Juhtúrós gombóc leves - VKF! XXIX. forduló



Max írta ki a VKF! e havi témáját, a gombócot, amibe aztán minden belefér, az előételtől kezdve a levesen át a desszertig. Eredetileg egész ételsort terveztem, amiből egyelőre csak a leves készült el, de még van 2 napom :)
Nem egy látványos leves, viszont nagyon finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Vagyis a dolgozó anyák álma :)
A gombóchoz valókat lehet duplázni és akkor igazán tartalmas leves lesz belőle.

Hozzávalók:
13 dkg juhtúró (ennyi volt otthon)
2 dl tejföl
2 dkg vaj
1 db tojás
3 ek liszt
2 ek búzadara
kapor
citromlé
1-2 gerezd fokhagyma

1 liter víz+1 bio zöldségleves kocka (DM-ben kapható baráti áron)

Elkészítés:
1. A gombóchoz 7 dkg juhtúrót összekeverünk 2 púpos ek liszttel, 2 ek búzadarával, a tojással. Sózzuk ha szükséges és állni hagyjuk. Elég lágy masszát kapunk.
2. A vajat megmelegítjük egy fazékban, belekeverünk 1 púpos ek lisztet és 1-2 percig kevergetjük alacsony lángon. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg.
3. Állandó keverés közben felöntjük a vízzel és felforraljuk. Beletesszük a zöldségleveskockát is.Könnyen kifut, ha felforrt ! Forraljuk 5 percig.
4. A maradék 6 dkg juhtúrót keverjük simára a tejföllel, majd egy kevés forró levessel és öntsük vissza az egészet a levesbe. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.
5. Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat a masszából és tegyük őket a forrásban lévő levesbe. További 10 percig főzzük, ezalatt a gombócok is megfőnek.
6. Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségben apróra vágott kaprot, citromlevet és most sózzuk meg, ha szükséges.



Megjegyzések

Vesta üzenete…
Múltkor elkezdtem mentegetni és kinyomtatni a kedvenc bloggereim általam (és a családom által)kedvelt receptjeit, ne kelljen mindig keresgélni, ha ezek közül akarok főzni, meg ugye mi lenne, ha valakire ne adj isten rájönne a blogtörlés gondolata :)Szóval, mentve az összes levesed, ezzel együtt,ugyanis mind olyan, ami nálunk garantált siker!
lúdanyó üzenete…
Köszönöm :) Én is pont ezen gondolkodtam, hogy ki kéne nyomtatni a kedvenceket, mert egyszerűen elveszek a sok elmentett recept között. Papíron valahogy jobban átlátom őket - és akkor máris ott vagyunk, hogy egy újabb szakácskönyv van a birtokunkban :)
szepyke üzenete…
A kapor nem a barátom, de a juhtúró igen!
És eszembe sem jutott eddig, hogy valaki egy blogot töröljön és a kedvenc receptek a semmibe vesszenek. Milyen jó, hogy erre felhívtátok a figyelmemet, lehet, hogy elkezdek gyorsan mentegetni én is.
Raindrop üzenete…
Hát ez enyhén szólta is baromi jó recept! Tökéletesen az én ízvilágom! Éppen azon agyaltam milyen levest kéne csinálni, ugyanis nálunk valahogy senki nem leveses, de néha a gulyás, tojás, zöldség, bab, és pár krémlevesen kívűl más is kéne. Köszi!!
Raindrop üzenete…
enyhén szólva... bocs.
Névtelen üzenete…
Ezt a levest egész biztos imádnám! Megörülök a juhtúróért :)
Wise Lady üzenete…
Ilyet én is kérek! Nálunk más nem eszi a juhtúrót és a kaprot sem. Kénytelen vagyok vendégségben enni ilyen levest, pedig imádom. De egyszer fellázadok úgyis:D
lúdanyó üzenete…
Szepyke, kapor nélkül is finom lehet, pl. petrezselyemzölddel.

Raindrop, örülök, hogy tetszik, ráadásul tényleg alig kell hozzá valami.

Ancsika, nincs arrafelé olyan spéci sajtbolt, ahol árulnak juhtúrót?

Wise Lady, csinálj magadnak egy adagot :) Ennyire önző lehet egy anya is :))
Ancsika üzenete…
Lúdanyó, sajnos errefelé egyáltalán nincs juhtúró. Csak akkor jutok hozzá, amikor haza megyünk. Akkor viszont juhtúrót eszem juhtúróval! :))))
lúdanyó üzenete…
És ha lefagyasztanád kis adagokban, amit itthonról vittél magaddal?

Népszerű bejegyzések