Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Vaniliás mangófelfújt angyalhajjal

2009. május 3., vasárnap



Igazi raffinált, francia édesség - látványos, mégsem bonyolult elkészíteni, ráadásul nagyon finom (és fogyókúrázóknak is ideális).

Hozzávalók:
2 közepes méretű, érett mangó
kevés citromlikőr (eredetileg Grand Marnier)
4 tojás
6 ek porcukor
1 vaniliarúd
1/2 citrom reszelt héja
175 gr tejföl+75 gr joghurt keveréke (eredetileg 250 gr fromage blanc)

az angyalhajhoz 2 ek cukorból karamell

Elkészítés:
A mangót meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk 1-2 ek likőrrel. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Kivajazunk négy kis felfújt-formát.
A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral és a vaniliarúd kikapart belsejével. (Milyen jól jön ilyenkor az a sok vaniliarúd :) ).

Az eredeti receptben fromage blanc szerepel, mint megtudtam róla, ez egy speciális francia tejtermék, nálunk nem kapható. Soha nem kóstoltam, ezért elképzelni sem tudtam, hogy mivel lehetne helyettesíteni. A biztonság kedvéért vettem egy doboz mascarponet hozzá :) . Az interneten keresgélve rátaláltam egy blogra, ott tanácsolták a tejföl és joghurt keverékét. Ugyan fordított arányban keverték a tejfölt és a joghurtot, de én most így láttam jónak.

A cukros tojáshoz keverjük a tejföl+joghurt keveréket, hozzáreszeljük egy fél citrom héját. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához.

Elosztjuk a formákban a habos keveréket, rászórjuk a tetejére a mangókockákat és az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Közben elkészítjük az angyalhajat - már a neve is nagyon tetszett, ráadásul nagyon látványos díszítés.
2 ek cukorból sötét szinű karamellt készítünk. A recept szerint villával húzzunk szálakat a karamellből, de ez nem annyira egyszerű. Meg kell várni, amíg a karamell még folyékony, de már kezd dermedni. Ilyenkor már nem éget, tehát kézzel is hozzá lehet nyúlni. Nekem úgy sikerült a hajkészítés, hogy villával kivettem egy kis darabot a karamellből és elkezdtem húzni a kezemmel szálakat a villáról.
Az angyalhajszálakat tegyük rá a felfújtra és azonnal együk meg. Ha sokáig hagyjuk állni, összeesik a felfújt.
A receptet egy kis francia szakácsfüzet-sorozatban találtam (Bon appétit: Gratins).



Itt még haj nélkül

4 megjegyzés to Vaniliás mangófelfújt angyalhajjal:

trinity írta...

Ez valami csodás!!!! Nem volt nehéz húzni az angyalhajat???Gyönyörűt alkottál!!!Gratulálok!

lúdanyó írta...

Köszönöm!! Először úgy tünt, hogy nem lesz ebből még paróka sem, de aztán egyszercsak elkezdett szálasodni a karamell :)

napmátka írta...

Gyönyörű ez az angyalhaj, és nagyszerű ötlet - mind a megvalósítás, mind az elnevezés!
A mangós felfújt is egész szokatlan csoda!

lúdanyó írta...

Köszönöm Napmátka, franciául is szép az elnevezés, de magyarul szerintem még szebb - szép a dallama is ennek a szónak: angyalhaj :)
Mangót még eddig mindig csak nyersen ettem és nagyon szeretem, de sülve is nagyon finom.