Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Vanília - nagyon jó áron

2009. március 29., vasárnap


Vaníliarudat kerestem a Matchben és ott fedeztem fel ezt a szépséget. 23 darab rúd van a dobozban és annyiba kerül, mint 4 vaniliarúd (Kotányi féle pl.). A Culinaris forgalmazza, de ezek szerint nem csak náluk lehet kapni.
Csinálhatok megint C&V féle házi vaníliakivonatot :-)

P.S.: Nem tudok számolni, nem négy hanem 5 zacskós vaniliarúd árából jön ki egy ilyen doboz :) Persze még így is bőven megéri.
A Culinarisban olcsóbb, mint Anettől megtudtam. :) Aki teheti vegye meg ott, de hát nem mindenki teheti meg.

Török rizskrém

2009. március 25., szerda



Lágy, krémes, nagyon finom desszert. Hasonlít a tejberizsre is, de inkább puding szerű. (Angolul az is a neve: Turkish Rice Pudding).
Ideális abban a vészhelyzetben is, ha tejberizst igértünk a gyereknek és kiderül, hogy csak egy fél maroknyi rizs árválkodik a zacskó alján. :)

Hozzávalók:
(2.5 dl-es csészét használtam)
1/2 cs rizs
2 cs víz
4.5 cs tej
1/3 cs tejszin
3/4 cs cukor
3 ek kukoricakeményítő
vanilia kivonat (bourbon van. cukor)

Tegyük fel a vizet forralni egy fazékban. Közben mossuk meg a rizst és jól csöpögtessük le. Amikor felforrt a víz, adjuk hozzá a rizst és kis lángon főzzük kb. 25 percig. Az elején csak néha kell kevergetni, a végén már ott kell állni mellette és buzgón kavargatni, különben leég. A receptekben 25 percet írnak a vízben való főzésre, nekem még sosem sikerült addig, a maximum 20 perc volt, de akkor már tényleg a lábas aljához ragadás határán volt.
Ekkor adjunk hozzá 4 cs tejet, a tejszint, cukrot, vaniliát. Forraljuk fel, ha felforrt, jöhet hozzá a maradék fél csésze tejben elkevert kukoricakeményítő (inkább púpos, mint lapos evőkanálnyi). Forraljuk fel újra és kész. Melegen folyékonynak tünhet, ahogy hül, úgy sűrűsödik.
Langyosan a legjobb, lehet fahéjjal is enni én jobban szeretem így magában.
Szokták úgy is tálalni, hogy kiszedik kis tálkákba a krémet és forró grill alatt megpirítják a tetejét.
Ennyi cukorral elég édes, de még elviselhető.

Ezt a receptet egy tv műsorból jegyeztem le. Valamikor volt egy TV3 nevű magyar adó, azt hiszem, hogy azon volt egy olyan sorozat, amiben Magyarországon lévő nagykövetségek szakácsai mutatták be a hazájuk konyháját (néha a nagykövet főzött :-)).

A tócsni és a csirkemell házassága

2009. március 24., kedd

(hátul a sima krumplis, elől a répás lepények, meg egy vacak kép)

Tócsni hússal dúsítva, egyszerű, gyors, laktató. (2 in 1)
A tócsnihoz finomra reszeltem kb. 50 dkg krumplit, hozzákevertem 2 tojást, 4 gerezd reszelt fokhagymát, 1 nagy csokor petrezselyemzöldet apróra vágva, 4 ek finomlisztet, sót, jó sok borsot és egy kisebb nyers csirkemellfilét egészen apróra vágva.
Teflonserpenyőben, nagyon kevés olajon, közepes lángon kis lepénykéket sütöttem belőle.

Mikor elfogyott a massza kétharmada, hozzákevertem egy nagyobb répát finomra reszelve. Mivel a reszelt répa elég nedves, tettem hozzá még 1 ek lisztet.
Nagyon finom mind a két változat, a krumplis ropogósabb, a répás puhább és szebb szinű lesz. Remek párolt vöröskáposztával ettük , recept Pákosztos macskától - nem ehhez készült, maradt vasárnapról.
Finom lehet valamilyen joghurtos szósszal, salátával.

