Ikres Kati túrótortája - rumosmeggy-öntettel



A torta receptjét egy kedves szomszédomtól kaptam, akit igen meglepő módon Katinak hívnak és négy szép gyereke között van ikerpár is.
Ez egy olyan túrótorta, aminek csak tölteléke van, tésztája nincs :). Ami igazán különleges benne az nem látszik, a receptből majd kiderül, hogy mire gondolok.

Túrótorta
Hozzávalók:
1/2 kg túró
1 tejföl
1 ek búzadara
2 ek finomliszt
5 ek cukor
1 Bourbon vaniliás cukor vagy kevés vaniliakivonat
2 tojás
a formához 1-1 teáskanál cukor, zsemlemorzsa, fahéj
kevés vaj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 C fokra, légkeverésest elég 160 C-ra. A túrót jól elkeverem a tejföllel, hozzákeverem a 2 tojás sárgáját, cukrot, lisztet, búzadarát. A végén hozzákeverem a kemény habbá vert fehérjét.
Összekeverem a zsemlemorzsát, fahéjat, cukrot és beleszórom egy vajjal kikent tortaforma aljára. Mintha szitálnék, eloszlatom egyenletesen a forma alján. Ettől a keveréktől nagyon finom lesz a torta alja is - csak nem látszik.

Beleöntöm a túrós masszát a formába és beteszem a sütőbe. Nekem most csak nagy, 28 cm átmérőjű formám volt, ebben elég lapos lesz a torta és kevesebb ideig is kell sütni. Persze megint elfelejtettem megnézni, hogy mennyi ideig sütöttem - kb. 20-25 perc lehetett, kisebb formában biztosan kell neki 40 perc. Akkor van kész, ha a teteje szép aranybarna és a beleszúrt tű, pálcika szárazon húzható ki belőle.
Én eddig a pontig szoktam leggyakrabban elkészíteni ezt a tortát.

Az eredeti recept még folytatódik, leírom, hátha valaki így szeretné megcsinálni.
A kihűlt torta tetejét kirakjuk rumba, tejbe mártott babapiskótával és leöntjük vaniliapudinggal. Ha a puding megdermedt, kirakjuk valamilyen piros gyümölccsel és gyümölcszselét öntünk rá.

Rumosmeggy-öntet
A tortához készült egy kis rumosmeggy-öntet, nagyon finom volt vele - de kiváló valamilyen gyümölcsöntettel, málnával, eperrel is. Éppen nem volt itthon semmi ilyen gyümölcs, rumosmeggy-befőttek viszont sorakoznak a polcon.
Ez az öntet torta nélkül is nagyon finom, amikor elkészült, valamelyik gyerek mindig a tál körül sündörgött és jártában-keltében megkóstolta egy kicsit. Hátha alul nem olyan az íze, mint a tetején :)
Vízgőz fölött megolvasztottam egy tábla 60 %-os keserűcsokoládét, hozzáöntöttem annyi rumosmeggy-befőtt levet (kb. 1-1.5 dl) , hogy elég folyékony legyen, majd belekevertem a leszűrt rumos meggyeket. Ha kihül, akkor megdermed és lehet csokiként enni :)

A torta nagyon finom magában is, nem túl édes, a tejföltől pikánsan savanykás.

Megjegyzések

Kata üzenete…
Ó, most eszembe jutott, nekem is van hasonló túrótorta receptem, és isten tudja, mikor sütöttem utoljára, pedig annyira finom!
De ez az öntet valami nagyon finom lehet, és nekem is van még rumosmeggy tartalékom:))
lúdanyó üzenete…
Ikreid is vannak? :)
Nagyon finom a rumosmeggy öntet, ezt tanúsíthatom :)
erős ildikó üzenete…
Ez a rumosmeggy-öntet egyszerűen káprázatos lehet - s biztosan jól megy a túróhoz. A virtuális étteremben már megebédeltem ma Duendénél, Nálad meg elfogyasztanám a desszertet!:-)
Kata üzenete…
Ikreim nincsenek:)))) de minden más van, amit leírtam:) Rumosmeggy öntet ki lesz próbálva, de ma perecnap volt! itt vannak a perecek a konyhában (jobban mondva a maradék), holnap vinném másnak is megkóstolni, ha marad:) Köszi a receptet!
lúdanyó üzenete…
Napmátka, sajnos ez a rumosmeggy-öntet mindenhogy káprázatos :) túróval és túró nélkül is ..
Még jó, hogy csak virtuálisan kóstolunk meg ennyi mindent, különben ki sem férnénk már az ajtón :)

KataKonyha, szivesen:) Milyen perecet sütöttél?
Kata üzenete…
Hát a te 2. verziódat:)
lúdanyó üzenete…
Ezek szerint jól sikerült? :) Ennek nagyon örülök!!

Népszerű bejegyzések