Zöldséges túrós pite túrós-vajas tésztában



Eredetileg leveles tésztából készül ez a pite, de nem kaptam hozzá normálisat. A zöldségek pedig tetszés szerint variálhatók, az eredeti recept fagyasztott zöldséget ír, de mint minden, ez is sokkal finomabb frissből. Az alapreceptet Lajos Marinál olvastam.

Én sem akartam kimaradni a medvehagyma-lázból :), ezért készült a pitéhez egy medvehagymás mártás (tejföl+joghurt+sok apróra vágott medvehagyma).

Hozzávalók:
tészta:
25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, só
vagy 1 csomag kész leveles tészta

töltelék:
25 dkg túró
10 dkg kemény sajt (most gouda, cheddar, trappista)
2 tojás
2 sárgarépa
1 póréhagyma
kis fej karfiol
1/2 dl tejszin
vaj
só, bors
a tetejére 1 tojás

Elkészítés:
A vajat morzsoljuk el a liszttel (előtte a liszthez keverjük a sót, kb. 1 tk), adjuk hozzá a villával szétnyomkodott túrót és gyúrjuk össze. Egyből fel lehet használni, de betehetjük a hűtőbe pihenni is. Érdemes háromszor hajtogatni, attól csak finomabb, levelesebb lesz.

A töltelékhez vajon pároljuk meg az apró kockára vágott répát és a vékony szeletekre vágott póréhagymát. Nem kell nagyon puhára, inkább maradjon kicsit keményebb. Sózzuk, borsozzuk picit. A karfiolt most megfőztem sós vízben, de azt is lehet párolni. A túrót keverjük össze a 2 tojással, tejszinnel, sóval, borssal. Keverjük hozzá az apró kockára vágott sajtot és a kihűlt zöldségeket.

A sütőt melegítsük elő 180 C fokra, egy kivehető aljú, kerek tortaformát (közepes méretű) vajazzunk ki. Nyújtsuk ki a tésztát akkorára, amivel kibélelhetjük a tortaformát úgy, hogy a visszahajló szélével a tetejét is be tudjuk fedni teljesen. Töltsük bele a túrókrémet, hajtsuk rá a tészta lelógó széleit, kenjük meg egy felvert tojással és kb. 30 perc alatt süssük meg. Nekem légkeveréses sütőben volt 30 perc, simában lehet 35-40 perc is.

Forrón nem jó szeletelni, melegen vagy langyosan együk, úgy a legfinomabb. Uzsonnára, ebédre is jól lehet csomagolni.


Megjegyzések

Vesta üzenete…
Ez egy kedvemre való tészta és olyan tavaszi hangulata van! Jól is néz ki a fotón nagyon! Lajos Mari receptjeit én is szeretem kipróbálni.
erős ildikó üzenete…
De gyönyörű réteges-roppanós-kívánatos tavaszi finomságot sütöttél! Nagyon tetszik, el is mentem...
lúdanyó üzenete…
Köszönöm a pite nevében is :)
Szerintem is olyan tavaszias étel és kijelenthetem, hogy hidegen is finom. Most vagyok túl a szúrópróbaszerű ellenőrzésen :)
trinity üzenete…
Lúdanyó, nagyon szép lett!!
Kipróbálhatod sima rétessel is, azzal is finom, én is szoktam sütni!
lúdanyó üzenete…
Trinity, köszönöm szépen!!!
Rétessel még nem próbáltam, nagyon jó ötlet. Az a baj, hogy annyi tervem van, hogy mit kéne még megfőzni, hogy arra kevés egy élet :) És akkor hol van még a többi klassz dolog, amit szintén nem kéne kihagyni!

Népszerű bejegyzések