Finn sárgarépás zsemle

2009. március 22., vasárnap


Elfogult vagyok Finnországgal. Többször jártam már ott és lenyűgözött az a letisztult egyszerűség, ami jellemezte a mindennapi élettel kapcsolatos tárgyakat, bútorokat, kiegészítőket. (Jó, mondjuk az ételeket is :-), de ez csak kicsit kaján megjegyzés.)
Általában munkahelyi menzán ebédeltem, a menza mintha egy lakáskultúra magazin illusztrációja lett volna. Gyönyörű tányérok, evőeszközök, textil abrosz, virág ... és egy salátás állvány, amin csak egyféle saláta volt, de abból mindenki annyi szedett magának, amennyit akart. Ingyen. Ez járt az ebédhez. És annyi, de annyi lazacot ettem !! :-)

Ezért aztán különösen örültem, amikor megjelent Bokor Judit Finn konyha című szakácskönyve a 80-as évek végén. Ebből a könyvből készült ez a zsemle.
(A jobbik fényképezőgépünk Londonban tartózkodik, ezért most a szegény, régi géppel próbáltam valami elfogadható képet készíteni.)

Hozzávalók:
5 dl tej
3 dkg élesztő
fél evőkanál só
2 közepes sárgarépa durvára reszelve (esetleg 1 nagy, 3 kicsi,..)
20 dkg finomliszt
45 dkg grahamliszt
7.5 dkg vaj
kevés joghurt a zsemlék kenéséhez

A kézmeleg tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd tegyük hozzá a sót és a reszelt répát. Öntsük bele a kétféle lisztet és jól dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a puha vajat és dagasszuk simára. Igen puha, lágy tésztát kapunk. Lisztezzük be a tetejét, takarjuk le és kelesszük duplájára. Lisztezett felületen formáljunk belőle hosszú rudat és daraboljuk fel kb. 5 cm-es darabokra. A vágási felületeket mártsuk be lisztbe és tegyük a zsemlécskéket egy sütöpapírral bélelt tepsibe.
Hagyjuk kelni még 30 percig őket, kenjük meg a tetejüket joghurttal és süssük meg előmelegített, 180 C fokos sütőben. Hogy meddig? Hát elfelejtettem megnézni, hogy mikor tettem a sütőbe, de kb. 20 percig, amíg barnák nem lesznek. Nem mindig jut eszebe, hogy ha közzé akarom tenni a receptet, akkor pontosan kell az összetevőket és főzési körülményeket megfigyelni :)

Ezek a zsemlék egészen puhák lesznek, nem ropogós a héjjuk, de nagyon finomak és szépen látszanak bennük a répaszálak.
Fűszeres Eszternél olvastam egy nagyon klassz répás zsemle receptet, szerényen a világ legjobb szendvicskenyerének nevezte :-)). Abban volt egy nagyon jó ötlet: beáztatott árpagyöngyöt kevert a tésztába, szerintem ehhez a recepthez is illene, de el tudnám képzelni durvára tört dióval is.


Meleg, francia zöldbabsaláta

2009. március 21., szombat



















Nem egy látványos saláta, inkább csúnyácskának mondanám, de az íze, az egészen fantasztikus. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül és alig kell hozzá valami.
Jamie Olivernél olvastam, a Jamie vacsorái-ban.

Hozzávalók:
4 maréknyi ceruzabab vagy zöldbab (frissből persze sokkal jobb, de most fagyasztottból készült)
2-3 púpos teáskanál jó minőségű francia mustár (ez a mártás lelke, tényleg csak nagyon jóból szabad elkészíteni)
2 ek fehérborecet (én rizsecettel készítettem, nagyon finom volt hozzá)
7 ek extra szűz olivaolaj
1 finomra aprított mogyoróhagyma (az újhagyma fehér része is finom hozzá)
1/2 - 1 gerezd finomra reszelt fokhagyma
só, bors
ráadás: 1 ek kapribogyó - ez most elmaradt

