ezt meg hogy érti?
Óvatos voltam, azért 1 kg liszt mégse menjen a kukába, ha mégsem sikerül ez a valószinűtlen recept.
30 dkg liszthez tettem 1 tk sót, belemorzsoltam 2 dkg friss élesztőt és 1.5 dl langyos vízzel kemény tésztát dagasztottam. Szétosztottam a tésztát 14 részre, golyókat formáltam belőle, letakartam egy konyharuhával és duplájára kelesztettem őket. Kb. 1 óra alatt megkeltek.
Feltettem egy nagy fazékba vizet forralni, egy nagy tálba pedig hideg vizet öntöttem.
A megkelt golyókból rudakat sodortam és perec illetve karika formára hajlítottam őket. A végeket jól összenyomtam, de így is kétségeim voltak, hogy főzés közben megmaradnak-e így.

Amikor felforrt a víz, megsóztam és lesz ami lesz, beletettem pár perecet. A perecek megdagadtak a vízben és egészen biztatóan néztek ki. Annyit érdemes egyszerre a vízbe tenni, hogy elférjenek egymás mellett dagadás után is.
Itt jött az első nagy kérdőjel: mennyi ideig főzzem? A recept szerint rendes tészta (milyen a rendes? és a rendetlen?) módjára főzzük. Végül az első adagot kb. 3 percig, a másodikat 5 percig főztem. Nagy különbséget nem észleltünk.
Kiszedtem a forró vízből őket és egyből beletettem a hideg vízbe. Ettől a művelettől az eddig olyan bizalomgerjesztően kinéző perecek összementek és ráncosak lettek. Itt lettek először kétségeim, hogy fogunk-e ma mi perecet enni.
A hideg vízből áttettem őket egy konyharuhára, megtörölgettem őket, hogy ne legyenek vizesek és átraktam egy tepsire, amit sütőpapírral kibéleltem, biztos ami biztos.
Közben a sütőt előmelegítettem 200 C fokra.
A következő fejtörést a megszórjuk vizes sóval okozta. Ha vizet teszek a sóhoz, akkor azt bajosan fogom én szórni.
Végül összekevertem sót és vizet és kanállal rácsepegtettem a perecekre. A fiam szerint legközelebb csináljak sóoldatot és azzal kenjem be a pereceket. Azért ez a "legközelebb" szóhasználat már reményteljes, nem? :)
Légkeveréssel sütöttem 200 C fokon kb. 30 percig, 20 percnél ugyan kivettem, hogy most már ennyi csak elég lesz, de a családi tanács úgy döntött, hogy süssük tovább, amíg barnák nem lesznek.
A gyerekeim izgatottan várták az eredményt, és még a fényképezés előtt (!) megkóstolták.
Az eredmény egy kicsit csúnyácska, nagyon ropogós, nagyon finom perec lett.
Talán karika alakban érdemesebb sütni, ha vékonyra sodorjuk, akkor ropogósabb lesz, ha vastagabbra, akkor egyszerre ropogós és puha.

Az eredménnyel nagyon elégedettek voltunk és lesz "legközelebb" is. :)

VKF! XXIV. - Házi kifli kelesztés nélkül - Az ínyesmester nagy szakácskönyvéből

2009. április 18., szombat


A Recept:
Ez egy nagyon finom, nagyon gyors házi kifli receptje. A tésztája foszlós, egyszerre édes és sós, ráadásul 3/4 óra alatt elkészül sütéssel együtt.
Nem véletlenül írja Ínyesmester, hogy váratlan vendégnek is ideális. Lehet tölteni is, mi kipróbáltuk pl. egy kis kocka étcsokival megtöltve: isteni finom! De mehet bele sajt, túró, kemény lekvár, stb.
Az eredeti mennyiségeken (lsd. lejjebb) változtattam egy kicsit, az 5 dl tej nagyon sok 60 dkg liszthez, kezelhetetlenül folyós lesz tőle a tészta.

