Vaniliás mangófelfújt angyalhajjal




Igazi raffinált, francia édesség - látványos, mégsem bonyolult elkészíteni, ráadásul nagyon finom (és fogyókúrázóknak is ideális).

Hozzávalók:
2 közepes méretű, érett mangó
kevés citromlikőr (eredetileg Grand Marnier)
4 tojás
6 ek porcukor
1 vaniliarúd
1/2 citrom reszelt héja
175 gr tejföl+75 gr joghurt keveréke (eredetileg 250 gr fromage blanc)

az angyalhajhoz 2 ek cukorból karamell

Elkészítés:
A mangót meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk 1-2 ek likőrrel. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Kivajazunk négy kis felfújt-formát.
A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral és a vaniliarúd kikapart belsejével. (Milyen jól jön ilyenkor az a sok vaniliarúd :) ).

Az eredeti receptben fromage blanc szerepel, mint megtudtam róla, ez egy speciális francia tejtermék, nálunk nem kapható. Soha nem kóstoltam, ezért elképzelni sem tudtam, hogy mivel lehetne helyettesíteni. A biztonság kedvéért vettem egy doboz mascarponet hozzá :) . Az interneten keresgélve rátaláltam egy blogra, ott tanácsolták a tejföl és joghurt keverékét. Ugyan fordított arányban keverték a tejfölt és a joghurtot, de én most így láttam jónak.

A cukros tojáshoz keverjük a tejföl+joghurt keveréket, hozzáreszeljük egy fél citrom héját. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához.

Elosztjuk a formákban a habos keveréket, rászórjuk a tetejére a mangókockákat és az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Közben elkészítjük az angyalhajat - már a neve is nagyon tetszett, ráadásul nagyon látványos díszítés.
2 ek cukorból sötét szinű karamellt készítünk. A recept szerint villával húzzunk szálakat a karamellből, de ez nem annyira egyszerű. Meg kell várni, amíg a karamell még folyékony, de már kezd dermedni. Ilyenkor már nem éget, tehát kézzel is hozzá lehet nyúlni. Nekem úgy sikerült a hajkészítés, hogy villával kivettem egy kis darabot a karamellből és elkezdtem húzni a kezemmel szálakat a villáról.
Az angyalhajszálakat tegyük rá a felfújtra és azonnal együk meg. Ha sokáig hagyjuk állni, összeesik a felfújt.
A receptet egy kis francia szakácsfüzet-sorozatban találtam (Bon appétit: Gratins).



Itt még haj nélkül

Megjegyzések

trinity üzenete…
Ez valami csodás!!!! Nem volt nehéz húzni az angyalhajat???Gyönyörűt alkottál!!!Gratulálok!
lúdanyó üzenete…
Köszönöm!! Először úgy tünt, hogy nem lesz ebből még paróka sem, de aztán egyszercsak elkezdett szálasodni a karamell :)
erős ildikó üzenete…
Gyönyörű ez az angyalhaj, és nagyszerű ötlet - mind a megvalósítás, mind az elnevezés!
A mangós felfújt is egész szokatlan csoda!
lúdanyó üzenete…
Köszönöm Napmátka, franciául is szép az elnevezés, de magyarul szerintem még szebb - szép a dallama is ennek a szónak: angyalhaj :)
Mangót még eddig mindig csak nyersen ettem és nagyon szeretem, de sülve is nagyon finom.

Népszerű bejegyzések