A megtisztított, egyben hagyott zöldbabot dobjuk lobogva forró vízbe és 4-5 perc alatt főzzük puhára.
Közben habverővel keverjük össze a mustárt az ecettel, utána állandó keverés közben csorgassuk hozzá az olivaolajat . Sűrű, krémes öntetet kell kapnunk. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, ha van, a kapribogyót.
A megfőtt zöldbabot gyorsan szűrjük le, jól csöpögtessük le és még forrón keverjük hozzá az öntetet, így jobban magába szívja az ízeket.
Csak így magában is nagyon finom, de köretnek sem utolsó. Melegen finom igazán, semmiképpen ne együk hűtőből kivéve - de úgysem marad belőle mit hűteni :)

Lasagne spenótos palacsintából

2009. március 20., péntek



Nagyon nagy kedvenc, kicsit sok vele a macera, de előre is előkészíthetők az egyes elemek.
Lajos Mari receptje, valamikor régen egy Nők lapjában jelent meg.
Lényegében ez egy klasszikus lasagne bolognai módra - csak éppen tésztalapok helyett spenótos palacsintával kell rétegezni.
A lányom miatt készült egy húsmentes, zöldséges változat - nemcsak finom volt, de nagyon szép is.
Hozzávalók:
A húsos raguhoz:
40 dkg darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3/4 doboz hámozott-paradicsom konzerv, bazsalikom, oregánó, só, bors, olivaolaj

A spenótos palacsintához:
35 dkg liszt, 1 cs fagyasztott spenót (ha van, akkor kb. 40 dkg friss), 4 tojás, fél liter tej, ásványvíz, só, bors, 2 ek olaj
A besamel mártáshoz:
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, bors, parmezán

Haladók ki is hagyhatják a következő hosszadalmas leírást és egyből ugorhatnak a végére az összeállításhoz :).

1. A raguhoz az olivaolajon megpároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst és addig kevergetjük, amíg szét nem esik kis darabjaira és el nem kezd fehéredni. Sózzuk, borsozzuk, jöhet hozzá a finomra vágott fokhagyma, aztán a paradicsom és a fűszerek. A paradicsomot nyomkodjuk szét kis darabokra. Fedő alatt hagyjuk párolódni kb. fél órán át, néha kevergessük meg.
2. Közben keverjünk palacsintatésztát a lisztből, tojásokból, tejből és hagyjuk állni egy fél óráig. Ha friss spenótunk van, akkor készítsük elő: mossuk meg, dobjuk forrásban lévő vízbe (amibe szódabikarbónát tettünk), vegyük is ki rögtön a vízből, csöpögtessük le alaposan és vágjuk össze nem túl apróra.
A fagyasztott spenótot engedjük fel és jól csöpögtessük le.
Keverjük bele a spenótot a palacsintatésztába és higítsuk fel annyi ásványvízzel, hogy a szokásos palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Sózzuk, borsozzuk, keverjük bele az olajat és kezdhetjük sütni.
A szokásosnál vastagabb palacsintákat süssünk, nekem ebből a mennyiségből 18 db nagyméretű, vastag palacsinta lett. A fiam reménykedve kérdezte, hogy ugye nem teszem bele mindet a lasagne-be. Hát nem tettem :).
3. A besamel mártáshoz olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk egy kevés ideig (vigyázzunk nehogy megégjen), majd öntsük fel a tejjel. Nekem az vált be, hogy beleöntöm egyszerre az összes tejet, gyorsan keverem és így sűrítem be. Nem szokott összecsomósodni. Ha besűrűsödött, akkor ízesítem sóval, borssal és hagyom hűlni egy kicsit, aztán belekeverek egy nagy marék reszelt sajtot.
Mivel az Auchanban olasz napokat tartottak és sikerült beszerezni egészen baráti áron Grana Padano sajtot (ami már majdnem parmezán), ezért én azt használtam.