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
4 - 4.5 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1-2 ek cukor
1/2 ek só

Megmelegítjük a tejet (ne legyen forró), beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 percre félretesszük meleg helyre. Ennyi idő alatt szépen felhabosodik az élesztő.
Hozzáöntjük a lisztet, amibe belekevertük a sót és összegyúrjuk. Hozzátesszük az olvasztott vajat és szép simára dagasztjuk. Nagyjából 5 perc dagasztás elegendő.
Hatfelé osztjuk a tésztát, a darabokat egyenként kb. 20-25 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, a körlapokat 8 cikkre vágjuk. A körcikkeket a széles végénél kezdve feltekerjük kis kiflivé és tepsire pakoljuk. Ilyenkor tehetjük bele a tölteléket is. Sülés közben nagyon megnőnek, ezért jó messze rakjuk őket egymástól.
Megkenjük a tetejüket egész, felvert tojással és előmelegített sütőben szép barnára sütjük. Én légkeveréssel sütöttem 200 C fokon 10 percig. Sima sütőt 220 C fokra forrósítsunk fel.
Ez a kifli nem ropogós héjjú, inkább kalácsszerű, foszlós belű.

A tárgy: Az ínyesmester nagy szakácskönyve

A könyvet a papám vette a nővérének az 50-es évek közepén. Most én őrzöm és használom.








A történet:

Gyerekkoromban minden nyáron Erdőbényén nyaraltam a nagynénémnél. Ő olyan nagymamapótlék volt nekem, sokkal idősebb volt a papámnál. Az apai nagymamámat nem is ismertem. Nagyon olvasós kislány voltam, élénken emlékszem rá, hogy bárhová mentünk vendégségbe a szüleimmel, én mindig kerestem valami könyvet a vendéglátóink "könyvtárában" és amíg a felnőttek beszélgettek, én beültem egy sarokba és olvastam. Mindenevő voltam, a kezembe került Ráth-Végh Istvántól kezdve Agatha Christie-ig minden, sőt egy helyen Courths-Mahler egyik regénye is (híres volt a giccses regényeiről, vagy hírhedt?).
Az különben megérne egy külön szociológiai felmérést, hogy milyen könyveik voltak akkoriban a rokonoknak, ismerősöknek.
Nyaranta Bori néninél is sokat olvastam és amikor elfogytak az otthonról vitt könyvek, ráfanyalodtam a nagynéném készletére.
Kis túlzással két könyv volt a birtokában: a Biblia és Az Inyesmester nagy szakácskönyve. Így aztán elkezdtem olvasni a szakácskönyvet, különösen szerettem benne a fejezetek elején található hosszú történeteket, bevezetőket. Először csak olvastam belőle, aztán elkezdtem főzni is. Később "kölcsönkértem" a könyvet a nagynénémtől, ami aztán valahogy nem került vissza hozzá. Most már nem is tudnám kinek visszaadni.
Valahol itt születhetett és tart azóta is a gasztrónómiai szenvedélyem.

Indiai vacsora: joghurtos csirkemell zöldséges galuskával

2009. április 16., csütörtök


Sajnos nem tudom visszaadni ennek az ételnek a gyönyörű szineit, próbálja meg mindenki hozzáképzelni - még egy hétig nélkülöznöm kell a jobbik fényképezőgépet.
Nemcsak nagyon szép, nagyon finom is, ráadásul egyszerűen elkészíthető.

A galuska ötletét egy indiai étteremből hoztuk, ott ettünk ilyesmit. A joghurtos csirke receptje Stahl Judit Gyorsan, valami finomat! könyvéből való, kicsit átalakítva.

Joghurtos csirke:

1 nagy csirkemell
2 dl joghurt
2 ek olaj
1 ek méz
1 ek curry
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt római kömény
őrölt cayenne bors
édes-csípős chiliszósz

A csirkemellet először keresztben elvágjuk, majd a két fél csirkemellet lapjában is elfelezzük. A négy szeletet keresztben felvágjuk kb. 1 cm-es csíkokra és beletesszük egy tűzálló tálba vagy tepsibe. A mártáshoz valókat összekeverjük, a csípős fűszereket ízlés szerint adagoljuk, ráöntjük a csirkére és jól összekeverjük. Lefedjük a tálat alufóliával, előmelegített 200 C fokos sütőben 20 percig sütjük lefedve, majd fedetlenül 10 percig.
Ennyi csirkét most hárman ettünk, nagyobb étvágyú vagy nagyobb család duplázza meg nyugodtan a mennyiségeket.

