Halban sült gombás hal kapormártással



Mostanában a fiam ezt kéri a születésnapjára. Meg csak úgy, mert nagyon szereti. Nemcsak finom, hanem nagyon látványos is így tálalva ez az étel. Lehet persze egyszerűen tepsiben, lepényként sütni, de ünnepélyesebb alkalomra megéri kicsit több időt szánni rá.

Hozzávalók:
50 dkg tőkehalfilé vagy más szálkátlan hal
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2+1 tojás
petrezselyemzöld
50 dkg leveles tészta
vaj
olivaolaj
citrom
só, bors

Elkészítés:
1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk.
2. Kevés vaj és olaj keverékén megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Ha már puha a gomba, nagyobb lángon elfőzzük e levét. Ha langyosra hűlt hozzákeverünk 2 tojást és sok apróra vágott petrezselyemzöldet.
3. A halat ujjnyi vékony hasábokra vágjuk, picit megsózzuk. Vajat forrósítunk egy serpenyőben és a haldarabokat óvatosan megsütjük benne. Vigyázzunk hamar megsül és könnyen törik a hal. Ha kész, facsarjunk rá citromlevet ízlés szerint és hagyjuk kihűlni.
4. A halformához készítsünk sablont papírból. Egy A4-es papírra rajzoljunk egy egyszerű halformát, hosszában és szélességében kb. 2 cm-el legyen kisebb mint a papír. Legegyszerűbb hosszában kettéhajtani a papírt és egy fél halformát rárajzolni, kivágni. Így legaláb szimmetrikus lesz a művünk.
5. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra, egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Akkora tepsit válasszunk, amiben két halforma elfér egymás mellett.
6. A leveles tésztát osszuk négy felé. Amíg egy darabbal foglalkozunk, a többi mehet be a hűtőbe. Nyújtsunk ki akkorára egy darabot, amekkorára ráfér a sablon, vágjuk körbe és a hal alakú tésztát tegyük a tepsire. A következő tésztát is nyújtsuk ki, ezt egy kicsit nagyobbra, tegyük rá a sablont és körben 1 cm ráhagyással vágjuk körbe a halformát. Ez lesz a töltelék tetején, ennek egy picit nagyobbnak kell lenni.
7. Verjünk fel egy tojást villával. A tepsin lévő tészta széleit kenjük meg körben tojással, tegyük rá a gomba negyedét, erre a haldarabok felét, majd a halra a gomba második negyedrészét. Úgy tegyük rá a tölteléket, hogy körben a tésztán maradjon 1 cm-es sáv szabadon. Tegyük rá a fedő tésztát és jól nyomkodjuk ösze a széleit. A hal tetejét is kenjük meg tojással, díszítsük kedvünk szerint, lehet neki szemet készíteni borsból, uszonyt a leeső tésztadarabokból, konyhai ollóval lehet mintát csipkedni a testére, stb. Ugyanígy készítsük el a második halat is.
8. Süssük meg az előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt megsül. Akkor jó, ha szép ropogós, pirosas a külseje.
9. Közben a megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle kis halakat, rákokat, stb. kenjük meg őket tojással és süssük meg a forró sütőben. Amíg hül a nagy hal, ezek is elkészülnek.
10. Kapormártás készült hozzá: besamelmártást készítünk, de egy kis fehérbort is öntünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, majd nagyon sok apróra vágott friss kaporral és citromlével ízesítjük.

Nagyon finom és tényleg nagyon mutatós. Olyan gyereknek is készíthetjük, akivel meg akarjuk szerettetni a halat.

A receptet egy Hegyvidék újságból vágtam ki már nagyon régen.



Megjegyzések

Vesta üzenete…
Ez milyen jó ötlet!
Én is szoktam időnként gondolkodni azon, hogy lehetné ízletessé és gyerek számára kívánatossá tenni a fagyasztott tőkehalfilét, ez a leveles tészta ötlet, pláne a kapormártás, szuper! Az anyagszükségletben véletlenül került petrezselyem a kapor helyére?
Vesta üzenete…
Ja, nem, már látom, kell petrezselyem a gombára.Én már csak a kapormártásra koncentrálok, úgy szeretem, pedig ettem tegnap is...
Hanczur üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
erős ildikó üzenete…
Milyen jó ötleteid vannak (már megint!) Igazi ünnepi ételt varázsoltál ebből az amúgy is finom fogásból!
Mert imádjuk ám a halat, tésztában meg pláne...hogy a kaprot ne is említsük...:-)
(S még a hallepényedet sem sütöttem meg. Sorban állnak a receptek.)
Limara üzenete…
Nagyon jól néz ki! :))
lúdanyó üzenete…
Köszönöm mindenkinek :)
Az az igazság, hogy azért ez nem az én ötletem, én csak megcsináltam, bár nem pont úgy, ahogy az újságban láttam :)
Kata üzenete…
Ez fantasztikus! Nálunk is megy a hal, biztos sorra kerül!
lúdanyó üzenete…
Köszi Kata! Nálunk mindig nagy siker :)

Népszerű bejegyzések