Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Gyors ossobuco

2009. november 21., szombat


Már nagyon régen szerettem volna megkóstolni az Ossobuco-nak nevezett híres, olasz ételt. De sokáig nem tudtam, hogy honnan szerezzek hozzá csontos borjúlábszárat (amit speciálisan szeletelnek: a hús körbeöleli a velős csontot), másrészt igen hosszadalmasan készül, nem egy munka-után-gyorsan-összedobható-fogás. Aztán Chili és Vaniliánál megtaláltam egy gyors változatát az ételnek, húst is találtam hozzá a Nagycsarnokban - igaz nem borjút, hanem marhát, így már nem tarthatott vissza semmi az elkészítéstől. Nagyon finom lett, vajpuha, a csonról leomló hús, sűrű zöldséges szósz, amit puha kenyérrel is jól lehet mártogatni. Mi puliszkával ettük.
A címben szereplő gyors szó persze relatív, a 10 órához képest a 1,5 óra már annak számít.

Hozzávalók:
4 szelet csontos borjú- vagy marhalábszár
2 közepes vöröshagyma
2 sárgarépa
2 szárzeller rúd
1/2 zellergumó
4 gerezd fokhagyma
kis doboz sűrített paradicsom
2 dl száraz fehérbor
2-3 dl alaplé vagy maradék húsleves vagy ha egyik sincs, akkor víz
kakukkfű - legjobb a friss, de szárított is megteszi ha nincs más
babérlevél
só, bors
vaj, olivaolaj
kevés liszt

Elkészítés:
1. A zöldségeket összevágjuk, ha sok időnk van, akkor apró kockákra, ha nem akkor lehet nagyobb szeletekre is.
2. A húsokat sózzuk,borsozzuk, lisztbe forgatjuk és egy serpenyőben kevés vaj és olivaolaj keverékén megpirítjuk mindkét oldalukat. Kitesszük őket egy tányérra, fóliával letakarjuk és melegen tartjuk.
3. A serpenyőben a zöldségeket pár percig pirítjuk, vigyázzunk, hogy azért ne égjen le. Hozzáadjuk a paradicsompürét, összekeverjük és felöntjük a fehérborral. Kevergetve felforraljuk, hogy a serpenyő aljáról feoldódjanak a letapadt húscafatok.
4. A hússzeleteket kuktába tesszük, ráöntjük a boros zöldséget, az alaplevet, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet. Esetleg még sózzuk, borsozzuk, lezárjuk a kuktát és 1,5 órán át főzzük. Ekkorra teljesen megpuhul a hús, én még fedő nélkül forraltam kicsit, hogy sűrűsödjön a leve.

18 megjegyzés to Gyors ossobuco:

szepyke írta...

Jesszusom, de jó lett az új festés!

Nagyfelújítás volt???:)))))

lúdanyó írta...

Köszönöm :))
Igen, nagyon nagy, ráment egy egész délután :))

szepyke írta...

Aha, ez ismerős.. Nekem a fejlécre ment rá több órám... Éjjel egykor született meg a végeredmény, másnap meg zombi voltam egész nap...:))

Hiába a lakásfelújítás nehéz meló!:)

Piszke írta...

Huu, de éhes lettem...:(

Klassz az új ruha!

lúdanyó írta...

Kösz :) (sajnos nem most készült)

Rámtört a vágy, hogy most azonnal változtatnom kell rajta :)

Belly írta...

Csodás ez az étel!

Wise Lady írta...

Ezt a kaját én is imádom!
Szép az új külső is.

Vesta írta...

Nagyon szép lettél,ügyes vagy, hogy tudsz ilyen fejlécet csinálni,és a kék-fehér-szürke összeállítás is milyen kellemes!
Az ossobuco pedig meghozta az étvágyam, csak rá kell nézni a fotóra!

lúdanyó írta...

Köszönöm nektek is a dicséretet :)

A fejléc sajnos nem az én érdemem, én csak rátaláltam erre a sablonra és egyből beleszerettem.

duende írta...

Fantasztikusan néz ki! Isteni étek!:)

Wise Lady írta...

Kellemes nálad!
A képecskéért látogass hozzám.

nokedli írta...

tetszik az ossobuco-recepted, a kép alapján is nagyon jó lehetett, pedig fébyképezni igazán nehéz az ilyesmit. az új külsöd nagyon illik hozzád - lehet hogy a madár miatt?;-)

lúdanyó írta...

Duende köszönöm, tényleg nagyon finom :)

Nokedli, próbáld ki egyszer, nem fogod megbánni!
pedig nem is liba az a madár :)

nokedli írta...

most jól leégtem itt madártanból;-) két lába van, tolla, csöre - eezekböl következtettem;-) az agrártudományi egyetemet 3 hónap után otthagytam, akkor még csak a gilisztáknál jártunk;-)

lúdanyó írta...

nokedli, :-))
esetleg vadlibának elmegy :)

napmátka írta...

De klassz ez az étel! Már viszem is a receptet - és a blog új külseje is levett a lábamról!

lúdanyó írta...

Köszönöm Napmátka :)

Tündér írta...

Szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető!