Tarte Tatin - birsalmából, rizsfelfújtból



Úgy is mondhatnám, hogy a rizsfelfújt evolúciója. Volt itthon sok tej, rizs - legyen hát rizsfelfújt az édesség. De van itthon alma is, mi lenne, ha almás rizsfelfújtat sütnék. Ha már alma, akkor lehetne karamellizálni is - innen már csak egy lépés a fordított almás rizsfelfújt. És, hogy mitől lett birsalmás? Abból még több volt itthon.
Ha teljesen hagyjuk kihűlni, akkor úgy lehet szeletelni, mint egy tortát. Ha nem, akkor kanállal lehet szedni belőle. Mindkét változatot kipróbáltuk, az élvezeti értékén nem változtat :)


kanállal adagolva


kihűlve, késsel szeletelve

Nagyon finom lett: a karamelles, savanykás birsalma és az édes, krémes rizs igen jó párost alkot.
A karamelles birsalma magában is nagyon jó, de finom lehet belőle az igazi Tarte Tatin is.

Hozzávalók:

250 gr rizs
1 l tej
1/2 vaníliarúd
10 dkg cukor
1 csipet só
3 ek vaj
5 dkg mazsola (be lehet áztatni rumba vagy kevés meleg vízbe)
4 tojás

1kg birsalma
10 dkg cukor
8 dkg vaj

Elkészítés:
1. Egy fazékba beleöntöm a tejet, hozzáadom a rizst, 1 ek vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat és a sót.
2. Felforralom és néha megkeverve 15 percig főzöm kis lángon, aztán elzárom a lángot, lefedem és 20 percig hagyom duzzadni a rizsszemeket. Ezután jól összekeverem, hozzáadom a maradék 2 ek vajat és hagyom kihűlni. A rizsnek puhának, krémesnek kell lenni, de nem folyósnak.
3. Közben a birsalmát meghámozom, kiszedem a magházat és vékonyabb szeletekre vágom. Ne legyenek túl vékonyak a szeletek, mert akkor szétesnek párolás közben, kb. 1 cm vastagság a megfelelő.
4. Egy nagyobb, lefedhető serpenyőben megolvasztom a vajat. Beleteszem a cukrot, hagyom pár percig olvadozni őket együtt, aztán beleteszem a birsalmaszeleteket, összekeverem és kis lángon, fedő alatt hagyom puhulni.
5. Kb. 20 perc alatt elkészül, akkor jó, ha a birsalmaszeletek puhák, de még egyben vannak és sűrű, karamelles lé van körülöttük.
6. Előmelegítem a sütőt 170 C fokra. Egy nagyobb tortaformába (28 cm) beleöntöm a karamelles birsalmát és elegyengetem az alján. Arra vigyázzunk, hogy ne levehető oldalú forma legyen, mert abból kifolyik a karamelles lé.
7. A tojássárgákat és a cukrot jól összekeverem, hozzáadom a kihűlt tejberizst és a mazsolát.
8. A tojásfehérjékből kemény habot verek és óvatosan összekeverem a rizzsel.
9. Ráöntöm a karamelles birsalmára és az előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Légkeveréssel volt nekem ennyi, sima sütőben kicsit tovább kell sütni 5-10 perccel.
Akkor jó, ha a teteje már kezd barnulni és a beleszúrt hurkapálcára nem tapad rá a massza.
10. Hagyom kihűlni a formában, majd óvatosan kiborítom egy nagy tálra. Nekem nem volt ekkora tányérom, így egy tálcára borítottam.



Nem kell hozzá szerintem semmilyen öntet, mert a karamelles birsalmától krémes, szaftos lesz, egyáltalán nem száraz, mint némely menzai rizsfelfújtak.


Megjegyzések

Chef Viki üzenete…
Hűűűűűűűűha! Ez valami mennyei lehetett!

Épp most jutottam hozzá némi birsalmához, a hangya el is indult a fejemben :-)
Wise Lady üzenete…
Finom lehetett.
lúdanyó üzenete…
Viki, Wise Lady tényleg nagyon finom. Almából is jó lehet, ha nincs valakinek birsalmája.
erős ildikó üzenete…
Mindig hadakoztam a birs ellen, s most itt egy kívánatos süti, amit mindenképp ki akarok próbálni! Van is birs az udvarban! Köszi!
trinity üzenete…
Nagyon jól átdolgoztad, fincsi lehetett!!
lúdanyó üzenete…
Napmátka, kíváncsi vagyok a te változatodra. Mert, hogy nem olyan lesz mint az enyém, az biztos :)

Kösz, Trinity!
vegavarázs üzenete…
Jelöltelek az Oscarra!
http://vegavarazs.hu/blogger-oscar-gala

Népszerű bejegyzések