Összeállítás:
Kivajazunk egy kerek tűzálló tálat vagy egy kerek tortaformát (amibe persze belefér a palacsinta) és elkezdjük a rétegezést. Palacsinta, rá besamel mártás, palacsinta, húsos ragu és reszelt sajt, palacsinta, besamel, stb. Ehhez a húsmennyiséghez nálam 10 db palacsinta fogyott el. A tetejére palacsinta, besamelmártás és sok reszelt sajt. Előmelegített 180 C fokos sütőben sütjük kb. 25-30 percig.

A húsmentes változat:
Lilahagymából, cukkiniből, kaliforniai paprikából és az előrelátóan meghagyott 1/4 paradicsom konzervből olivaolajjal készítettem egy zöldséges ragut.
Ezt rétegeztem az előzőek szerint. Ehhez 5 db palacsintát használtam fel a fiam legnagyobb örömére (ebéd előtt még lazán megette a megmaradt 3 palacsintát :)).


(sütés előtt a zöldséges változat)
Vendégeknek is érdemes ezzel készülni, mert előre előkészíthető és csak sütni kell a tálalás előtt.



Misses Chesseoo kedvence - az ellenálhatatlan ausztrál répasütemény

2009. március 17., kedd


Közeledik a Húsvét, aminek egyik csalhatatlan jele, hogy egyre több répatorta recept jelenik meg a gasztroblogokon.
Mindenki a magáéra esküszik, de azért érdemes néha kipróbálni másét is. Például ezt :-).

Mi szól az enyém mellett? Sok dió, mazsola, még több répa, kevés liszt. Ha megéri a másnapot akkor is puha, nem száraz és nagyon-nagyon finom.
A receptet A sütés alapkönyve szakácskönyvben találtam, sokszor megsütöttem már, a hozzávalókon kicsit módosítottam.

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomra reszelt sárgarépa
25 dkg durvára vágott dió (eredetileg pekándió)
25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
20 dkg mazsola
20 dkg barna cukor
4 tojás
2 dl semleges ízű olaj (eredetileg 2,5 dl, de szerintem még lehet csökkenteni a mennyiségen)
2 tk szódabikarbóna
2 tk fahéj

a krémhez:
25 dkg mascarpone
4 ek joghurt
porcukor ízlés szerint (kb. 4 evőkanálnyi)
(eredetileg vajjal keveri össze a krémsajtot, nekem az túl tömény volt)

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra (légkeveréses sütőnél 160 C).

Keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, mazsolát és a cukrot.
A tojásokat verjük fel habosra, és utána fokozatosan keverjük hozzá az olajat.
Felváltva, apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket, a reszelt répát és a durvára vágott diót és jól keverjük össze.
Egyengessük el egy kivajazott nagyméretű tepsiben és süssük 20-25 percig (tűpróba!), majd hagyjuk kihűlni. (A legnagyobb tepsiben sütöttem, ha kisebb tepsiben sütjük, akkor persze több ideig kell.) A krémhez keverjük össze a hozzávalókat és kenjük a kihűlt sütemény tetejére.
Nagyon finom!

ui: Ez is olyan sütemény, aminek a tésztája nyersen is nagyon jó. Nálunk a két gyerek kiváltsága kinyalogatni a keverőedényt :-). Valamikor olvastam egy pöttyös könyvben (azt hiszem, hogy G. Szabó Judit írta) egy lányról, akinek az volt a születésnapi kívánsága, hogy a szokásos csokikrémes piskótatortát nyersen nyalogathassa el. Külön a piskótahabot és külön a csokikrémet. :-)

Édes kuszkusz túróval - egy gyors reggeli

2009. március 15., vasárnap



Finom, gyors, tápláló, ja és még egészséges is - reggelire (is) ideális .

