Sütőtökös csirkecomb



Nemisbéka karácsonyi receptversenyére készült ez a fogás is. Szép szines, vidám és nagyon finom. Bár manapság a csirkecomb nem számít igazán ünnepi eledelnek, de szerintem így elkészítve megállja a helyét az ünnepi asztalon. Meg a nem ünnepin is. Ráadásul viszonylag olcsó is ez a fogás, a legdrágább benne a füstölt sonka, abból viszont nagyon kevés kell hozzá.


Hozzávalók (4 főre)
4 db nagy méretű felső csirkecomb kicsontozva
1 kisebb sütőtök
4 szelet nyers, füstölt sonka - én feketeerdeit használtam hozzá
1 kg krumpli
só, bors
chili (por vagy pehely)
olivaolaj

Elkészítés
1. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra, és vegyünk elő 4 nagyobb darab alufóliát.
2. A sütőtököt tisztítsuk meg és vágjunk belőle 4 db akkora hasábot, amit a csirkecombba bele tudunk majd göngyölni, a többit vágjuk fel nagyjából sült krumpli méretű hasábokra.
3. A krumplit is tisztítsuk meg és vágjuk fel hasonló méretű hasábokra.
4. A csirkecombokat egyenként tegyük egy akkora alufólia darabra, amibe majd be tudjuk őket csomagolni.
5. A combokat sózzuk meg, mindegyikre tegyünk egy sonkaszeletet, arra pedig egy-egy sütőtök hasábot. A sütőtököt sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg csípős chilivel (ízlés szerint).
6. Az alufólia segítségével göngyöljük fel a csirkecombokat (a sütőtök maradjon középen), csomagoljuk be a combokat az alufóliába és tegyük egy tűzálló tálba.
7. 25 percig süssük a combokat az előmelegített sütőben.
8. Közben a krumplit és a maradék sütőtököt tegyük külön-külön egy-egy tálba, sózzuk, borsozzuk és szórjunk rájuk is chilit. Öntsünk rájuk 2-3 evőkanál olivaolajat és kézzel jól keverjük össze.
9. A krumplit terítsük szét egy nagy tepsin és kezdjük el sütni a csirkével együtt. (Sajnos ez csak légkeveréses sütőben működik jól igazán).
10. Ha a krumpli félpuha, tegyük hozzá a tökhasábokat és együtt süssük szép ropogósra őket.
11. A csirkéket 25 perc után bontsuk ki az alufóliából, a sütő hőmérsékletét vegyük fel 220 fokra és süssük még kb. 15 percig őket, addig, amíg szép pirosak, ropogósak nem lesznek.

Az édes, sült sütőtők nagyon finom a füstölt sonkával és a csípős chilivel.



Az elkészítési idő bőven belefér a megadott 1 óra 15 perces keretbe. Ha nem légkeveréses a sütőnk, akkor amíg előkészítjük a húst, tegyük be a sütőbe sülni a krumplit, süssük 15 percig, aztán tegyük be a húst 25 percre. Utána vegyük ki a húst, tegyük vissza a krumplit a sütőtökkel, közben csomagoljuk ki a húsokat az alufólából. Megint cseréljenek helyet a sütőben és miután a csirke megpirult és pihen pár percet, tegyük vissza a köretet, hogy az is megpiruljon.

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
lúdanyó, de csodálatosan szép!!! és milyen jó, hogy egy újab izgalmas tökrecept! ezt is elmentettem;-)
Névtelen üzenete…
lúdanyó, de csodálatosan szép!!! és milyen jó, hogy egy újab izgalmas tökrecept! ezt is elmentettem;-)
lúdanyó üzenete…
Köszi! Remélem, hogy el is készíted :)
Tündér üzenete…
Nagyon jól hangzik!Mutatós!

Népszerű bejegyzések