A galuskához kipróbáltam Anya főztje módszerét és tényleg jól működött. Eredeti recept itt.

Zöldséges galuska:
35 dkg rétesliszt
2 ek olaj
1 tojás+1 tojássárga
1 ek só
1/2 dl tej, víz
1 ek kurkuma
3 sárgarépa
1/4 - 1/2 kg zöldborsó
olaj

A tojásokat beleütjük egy mércés pohárba, hozzákeverjük a 2 ek olajat, tejet, sót és felöntjük annyi vízzel, hogy összesen 3.5 dl folyadékot kapjunk. Éppenhogy csak összekeverjük a liszttel, kurkumával, nem szabad túl sokáig keverni. Sós vízbe szaggatjuk, 1 percig főzzük, leszűrjük és összekeverjük egy kis olajjal.
A répát durvára reszeljük, egy nagy lábasban kevés olajat melegítünk, beletesszük a répát, zöldborsót (most csak fagyasztott volt), megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Nagyon gyorsan elkészül, 5-10 perc elég neki. Hozzákeverjük a galuskát és kész.

Gyönyörűek ennek az ételnek a szinei: a sárga több árnyalata, zöld, piros - élmény ránézni, élmény megenni.

Szerintem ebben a sorrendben érdemes elkészíteni:
1. Begyújtjuk a sütőt.
2. Feltesszük melegedni a vizet a galuskához.
3. Összevágjuk a csirkét, összekeverjük a joghurtos mártással és betesszük a sütőbe.
4. Kimérjük a lisztet, összekeverjük a tojást, olajat, vizet, tejet.
5. Megtisztítjuk, lereszeljük a répát és feltesszük párolni a borsóval.
6. Eddigre biztosan felforrt a víz, keverjük össze gyorsan a galuskát és főzzük ki.
7. Közben a csirkéről vegyük le a fóliát, ha letelt a 20 perc.
8. A megpuhult zöldséghez keverjük hozzá a galuskát.
9. Vegyük ki a húst a sütőből.
10. Együk meg.

Ideális esetben be lehet tartani ezt a sorrendet és akkor tényleg gyorsan elkészül. Ideális körülmények persze ritkán vannak, de hátha .. :)

Joghurtos citromfagyi házi fagylaltostyával




Tavaly beszereztünk egy fagylaltgépet, nem kis szerepe volt ebben a gasztroblogokon olvasott lelkes beszámolóknak a házi készítésű fagylaltokról.
Ez a fagylalt saját fejlesztés eredménye, könnyű, frissítő, nincs benne sok tejszin, tehát nem hízlaló (annyira), viszont nagyon finom.
(Lelkiismeretfurdalásunk legfeljebb a cukor miatt lehet.)

Hozzávalók:
1 nagy doboz joghurt (450 gr)
1 citrom
1/2 dl tejszín
1 dl víz
2 ek cukor
1 ek vaniliás porcukor

Elkészítés:

Felforralom a vizet 2 ek cukorral, hagyom, hogy felolvadjon benne, 1 percig kevergetve forralom, majd lehűtöm. A joghurtot habverővel összekeverem, hozzáadom a citrom lereszelt héját, fél citrom levét, a tejszint, a kihült cukorszirupot és a vaniliás porcukrot. Összekeverem és jól lehűtöm a hűtőszekrényben, bár ha mindent a hűtőből vettünk elő, akkor erre nincs is szükség.
Beleöntöm a fagylaltgépbe és 20 perc múlva már ehetjük is.

Közben megcsinálhatjuk az ostyát is.