1 bögre (2.5 dl) finom szemű kuszkuszt beleteszek egy nagy tálba és leöntöm annyi forró tejjel, hogy bőven ellepje (kb. 5 dl-t). Szorosan lefedem a tálat és állni hagyom 5-10 percig. Ha letelt az idő, akkor még forrón hozzámorzsolok 25 dkg túrót és ízlés szerint mézet. Jól összekeverem, ha nagyon száraznak tünik, lehet még hozzáönteni meleg tejet.
Így is nagyon finom, de az ízesítések száma végtelen - na jó, számos :-) .
én most aszalt sárgabarackot vágtam össze kis kockákra és azt kevertem hozzá, ez a változat nagyon finom egy kis narancsvirágvízzel.
de lehet fahéj, vanilia, reszelt citromhéj, mazsola, friss és aszalt gyümlöcs, stb.
Az aszalt gyümölcsöt hozzá lehet adni még az elején, hogy kicsit puhuljon a kuszkusszal együtt.


Stalh Judit Gyorsan, valami finomat szakácskönyvében van az a recept, amiből kialakult a mi változatunk.






Váncsa István a menzán

2009. március 11., szerda
A menzánkon minden hónapban van ínyenc nap. Ilyenkor különleges fogásokat is kreál a konyhafőnök, vagy egy nép konyhájából (volt már görög, olasz, francia, balkáni, ..) vagy valamilyen ünnephez kapcsolódik a kínálat (pl. húsvét, karácsony, Márton nap, ilyesmik).
Most különleges meglepetéssel rukkolt elő: Váncsa István szakácskönyvéből állította össze a menüt. (Nem a köztársasági elnök menzájáról van szó :-))

Ez volt a kínálat:
  • Zöldségleves papné módra
  • Harira (marokkói leves)
  • Pőre kolbász leveles tésztában
  • Boticasi pisztráng
  • Lazacsaslik paprikamártás, főtt burgonya, főtt zöldségek
  • Csirkemell Diana módra, mazsolás rizs
  • Wallenberg húsgombócok, burgonyapüré, zöldborsó, főtt spárga
  • Nyitrai vaddisznó tokány juhtúrós kukorica gombóc
  • Palacsinta Harangozóné módra
  • Merjünk tököt álmodni
Hosszas hezitálás után Nyitrai vaddisznót ettem, a kukoricagombóc kicsit kemény volt, de az egész nagyon ízletes, menzakajához képest pedig különösen. Desszertnek Merjünk tököt álmodni-t választottam. Ez egy sütőtökből készült, habos krém, kicsit alkoholos beütéssel, valódi(!) tejszinhabbal a tetején és egyszerűen fenséges volt.
Lehet irigykedni ! :-)))

Török pizza

2009. március 7., szombat
,

Feta, dió, darált hús, pizzatészta: a legfontosabb hozzávalói ennek a török lepénynek.
Stahl Judit receptje alapján készült.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
kb. 4 dl langyos víz
2 ek olivaolaj
1 tasak instant élesztő
só, bors
Dagasszunk ezekből pizzatésztát és hagyjuk kelni 1.5 órán át.

Közben készítsük el a feltétet.
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús (vagy csirke, pulyka, bárány)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg feta sajt
1 chili vagy kevés chilipor
1 nagy marék durvára vágott dió
1 kis doboz sűrített paradicsom
köménymag, bors, kevés só
olivaolaj
A vöröshagymát pároljuk meg kevés olivaolajon, aztán mehet bele a fokhagyma, majd a darált hús. Nyomkodjuk szét darabjaira a húst, picit sózzuk meg (később belekerül a feta, ami néha nagyon sós tud lenni), tegyük bele az apróra vágott chilit (vagy a chiliport - kellemesen csípős legyen), a sűrített paradicsomot, köménymagot, borsot. Fedő alatt pároljuk puhára - nem tart sokáig, kb. 15 perc. Ha kész, vegyük le a tűzről, morzsoljuk bele a fetát és keverjük bele a diót, egészen krémes állaga lesz .
A tésztát daraboljuk 20 részre és formáljunk belőlük golyókat. Nyújtsuk ki őket egyenként vékonyra, tegyük őket kiolajozott vagy lisztezett sütőlapra. Kenjük meg viszonylag vastagon a feltéttel a lepénykéket - nekem a 13. után fogyott el az előkészített húsmennyiség :) . Ne essünk kétségbe, a maradék tésztát lehet még hasznosítani.
Csöpögtessük meg a lepénykéket olivaolajjal és előmelegített 200-220 fokos sütőben süssük 10-15 percig. A tészta szélén látszik mikor van kész, olyan kellemesen barna legyen.
Ha kész, vegyük ki a sütőből és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Együnk hozzá joghurtos uborkamártást (1 hámozott kígyóuborka durvára reszelve, kinyomkodva+joghurt+só+menta (vagy kapor és fokhagyma)+olivaolaj).
Nagyon finom, a fetától és diótól egészen különleges íze van.



