Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Karfiol egytál ropogós tetővel

2009. május 28., csütörtök



Nagyon finom zöldséges egytálétel, tojás nincs benne, tehát tojásallergiások figyelem!
Az alap zöldség a karfiol, de finom lehet brokkolival is.

Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 doboz kukoricakonzerv
kaliforniai paprika kockára vágva, minél többszinű, annál jobb
4 lapos ek liszt
4 dkg vaj
3,5 dl tej
a karfiol főzőlevéből 1,5 dl

bors
10 dkg cheddar sajt durvára reszelve

a ropogós tetőhöz:
5 dkg vaj
5 dkg zabpehely
5 dkg mandulaforgács

Elkészítés:
1. A karfiolt szedjük rózsáira, alaposan mossuk meg és főzzük meg sós vízben.
2. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
3. A megfőtt karfiolt szűrjük le, a főzővizéből 1,5 dl-t tegyünk félre.
4. Készítsünk besamel mártást: egy lábasban melegítsük meg a 4 dkg vajat, tegyük bele a 4 ek lisztet, jól keverjük el, habzásig süssük a vajban közepes lángon, aztán öntsük fel a tejjel, a félretett karfiolfőzőlével és habverővel kevergetve forraljuk fel és sűrítsük be. Lehet csak karfiolfőzőlével is elkészíteni a mártást. Ízesítsük sóval, borssal.
5. Egy nagy tálban keverjük össze a főtt karfiolrózsákat, a kukoricát, az apróra vágott paprikadarabokat - én most 3 különböző szinű fél paprikát kockáztam bele, öntsük bele a besamelmártást, a reszelt cheddar sajt nagy részét, ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges.
6. A keveréket öntsük bele egy kivajazott, közepes méretű tepsibe.
7. A tetőhöz morzsoljuk össze a vajat, mandulát, zabpelyhet, ne tésztát próbáljunk meg gyúrni belőle, hanem morzsalékot.
8. Szórjuk a morzsát a zöldség tetejére, hintsük meg a maradék cheddar sajttal, meg más maradék reszelt sajtot is tehetünk rá.
9. Az előmelegített sütőben süssük meg. Nekem légkeveréssel 20 perc alatt sült barnára a teteje. Hagyományos sütőben érdemes kicsit tovább sütni, kb. 20 C fokkal melegebb sütőben.

Legközelebb annyit változtatok a recepten, hogy a ropogós tetőhöz több zabpelyhet teszek.

Langyosan-melegen a legjobb, lehet köret is valamilyen szárazabb sülthöz, de magában is nagyon finom.

Forrás: Kitchen Library sorozat

7 megjegyzés to Karfiol egytál ropogós tetővel:

KataKonyha írta...

Ez már megint telitalálat nekünk! Annyira guszta, és a zabpelyhet erre sosem találtam volna ki.

Vegavarázs írta...

Azon gondolkodom, hogy melyik nap legyen ez az ebéd...

lúdanyó írta...

Köszönöm Kata, a zabpehelytől jó ropogós lesz a teteje. Szerintem, akár kétszerennyi zabpelyhet is lehetne bele tenni, a vaj mennyisége az maradhat.

Vegavarázs, jó úton haladnak a gondolataid :)

citromfű írta...

Lúdanyó, nézz be hozzám, vár ott rád valami:)

napmátka írta...

De jó kis étel! Nagy kedvencem a karfiol, és zabpehely is van itthon!

trinity írta...

Lúdanyó, ezt elviszem:))) szuper!!!
A nagylányommal karfiol és brokkoli rajongók vagyunk!!!

lúdanyó írta...

Nekem is nagy kedvencem a karfiol, jöhet minden formában :)
Ez a zabpelyhes morzsa amúgy finom lehet mindenféle zöldségen, és nem csak mandulával, hanem dióval is.