Hozzávalók:
1 tojásfehérje
15 gr simaliszt
50 gr porcukor
25 gr olvasztott vaj
vaniliakivonat

Elkészítés:
A tojásfehérjét verjük fel habbá, majd adjuk hozzá a cukrot, azzal verjük tovább. Keverjük hozzá a lisztet, olvasztott vajat, vaniliakivonatot és alaposan verjük fel a tésztát.
Egy tepsit vajazzunk ki, béleljük ki sütőpapírral. A keverékből kenjünk késsel 10 cm hosszú, 4 cm széles ellipszis formákat egyenletes vastagságban (2-3 mm) a sütőpapírra. 200 C fokra előmelegített sütőben süssük 4-5 percig. Nagyon gyorsan sül, figyelni kell rá. Hagyjuk pár percig hülni, utána késsel óvatosan válasszuk le az ostyákat a papírról.

Kenyértekercs - sonkával, tojással, sajttal tölve

2009. április 14., kedd


Jamie Oliver receptje az ... és egyszerűen csak főzz! könyvéből. Húsvét után kifejezetten hasznos a maradék sonka és tojás eltüntetésére.
Sajnos a jobbik fényképezőgépünk megint nem tartózkodik itthon - irigylem is, mert most Argentínába vetette a jó sora. A régi gépünkkel készített képek nem igazán adják vissza ennek a kenyérnek a szépségét, a szineiről nem is beszélve.

Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt
4 dl langyos víz
3 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó porélesztő
1 ek só
1 ek cukor

Töltelék:
5 kemény tojás
vékony sonka szeletek (most felhasználtam az eddig őrizgetett Pármai sonka szeleteket)
olajbogyó
mozzarella
kb. 20 dkg reszelt sajt (most vörös cheddar, gouda)
só, olivaolaj
mehet bele friss vagy szárított paradicsom (a frisset ki kell magozni, lehúzni a héját),
friss bazsalikom

Elkészítés:
A lisztet beleszitáljuk egy tálba (ezt én rendszeresen kihagyom, de hátha betartja valaki) , mélyedést készítünk a közepébe, a mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, sót, cukrot. Hozzáöntünk egy kevés vizet, jól elkeverjük, aztán apránként beleöntjük az összes vizet és alaposan kidolgozzuk, dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha már szép sima a felülete és nem ragad annyira a kezünkhöz. Lefedjük és duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, előkészítjük a tölteléket. A tojásokat 8 percig főzzük, a sajtot lereszeljük, a sonkát vékonyra szeleteljük.

Ha megkelt a tészta, kiborítjuk egy deszkára (szilikonlapra), átgyúrjuk és kinyújtjuk téglalap alakúra - kb. 20 cm x 50 cm, 1cm vastag.



Középre rátesszük a sonkaszeleteket, arra sorban a keménytojásokat, közé az olajbogyót, mozzarellát, rászórjuk a reszelt sajtot, meg amit még bele szeretnénk tenni. Meglocsoljuk egy kis olivaolajjal - tényleg csak egy kevéssel. A töltelékre ráhajtjuk a tészta két hosszanti oldalát, kört formálunk belőle és jól összenyomkodjuk a két végét. Lisztezett tepsire tesszük, egy negyed órán át még kelni hagyjuk, majd előmelegített 180 C fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, aztán lehet nekiesni. Nagyon finom melegen, hidegen, langyosan.




az a nagyon sárga a vörös cheddar sajt - nem sárga ételfesték :)

Feta sajtos polenta-szelet salátával

2009. április 13., hétfő


Nagyon finom, a feta sajt és a kukoricadara igen jól illik egymáshoz.
Ezzel a salátával igazi nyári étel. Téli salátával viszont igazi téli étel lenne. Pedig biztosan nem csak a saláta teszi ...

Hozzávalók:
500 ml zöldségleves (csak a lé)
500 ml víz
1 csésze finom kukoricadara
20 dkg feta sajt
olivaolaj