A maradék 7 db tésztagolyó felhasználására ötlet:
(az inspirációt a Bodzánál látott mini focaccia szolgáltatta)
A golyókat picit kilapítottam, megkentem olivaolajjal (amibe fokhagymát reszeltem) , mindegyikre került egy szem olivabogyó és megsütöttem őket - úgy néztek ki, mint a puszedlik .


Spenótos-túrós palacsinta, meg egy édes túrós

Kedvet kaptam a spenótos palacsintához, miután elolvastam Sajtkukac minapi "Pancake Day" bejegyzéseit.
Az én változatom alapja a Kitchen Library sorozat olasz szakácskönyvében jelent meg.

Süssünk palacsintát (a recept szerint 125 gr liszt, 2 kicsi tojás, 1 ek olaj, 150 ml tej, 6 ek víz, cs só) - ebből a mennyiségből kb. 8 palacsinta lesz.
A töltelékhez keverjünk össze 250 gr áttört túrót (az eredeti recept ricottát ír, én jobban szeretem túróval), 1 tojást, egy marék reszelt sajtot (bármilyen lehet, vegyesen is), 1 csomag kiolvasztott, jól lecsöpögtetett fagyasztott spenótot (itt ért az első meglepetés, véletlenül olyan spenótot vettem, ami már ízesítve volt fokhagymával, vöröshagymával, sóval). Végül is nagyon finom lett így, tehát bátran lehet beletenni ilyesmiket. Kerüljön még bele só, bors.
Fogjunk egy palacsintát - itt tartottam, amikor eszembe jutott, hogy van itthon fekete erdei füstölt sonka - tegyünk rá 2 szelet sonkát, arra tölteléket és tekerjük fel szorosan. Vágjuk 4 felé és a kis tekercseket tegyük szorosan egymás mellé egy kivajazott, laposabb sütőedénybe. Csináljuk ezt végig a többi palacsintával is, aztán tördeljünk a tetejére vajat, szórjuk meg reszelt sajttal (éppen volt itthon vörös cheddar, tehát az is került bele) és előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 20 percig. Kóstoláskor ért a második meglepetés - a sonka iszonyúan sós volt, de ez ne vegye el senki kedvét, nem minden sonka viselkedik így. Különben meg tényleg nagyon finom.


Előrelátóan én dupla adag palacsintát sütöttem, mivel 1/2 kg túró volt itthon. A maradék túrót összekevertem 1 tojással, cukorral, tejföllel , megtöltöttem a palacsintákat és az előbb már bevált módon négyfelé vágtam őket és mehettek ők is egy kivajazott formába (nekik már csak kerek jutott). A tetejére pedig szintén vajat csipegettem, tejfölt összekevertem egy tojással, vaniliakivonattal, nádcukorral és rákentem a tekercsek tetejére. Mehettek is be a sütőbe , addig süssük, amíg meg nem pirulnak. A tejföl jót tesz ennek az édességnek, pikánsan savanykás lesz tőle.

Aki eddig eljutott, ahhoz még lenne egy kérdésem :)
Hétköznap csak vacsorát készítek, viszont nem tudok igazán szép fényképeket csinálni este, lámpafénynél. Azon kívül, hogy megvárom, amíg este is már világos lesz , van valami jó trükkje valakinek az esti, lámpafényes fényképezéshez? Nincs profi felszerelésem, de van egy viszonylag jó minőségű digitális fényképezőgépem. Köszönöm.