Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Kókuszos három-tej sütemény

2009. szeptember 24., csütörtök


A három-tej sorozat következő darabja, a sima és a csokis után itt a kókuszos változat. Csak annyit teszek hozzá, hogy a többihez hasonlóan ez is nagyon-nagyon finom. Karibi országokban népszerű darab, sok kókusztejjel, rummal, sűrített tejjel. Sima kristálycukor helyett sötétbarna nádcukrot használtam hozzá, amitől gyönyörű aranybarna szine lett a nyers tésztának. A kész tészta pedig kap egy karamelles ízt a nádcukortól.


(1 csésze=2.5 dl)

Hozzávalók:
6 tojás
2 csésze finomliszt
1 csésze sötétbarna nádcukor (Muscovado) - nagyobb szupermarketben lehet kapni
2 tk vaniliakivonat
2 tk sütőpor
1/2 csésze tej
1/2 tk só

a tetejére:
1 tubus cukrozott sűrített tej
1.5 dl sűrített tej (cukrozatlan), pl. Maresi (nem kávétejszín!)
1,5 dl kókusztej
4 ek rum

a tálaláshoz:
tejszinhab, gyümölcssaláta: mangó, banán, mazsola, rum, citromlé



Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Kivajazunk egy közepes méretű tepsit (23 cm x 35 cm).
2. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral.
3. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
4. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaniliakivonattal. Óvatosan keverjük hozzá a tejet, majd apránként a lisztet.
5. Végül adjuk hozzá a fehérjékből vert habot.
6. Öntsük bele a tepsibe és süssük addig, amíg világosbarna nem lesz a teteje és a beleszúrt tű szárazon húzható ki belőle. 180 C fokon kb. 25 perc alatt sül meg.
7. Hűtsük ki langyosra a tepsiben. Közben keverjük össze a kétféle sűrített tejet, kókusztejet és rumot. A süteményt sűrűn szúrkáljuk meg egy hegyes pálcával, majd lassan öntsük rá a tejkeveréket. Az öntet magában is igen jó, olyan íze van, mint a legfinomabb koktélnak :)

Fedjük le és tegyük a hűtőszekrénybe. Legalább 3 órán át hagyjuk állni, de még jobb, ha egész éjszaka így marad. Közben a sütemény beszívja a tejkeveréket, egészen szaftos, puha lesz és átveszi a rumos, kókuszos aromát.

Kevés tejszínhabbal, egzotikus gyümölcsökből készült rumos gyümölcssalátával együk.


13 megjegyzés to Kókuszos három-tej sütemény:

Kiskukta írta...

Ez nagyon jól hangzik, megnéztem az előzőeket is, nagyon finom lehet mind, felkerült nekem is a listámra az elkészítése, csak most már nem tudom melyikkel kezdjem.

Vesta írta...

Remek kis sorozat volt,egyik része jobb, mint a másik, tartogatsz még hasonlókat ?

Wise Lady írta...

Épp most néztem az előzőt is nálad, hogy na már végre ki kellene próbálnom, s erre tessék, itt az újabb! Nagyon szép és kívánatos.

Cserke írta...

Egyszerű és finom, elmentve kipróbálásra.
Kókuszimádók biztosan díjazzák majd:)

Mian írta...

Mint kókuszimádó maximálisan díjazom! :) A fotó újra csoda szép!

trinity írta...

Van a hűtőben egy csupán félig elhasznált kókusztej konzervem:))) Most meg ötletem is hozzá-köszi!!

Chef Viki írta...

Ezek a fotók...

Remek ez a süti, remek!

Orsi írta...

Pont a minap akadt meg a szemem egy külföldi blogon ezen a sütin,azóta motoszkál bennem a kisördög hogy meg kéne kóstolni.Nade mostmár így pláne!És az a csokis is...

lúdanyó írta...

Kiskukta, kösz, esetleg csináld időrendben :)

Vesta, nem találtam újabb példányt, lehet, hogy abbamarad a sorozat ill. újrakezdem :)

Wise Lady, kösz neked is. Tényleg érdemes kipróbálni.

Cserke, igazad lett :) Meg is jelentek a kókuszimádók :)

lúdanyó írta...

Mian, gondoltam, hogy neked is tetszeni fog :)

Trinity, na milyen jó, hogy most tettem közzé :)

Chef Viki, köszönöm :)

Orsi, hajrá!

KataKonyha írta...

Nem tudnék ellenállni, ha most megdobnál eggyel, pedig ma "nemvacsorázós" napot gondoltam magamnak.
Nagyon klassz lehet, ki kéne már próbáljam az egyiket!

lúdanyó írta...

Kata, csak biztatni tudlak :) Próbáld ki!

napmátka írta...

Tetszik ez a háromtej-sorozatod, és a fotók...egyszerűen káprázatosak...megint!