(1 csésze=2.5 dl)

saláta: paradicsom, újhagyma, jégsaláta, olivabogyó, feta sajt, só, olivaolaj

Elkészítés:
Felforralom a vizet és a zöldséglevest (lehet csak víz is, ha nincs otthon éppen más), ha felforrt, állandóan kevergetve óvatosan beleöntöm a kukoricadarát és 10 percig főzöm, a keverést nem hagyom abba. Legjobb habverővel keverni, vigyázat, mert nagyon tud pöfögni. Ha kész, belemorzsolom a feta sajtot és jól elkeverem. Most érdemes megsózni, mert némely feta nagyon sós tud lenni.
Kivajazok egy közepes méretű tepsit (22x38 cm = 830 ncm) , az alját kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a polentát, szépen elsimítom a tetejét. A tepsiben hagyom kihűlni, 1-2 óra alatt szépen megdermed. Eddig el lehet készíteni előre is, jól elvan a hűtöben.
Tálalás előtt felvágom négyzetekre (kb. 10x10 cm, de lehet nagyobbra is), vághatunk háromszögeket is belőle, sőt kiszúrhatunk kerek formákat is, éppen amilyen kedvünk van.
Megkenem a tetejüket vékonyan olivaolajjal. Felforrósítok egy bordás aljú grill serpenyőt, az olajozott felükkel lefelé beleteszem a szeleteket a serpenyőbe és pár percig sütöm. Közben van időm a kenetlen oldalukat is beolajozni, legegyszerűbb egy sütőecsettel. Óvatosan megfordítom a szeleteket és a másik oldalukat is megsütöm. Így járok el az összes szelettel, aztán tányérra teszem és megesszük a salátával.

A polenta-szelet ötletét a Vegie mean meals könyvecskébe találtam.

Cimpa-tekercs

2009. április 8., szerda


Ezt muszáj volt feltennem :).
A macskánk neve Cimpa, lassan 13 éves, kedvenc tartózkodási helye a bevásárlókosaram és a mosógép forgódobja. Szóval igazi ház(tartás)i macska.

Narancsos-kakaós márványsütemény

2009. április 7., kedd


Gyors kevert sütemény, a narancshéj és a sok kakaó különösen finommá teszi.

Hozzávalók:
15 dkg vaj
25 dkg cukor
25 dkg finomliszt
3 tojás
1/2 zacskó sütőpor
1 dl tej
3 ek kakaópor (cukrozatlan)
1 narancs reszelt héja


Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 C fokra (légkeverésesnél 160 -ra).
1. A puha vajat nyomkodjuk szét fakanállal, majd keverjük hozzá a cukrot.
2. Válaszuk szét a tojásokat, a tojássárgákat egyenként keverjük a cukros vajhoz.
3. A lisztet (amibe belekevertük a sütőport) adjuk hozzá a tojásos keverékhez, közben a tejet is öntsük hozzá. Az eredeti receptben nincs tej, de én annyira sűrűnek találtam a tésztát, hogy öntöttem hozzá egy keveset.
4. Egy csipet sóval verjünk kemény habot a tojásfehérjékből és keverjük a tésztához. Először kb. az egyharmadát erőteljesen keverjük a tésztához, ettől kicsit folyósabb lesz, ezután a maradék habot már könnyebben tudjuk óvatosan belekeverni.
5. A tészta felét tegyük át egy másik tálba. Az egyik feléhez keverjünk 3 ek kakaót, a másikhoz 1 jól megmosott narancs lereszelt héját.
6. Vajazzunk ki egy hosszú gyümölcskenyér formát és evőkanállal felváltva tegyük bele a kétféle tésztát. Villával kicsit össze is keverhetjük, hogy még márványosabb legyen a sütemény.
7. Kb. 50 - 60 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

10 perc pihentetés után borítsuk ki egy rácsra és hűtsük ki - legalábbis próbáljuk meg, mert melegen csak vastag szeleteket lehet belőle vágni, úgy meg igen hamar elfogy. Saját tapasztalat :)

A receptet Elisa Vergne Le Grand Guide des Desserts című könyvében találtam.

Piláf árpagyöngyből és bulgurból - édesköménnyel, sült paprikával



Piláfot szerte a világban készítenek, ismerik Európában, a Közel- és Távol-Keleten, Közép- és Dél-Ázsiában, Kelet-Afrikában, Dél-Amerikában. Valamilyen gabonaféléből - legtöbbször rizsből készül, melyet zsiradékban átsütnek, hozzáadnak valamilyen folyadékot (vizet, alaplevet, zöldséglevest), zöldséget és/vagy húst, fűszereket, esetleg valamilyen gyümölcsöt és így főzik puhára.
Édesen is készülhet, találtam pl. az azerbajdzsáni turisztikai minisztérium honlapján egy ilyen receptet :) .

Ez a változat nagyon finom, az árpagyöngy picit roppanós marad benne, a fűszerezése keleties ízvilágot idéz.

Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1.5 csésze árpagyöngy
1 csésze burgul
2 csésze zöldségleves (vagy víz)
2.5 csésze víz
2 teáskanál (tk) római kömény
2 tk őrölt kömény
2 tk őrölt koriander
2-3 piros kaliforniai paprika
2 kicsi édeskömény vékonyra szeletelve
4 dkg vaj

olivaolaj
(1 csésze=2.5 dl)

Elkészítés:
1. Egy nagyobb lábasban melegítsük meg az olivaolajat és pároljuk meg benne a vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket (a római köményt én összetörtem mozsárban). Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a hagyma.
2. Ha már puha, adjuk hozzá az árpagyöngyöt, 1 percig süssük át a hagymával és öntsük fel a folyadékkal. Ha csak vizet használunk, akkor most sózzuk meg. Fedjük le és kis lángon főzzük 20 percig.
3. Adjuk hozzá a bulgurt és fedő alatt főzzük további 10 percig.
4. Közben süssük meg a paprikákat sütőben vagy grillen (egészen feketére), ha kész, tegyük zacskóba pár percre, így könnyen le tudjuk húzni a héját. A sült paprika húsát vágjuk vékony szeletekre (a sült paprika levét is mentsük meg). Használhatunk kész sültpaprikát is, lehet nagyon finomakat kapni előre elkészítve.
5. Az édesköményt vajon süssük puhára, gyakran kevergetve (hamar elkészül, kb. 10 perc kell neki)
6. Keverjük a kész piláfhoz a paprikacsíkokat, édesköményt.

Nagyon finom! Tehetünk joghurtot is a tetejére.

Bulgur kapható bioboltokban, nagyobb élelmiszerüzletekben.
A recept a The Australian Women's Weekly magazin Vegie main meals kiadványából készült.


Sült gyümölcs mascarpone krémmel

2009. április 5., vasárnap


Télen-nyáron nagyon nagy kedvenc, egyszerűen megunhatatlan. Karácsonykor most már hagyományosan ez az édesség, amikor nálunk ebédel a nagycsalád. Friss, konzerv és fagyasztott gyümölcsből is finom, de friss gyümölcs mindenképpen kerüljön bele. A sült gyümölcs kicsit savanykás, mégis édes, karamelles íze és a mascarpone krém selymes lágysága nagyon jól kiegészíti egymást.
Rájöttem egy axiómára is az idők folyamán: akármennyi mascarpone krémet készítünk, mindig hamarabb elfogy, mint a gyümölcs.
Az eredeti receptet Jamie Oliver A pucér szakács (szörnyű fordítás) című filmjében láttam, abból alakult ki a mi változatunk.

Hozzávalók:
mindenféle gyümölcs - most alma, körte, narancs, friss ananász és konzerv őszibarack került bele
vaniliás porcukor (saját készítésű)
valamilyen alkohol (rum, konyak, sherry, ...)

1 kis doboz mascarpone
2 ek porcukor
4 ek joghurt
1 vaniliarúd kikapart belseje

Elkészítés:
A gyümölcsöt nagyjából egyforma kockákra vágjuk, ne túl kicsire, ne túl nagyra, a lényeg az azonos méret.
Egy tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük a gyümölcsöt, lehet keverve vagy fajtánként csoportosítva, esetleg szinek szerint. Akkora sütőedényt válasszunk, amiben vékony rétegben tudjuk szétteríteni a gyümölcsöt (kb. 3-4 cm vastagon).
Meglocsoljuk az alkohollal (mennyiség ízlés szerint, kb. 1/2 - 1 dl), megszórjuk 2-3 ek vaniliás porcukorral és előmelegített 200 C fokos sütőben megsütjük. Nagyjából 15 perc alatt megsül, akkor jó, ha már levet eresztett és picit elkezd barnulni a teteje.

A mascarpone krémhez összekeverjük a hozzávalókat és a forró, langyos vagy hideg gyümölccsel megesszük.

Sztrapacska-tócsni

2009. április 2., csütörtök


Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy a tócsni biztosan finom lehet juhtúróval és káposztával, méghozzá úgy, hogy belekeverem ezeket is a tócsni tésztájába. Hát mondhatom, hogy egészen remek lett az eredmény. Már sülés közben fantasztikus illata volt a piruló káposztától, az íze pedig olyan sült sztrapacskás lett. Nagyon finom!

Hozzávalók:
Kb. fél kg finomra reszelt krumpli
3 tojás
4 púpos ek finom liszt
15 dkg juhtúró
egy fél fej (kicsi) káposzta durvára reszelve
só, bors
füstölt szalonna, tejföl, medvehagyma

Elkészítés:
Keverjük össze a reszelt krumplit a tojásokkal, adjuk hozzá a lisztet, juhtúrót, reszelt káposztát, borsot. A végén sózzuk meg, mert a juhtúró néha nagyon sós tud lenni.

Nem volt kedvem lepénykéket sütni, így beleegyengettem egy kiolajozott formába a masszát - az a fontos, hogy ne legyen túl vastag, kb. 2-3 cm, mert akkor tud jó ropogósra sülni.
Előmelegített 200 C fokos sütőben sütöttem nagyjából 30 percig.
Amíg sült, füstölt szalonnát apró kockára vágtam és ropogósra sütöttem.
Tejföllel, apróra vágott medvehagymával és a szalonnakockákkal együtt nagyon, nagyon finom.
Kicsit inkább téli ételnek mondanám, de a hozzáadott medvehagymától (mi mástól :)) tavaszi is lett.

Zöldséges túrós pite túrós-vajas tésztában

2009. április 1., szerda


Eredetileg leveles tésztából készül ez a pite, de nem kaptam hozzá normálisat. A zöldségek pedig tetszés szerint variálhatók, az eredeti recept fagyasztott zöldséget ír, de mint minden, ez is sokkal finomabb frissből. Az alapreceptet Lajos Marinál olvastam.

Én sem akartam kimaradni a medvehagyma-lázból :), ezért készült a pitéhez egy medvehagymás mártás (tejföl+joghurt+sok apróra vágott medvehagyma).

Hozzávalók:
tészta:
25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, só
vagy 1 csomag kész leveles tészta

töltelék:
25 dkg túró
10 dkg kemény sajt (most gouda, cheddar, trappista)
2 tojás
2 sárgarépa
1 póréhagyma
kis fej karfiol
1/2 dl tejszin
vaj
só, bors
a tetejére 1 tojás

Elkészítés:
A vajat morzsoljuk el a liszttel (előtte a liszthez keverjük a sót, kb. 1 tk), adjuk hozzá a villával szétnyomkodott túrót és gyúrjuk össze. Egyből fel lehet használni, de betehetjük a hűtőbe pihenni is. Érdemes háromszor hajtogatni, attól csak finomabb, levelesebb lesz.

A töltelékhez vajon pároljuk meg az apró kockára vágott répát és a vékony szeletekre vágott póréhagymát. Nem kell nagyon puhára, inkább maradjon kicsit keményebb. Sózzuk, borsozzuk picit. A karfiolt most megfőztem sós vízben, de azt is lehet párolni. A túrót keverjük össze a 2 tojással, tejszinnel, sóval, borssal. Keverjük hozzá az apró kockára vágott sajtot és a kihűlt zöldségeket.

A sütőt melegítsük elő 180 C fokra, egy kivehető aljú, kerek tortaformát (közepes méretű) vajazzunk ki. Nyújtsuk ki a tésztát akkorára, amivel kibélelhetjük a tortaformát úgy, hogy a visszahajló szélével a tetejét is be tudjuk fedni teljesen. Töltsük bele a túrókrémet, hajtsuk rá a tészta lelógó széleit, kenjük meg egy felvert tojással és kb. 30 perc alatt süssük meg. Nekem légkeveréses sütőben volt 30 perc, simában lehet 35-40 perc is.

Forrón nem jó szeletelni, melegen vagy langyosan együk, úgy a legfinomabb. Uzsonnára, ebédre is jól lehet csomagolni.